avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Esalonari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Esalonari

Buna ziua,

De 3 luni sunt presedinte al unui bloc cu 3 scari din sectorul 5. In luna octombrie anul trecut am descoperit ca administratora ne-a creat un prejudiciu de 250.000 ron ( pe un singur bloc), dar in situatia noastra sunt mai sunt 3-4 blocuri din aceasi zona. Prejudiciul consta in neplata facturilor catre furnizori, drept urmare in calculul cotelor de intretinere am introdus rubrici pentru esalonari. O mare parte din locatari platesc aceste esalonari, dar exista restul care refuza sa plateasca pe diverse motive ( ca au platit in trecut si sa recuperam anii de la fosta administratora). Este plangere penala depusa impotriva ei, a fostului presedinte si a comisiei de cenzori, dar pana la momentul actual nu a fost demarata nici o actiune. Intrebarea este cum putem sa-i obligam pe oameni sa plateasca aceste esalonari? Este corect sa punem penalitati la esalonari tot de 0.2% pe zi?

Va multumesc si astept raspuns !

Alexandra
Cel mai recent răspuns: e.mm , utilizator 15:06, 9 Februarie 2010
Montarea contoarelor de scara (sau numai la scarile care doresc asta, in vederea unei despartiri de asociatia-mama) se face in cadrul asociatiei-mama, deci aceasta este persoana juridica.
De ce vrea scara 1 sa-si monteze contor separat....asta este treaba locatarilor din acea scara, mai ales ca ei isi platesc singuri acest contor, fara a-i implica si pe locatarii celorlalte scari.
................................
Eu am participat la o asemenea despartire dintr-o asociatie a unei scari. Ei, bine, furnizorul de apa rece aproape ca le-a impiedicat infiintarea si nici nu le-ar fi dat avizul, daca presedintele asociatiei mama nu ar fi vrut sa scape de acea scara si in felul acesta a declarat ca accepta un contor de bransament comun (cel vechi, cu o singura factura) pana cand or sa-si stranga bani sa-si faca un alt bransament.
Si vreau sa va spun tuturor celor care vor sa faca o asemenea actiune de despartire de asociatia-mama ca e bine sa faceti acest contor de bransament dintru inceput. Daca lasati treaba asta pe mai tarziu in mod sigur vor aparea probleme. In cazul de care va povestesc, nici acum nu si-au montat acel contor de bransament, ci numai un contor pasant (parca asa se numeste, scuze daca gresesc!). Factura este una singura, citirile din doua locuri, discutii si paradiscutii...... Un fel de lucru-amestecat.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
elga50, moderator
raspunsul de mai devreme l-am dat avind in vedere ceea ce a scris e.mm :
Locatarii scarii noastra, scara 1, vrem sa ne separam de ceilalti. 90% din locatarii acestei scari suntem fara restante la vechea administratie si vrem sa ne gestionam singuri si sa ne constituim asociatie de proprietari. Este mai usor sa gestionezi o scara.

oricum, avind in vedere ca celelalte scari au multi datornici si vor reesalonari ale datoriilor, este greu de crezut ca o asemenea investitie (pentru scara care nu este datoare) ar fi aprobata in adunarea generala sau in comitetul executiv, mai ales in conditiile in care nu exista bani pentru platile actuale (cerindu-se reesalonarile) si acolo unde exista :
D-na sau d-soara Presedinte autointitulata(sau votata cu ajutorul datornicilor vechi)
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
Accentuez, plata acestui contor urmeaza a fi suportata numai de catre locatarii scarii care vrea sa iasa din indiviziune cu asociatia-mama.

De altfel de acord nici nu au nevoie. Chiar voiam sa spun si lucrul acesta.: daca o scara vrea sa se separe intr-o alta asociatie NU TREBUIE acordul nimanui altcuiva decat al proprietarilor scarii respective obtinut in urma unei prime "adunari generale de scara".
nu v-am contrazis in privinta acordului. insa separarea juridica de asociatia mama implica niste probleme care trebuiesc rezolvate :
1. infiintarea asociatiei de proprietari a scarii respective
2. separarea de utilitati, astfel incit calculul intretinerii sa fie facut de administratorul noii asociatii, nu de cel vechi
3. preluarea fondurilor de rulment si de reparatii ale propriilor proprietari ai noii asociatii de la asociatia mama
4. cel mai probabil o sa fie nevoie si de o expertiza contabila pentru rezolvarea problemei fondurilor noii asociatii de la asociatia mama
o separare doar din punct de vedere al contorizarii nu le rezolva problema, ca se platesc facturi din surplusul de fond de rulment al scarii care doreste separarea (cea fara datorii).
desi pare dificila aceasta separare, sint de parere ca merita acest efort, mai ales in conditiile prezentate de @e.mm
Bineinteles, am si spus ca cele scrise de mine pana acum sunt actiuni preliminare, dar de mare importanta, astfel incat la momentul declansarii procedurii de infiintare a noii asociatii sa fie lucrurile cat de cat clarificate.
Si am mai spus ca in comitetul de initiativa trebuie oameni puternici care sa nu dea inapoi in fata balamucului cu impartirea fondurilor si datoriilor, oameni priceputi care sa stie ce preiau si sa nu semneze ca....primarele! :)

In asemenea cazuri urmeaza dureri de cap, de stomac, de ficat, fiecare ce betesug are..... la modul cel mai fizic cu putinta. V-o spun din experienta proprie. Mi-au trebuit cateva luni sa ma refac, dar stiu ca am scapat de o belea care-mi manca sufletul.

Alte discuții în legătură

Oprire apa rece bloc Schiopu Oana Schiopu Oana Sunt administrator la o asociatie de proprietari care este pe acelasi bransament comun de apa cu o alta asociatie. Din cauza ca cealalta asociatie nu si achita ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Repartizarea sumelor pentru pierderi apã ºi canalizare zmarius zmarius Vă rugăm să ne ajutaţi într-o problemă legată de împărţirea sumei ce reprezintă pierderi la apă şi canal. Suntem două scări de bloc cu un ... (vezi toată discuția)