avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie demolare/constructie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie demolare/constructie casa

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti/sfatuiti in urmatoarea problema, locuiesc la casa- curtea este orientata catre vecin.
De la hotar pana la constructia lui sunt fix 60 cm.
De la casa mea pana la hotar sunt 3 m.

Casa lui este dispusa total cat hotarul- are in total 80 mp lotul, construit in totalitate, mai putin cei 60 cm de a lungul hotarului.

In acest moment el a demolat si vrea sa construiasca P+1. Mentionez ca nu mi-a cerut acordul, nu a afisat santier in lucru, totul pare facut clandestin.

Intrebarea mea este daca ar avea dreptul sa construiasca pe tot lotul de 80 mp o constructie cu etaj- magazin alimentar parter, tinand cont ca are vecini in toate partile (unul avand casa lipita de a lui), iar mie imi va lua total lumina.

De asemenea catre ce institutie sa ma adresez pentru a verifica daca are autorizatii- demolare/ constructie? Va trebui sa tin cont si de eventuale amenintari, deoarece sunt genul de oameni care isi regleaza problemele in asa fel, forteaza orice limita a legii in a face lucruri. (Pentru ca a functionat cu magazin alimentar, niciodata nu mi-a cerut acord-semnatura pentru nimic)

Va multumesc mult pentru atentie si ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc f mult pentru lamuriri. Asa voi face. Solicitatea la primarie am depus-o astazi.


Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu plăcere. Va doresc mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Fapta vecinului dumneavostră a "muta" gardul pe proprietatea dumneavostră, cu consecinta dobândirii de către acesta a unei porțiuni de teren, fără drept, reprezinta infracțiunea de tulburare de posesie, sancționată de dispozițiile art. 256 din Codul penal.

Pentru sancționarea acestuia puteți introduce o plângere prealabila adresata parchetului din circumscripția unității teritoriale a locuinței dumneavostră, prin care sa aduceți la cunostinta săvârșirea infracțiunii.

De asemenea, pentru a reuși mutarea gardului la linia de hotar, puteți solicita constituirea dumneavostră in cadrul dosarului penal ca parte civila și obligarea vecinului la aceasta mutare, precum și repararea prejudiciului.

Mai exista soluția de a va adresa instantei civile,cu următoare solicitarii: mutarea streasinii casei vecinului, mutarea gardului la linia de hotar, precum și repararea prejudiciului suferit de dumneavoastră prin echivalent banesc.

Vă doresc mult succes!

zifrumoasa a scris:

Am si eu aceasi problema doar ca a construit deja si streasina casei trece peste gardul ce desparte proprietatile.e al lor.pe care l au si mutat vreo 30 cm in curtea noastra.noi eram la munca.cand am venit gardul era indreptat cica si au zis ca ei nu l mai muta...bun.am zis sa nu ne certxm pentru o palma dd pamant.dar apoi au construit ...nu se scurge apa la noi deoarece au pus scoc.in urma unor indrumari primite aici am facut reclamatie la primarie.au venit au vazut si mi au trimis raspuns:ei nu au ce face in legatura cu pamantul furat.sa i dam in judecata,dar eu nu am incalcat legea...de cd trebuie sa mi caut eu dreptatea?poate nu mi permit un proces .ce vina am eu ca ei sunt nesimtiti?cat despre constructia ilegala autorizatii si astea n au zis nimic cei din primarie.au venit primarul vicele si cel de la rwgistru agricol.poate inteleg si eu cu o trezba ce am dd facut pe mai deoarte...imi pard rau ca m am bagat peste intrebarea dumitale insa probabil tog acest rasphns in veti pgimi.sa i dati in judecata.eu as vrea sa stiu daca nu ecista alta rezolvare deoarece nu mi permit un proces si de sltfel stiu un caz care dureaza de trei ani.nu stiu cat dd corecta e chestia asta cu judecata.

~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertizele sunt plătite inițial de cel care le solicita. În speță, dacă dumneavostră le veți solicita veți fi obligat la plata acestora.

Însă, în cererea de chemare în judecata, puteți solicita obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecata, iar vecinul, în situația în care va pierde acest dosar, va fi obligat sa va plătească aceste cheltuieli. (cheltuieli care cuprind: taxa judiciară de timbru, onorariu avocat, plata expertizelor judiciare efectuate și alte cheltuieli pe care le-ați efectuat cu procesul)

Alte discuții în legătură

Distanta regulementara dintre o casa si gardul vecinului cmunteanu90 cmunteanu90 Buna ziua, In urma cu ceva timp am mostenit o casa, de curand m-am hotarat sa o scot la vanzare. Zis si facut. Au venit cateva persoane interesate sa cumpere ... (vezi toată discuția)
Distanta minima intre constructie permanenta (terasa) si limita de hotar adrian110279 adrian110279 Buna ziua, Sper ca ma puteti ajuta cu o nelamurire in ce priveste o constructie permanenta, respectiv o placa de beton (terasa) construita de vecin care ... (vezi toată discuția)
Am moștenit o casă care are unul din ziduri pe hotar, și am obținut autorizație de demolare. vecinul nu e de acord cu demolarea, cum să procedez? cipriakos cipriakos Am mostenit o casa care are unul din ziduri pe hotar. Am hotarit sa o demolez si sa construiesc alta sens in care am obtinut autorizatia de demolare. Vecinul ... (vezi toată discuția)