avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Corectă observația: legea poate dispune în cazul proprietății private; doar legea!
Da doamnă, legea. Legea asociațiilor de proprietari stipulează că hotărârile A. G. P sunt obligatorii pentru toți proprietarii. Nu ați mers la şedință sau ați mers dar s-a votat pentru montarea acestor aparate, trebuie să le montați. Nu doriți să le montați, mergeți în instanță. Sigur vă va costa mult mai mult decât 10 apometre cu citire prin radio şi nu e sigur că veți câştiga procesul. Nu am cunoştință şi nu cred să existe un act normativ care să oblige pe cineva să achiziționeze un anume fel de ceva, (apometru, cal, pâine, varză, mânz), dar este obligatorie montarea aparatelor care contorizează consumurile. De asemena aceste aparate trebuie verificate metrologic periodic. Aici trebuie să vă conformați.

mira55 a scris:

Corectă observația: legea poate dispune în cazul proprietății private; doar legea!

Legea asociațiilor de proprietari nu stipulează nicăieri ca orice hotărâre a AG este obligatorie, ci doar cele care sunt conform legii, iar o hotărâre a AG e conform legii doar dacă se decide ceva legat de proprietatea comuna, asa cum este definit scopul unei asociații de proprietari. O hotărâre AG legata de proprietatea individuala nu e legala. Legea 196 /2018 spune doar ca este obligatorie existenta contorizarii individuale a consumului de apa, nu contorizarea cu apometre cu transmisie radio. Deci o hotarirea in acest sens e ilegală.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2020
latka, utilizator
De asemena aceste aparate trebuie verificate metrologic periodic. Aici trebuie să vă conformați.

Puteți indica și cadrul legal la care faceți referire?
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2020
mira55, utilizator
OG 20/21 august 1992 actualizată. Art. 3.
[ link extern ]
Nu sunteți de acord cu verificarea metrologică a apometrelor dvs.? Dacă s-au decalibrat şi înregistrează mai mult? Sau nu sunteți de acord cu verificarea metrologică obligatorie în general!? V-ar conveni să cumpărați de la cineva ceva cântărit cu un cântar neverificat metrologic?
Doar întreb.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat de către asociația de proprietari să instalez ... Colen Colen Pot fi obligat de către Asociația de Proprietari să instalez un nou apometru cu citire de la distanță în condițiile în care am instalat acum 3 luni un ... (vezi toată discuția)
Hotarare ilegala adunare generala asoc prop Vulturudac Vulturudac o hotarare ilegala adunare generala asoc prop daca nu e atacata in instanta sau reclamata la primarie,se poate aplica?care e termenul de reclamare la primarie ... (vezi toată discuția)
Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)