Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
latka
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se referea la dvs., dl. Grecu facea aluzie la alte topicuri in care i-am explicat faptul ca, in esenta, acele apometre cu citire radio nu sunt diferite de apometrele obisnuite in privinta preciziei masurarii , doar ca au acel modul electronic atasat suplimentar, singurul avantaj al lor fiind faptul ca se pot citi valorile contorizate de la distanta si in timp foarte scurt, eliminind practic indolenta proprietarilor care nu respecta calendarul lunar si nici macar exigenta unei citiri corecte a acelui cadran.
Normativele respective sunt din 2006 in toata uniunea europeana si stabilesc niste parametri tehnici pentru aparatele respective. Dl. Grecu sustine ca apometrele wireless sunt mai precise, eu ca nu, si de aici dihonia. Eu am venit cu probe, dumnealui cu povesti.
Normative care sa prevada obligativitatea apometrelor cu citire radio nu exista !
Nu neg faptul ca la un numar mare de consumatori in condominiu (blocuri inalte) poate duce la micsorarea factorului subiectiv, adica declararea eronata a indecsilor lunari.
In opinia mea aici se poate doar convingerea proprietarilor de a adopta aceasta solutie tehnica (ce mai are si niste costuri suplimentare de citire), in nici un caz de a-i insela cu AG ilegale.
filip01
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
l196/2018 : "ART. 51 Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi,...."
este clar o modernizare si ar trebui acordul a 2/3. asa ca s-ar putea ataca in instanta dar nu cred ca se merita pt apometre radio care au clar avantaje. chiar daca sunt scumpe beneficiul e mare ref difererente intre factura si citiri (mult mai echitabile). cu impact si asupra distribuirii corecte a costurilor.
e bine de stiut pt altele.
latka
Utilizator 2din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu ați citit corect, e vorba doar de modernizarea părții comune. Asa, după logica dvs., cu votul a doua treimi vecinii îmi "modernizeaza" casa pe banii mei.
filip01
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
latka a scris:
Nu ați citit corect, e vorba doar de modernizarea părții comune. Asa, după logica dvs., cu votul a doua treimi vecinii îmi "modernizeaza" casa pe banii mei.
Apometrul e proprietate individuala.
partea comuna este intangibila si se refera la modul de alocare a consumului de apa de la bransament.
chiar daca apometrul e proprietate individuala se refera la o functionalitate comuna.
subtila treaba!
latka
Utilizator 3din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Foarte subtil, dar nu are treaba cu legea. "Modul de alocare a consumului de apa" nu este parte comuna. Daca nu v-ati dat seama inca, aici subiectele se raporteaza strict la temeiuri legale.
Legea spune asa la art. 2:
p)parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna. Partile comune sunt bunuri accesorii in raport cu proprietatile individuale, care constituie bunurile principale. Toate partile comune formeaza obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;
Apometrul este proprietate individuala si se afla pe o proprietate individuala si nu este de folosinta comuna.
Legea te obliga doar sa ai acel aparat pentru a individualiza acel consum de apa. La modul ideal, ca la orice utilitate, cum e energia electrica sau gazul, acel contor trebuie sa fie in afara proprietatii individuale si sa fie in sarcina furnizorului de utilitate. Asociatia in acest caz este doar un furnizor de serviciu, cel al repartizarii consumului de apa. Chiar si in cazul in care apometrul are acel modul electronic de transmisie radio a a datelor , proprietarul poate sa aiba o alta valoare trecuta la repartitia consumurilor, daca suma tuturor contorilor nu coincide cu cea a apometrului de bransament. Deci "modul de alocare a consumului de apa" nu are treaba strict cu apometrul proprietate individuala, ci doar cu un regulament de repartitie.
La absurd puteti sa va imaginati un algoritm de "modernizare" a apometrelor in fiecare an, azi luam unul cu modul electronic de transmisie radio a datelor, anul viitor unul care comunica cu celelalte din reteaua de apometre din condominiu si face suma si repartitia automata cu repartizare a neinchiderii balantei fata de apometrul de bransament, in anul urmator un apometru cu inteligenta artificiala care face si previziuni de consumuri samd
Asta in conditiile in care echipamentul care masoara (cel caruia i se ataseaza tot felul de "creiere" )este fix acelasi, un debitmetru cu turbina cu 2% eroare in domeniul de functionare normala si 5% eroare in zona debitului minim masurabil. Eroarea este cu plus sau minus.
Va reamintesc ce scrie in lege:
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.