De 3 luni sunt presedinte al unui bloc cu 3 scari din sectorul 5. In luna octombrie anul trecut am descoperit ca administratora ne-a creat un prejudiciu de 250.000 ron ( pe un singur bloc), dar in situatia noastra sunt mai sunt 3-4 blocuri din aceasi zona. Prejudiciul consta in neplata facturilor catre furnizori, drept urmare in calculul cotelor de intretinere am introdus rubrici pentru esalonari. O mare parte din locatari platesc aceste esalonari, dar exista restul care refuza sa plateasca pe diverse motive ( ca au platit in trecut si sa recuperam anii de la fosta administratora). Este plangere penala depusa impotriva ei, a fostului presedinte si a comisiei de cenzori, dar pana la momentul actual nu a fost demarata nici o actiune. Intrebarea este cum putem sa-i obligam pe oameni sa plateasca aceste esalonari? Este corect sa punem penalitati la esalonari tot de 0.2% pe zi?
chiar daca veti hotari in adunarea generala sa se plateasca din nou sumele achitate deja,hotarirea adunarii generale poate fi contestata in justitie si in mod sigur are sanse de izbinda...
@123321123
Pana cand se contesta in instanta, pana cand instanta va da o hotarare (care poate anula sau nu hotararea adunarii generale), acea hotarare se aplica. O buna parte din proprietari vor plati (pentru ca ei au votat asta in adunarea generala).
Asociatia incaseaza banii si plateste cateva rate la furnizor iar proprietarii nu sufera.
Intre timp inainteaza si procedura de recuperare a sumelor sustrase.
Prin mesajul dv spuneti ca nu trebuie procedat asa. Poate aveti o solutie mai buna. Aici invatam din experienta tuturor.
Care este solutia propusa de dv ?
Vreau sa va multumesc pentru raspunsul dat @alexandraaciubotaritei!
Ma confrunt cu o situatie asemanatoare, acelasi sector si culmea la un bloc cu 3 scari. D-na sau d-soara Presedinte autointitulata(sau votata cu ajutorul datornicilor vechi) incearca sa ne oblige la plata unor esalonari rezultate in urma unor datorii(se pare ca sunt restante neplatite de vechea administratie) la furnizori, in special Apa Nova. Noi astia cu "IQ-ul de gaina" care ne-am platit intretinerea si in trecut (mentionez ca d-na sau d-soara Presedinte autointitulata avea restante la vechea administratie de ~1700lei) nu intelegem de ce trebuie sa platim din nou utilitatile. Probabil din cauza "IQ-ul de gaina" ne-am platit intretinerea la timp si nu am adunat restante de 1700lei. Sunt foarte multi datornici la scarile 2 si 3, cei care fac cel mai tare galagie ca trebuie sa platim esalonari(oare de ce vor ca aceste sume sa se imparta la toti locatarii indiferent daca sunt restantieri sau nu?).
Intrebarea mea este: din suma datorata nu ar trebui sa se scada suma datornicilor de la vechea administratie(pentru ca trebuie sa va mentionez ca noua administratie are aceasta lista)+penalizarile pana la data preluarii administratiei si apoi sa se imparta suma la TOTI locatarii?
Stiu ca nu exista o lege cum sa calculezi aceste sume, dar cred ca este legea bunului simt.
Exista vreo modalitate ca o scara sa se separe de celelate chiar daca sunt aceste datorii. Locatarii scarii noastra, scara 1, vrem sa ne separam de ceilalti. 90% din locatarii acestei scari suntem fara restante la vechea administratie si vrem sa ne gestionam singuri si sa ne constituim asociatie de proprietari. Este mai usor sa gestionezi o scara.
Va multumesc!
Puteti sa va separati intr-o asociatie aparte, dar trebuie sa va spun cate ceva inainte de a lua aceasta hotarare:
- intrucat aveti probleme cu celelalte scari in privinta restantierilor, ar trebui sa aveti in comitetul de initiativa a infiintarii noii asociatii oameni foarte fermi si puternici pentru ca va asteapta zile grele;
- trebuie sa va montati un contor de bransament la apa rece separat pe scara Dv. Costul lui il va suporta numai scara Dv.
- trebuie sa aveti avizul furnizorilor ca scara Dv. este complet contorizata (la nivel de bransament) astfel incat sa vi se poata emite facturi cu totul separate.
................
O data ce indepliniti aceste minime conditii veti putea sa incepeti demersurile pentru infiintarea noii asociatii.
.................
In legatura cu intrebarea Dv. cu datornicii si restanta lor....sigur ca din acea restanta de la furnizor trebuie scazute restantele locatarilor...si abia apoi ce ramane se imparte la toata lumea, in speranta ca va fi recuperat prejudiciul de la administratorul vechi.
doamna elga, fara a fi persoana juridica niciun furnizor de servicii nu face contract separat. trebuie infiintata mai intii asociatia de proprietari separata si apoi semnarea contractului. altfel, acesti furnizori nu au partener de discutii ;)
dupa infiintarea asociatiei de proprietari, conducerea acesteia trebuie sa umble dupa aprobari de separare a utilitatilor si inchieierea contractelor separate, ca abia atunci asociatia are personalitate juridica