avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea salarizarii 330/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea salarizarii 330/2009

Buna ziua. Lucram intr-un spital municipal si de la 01.01.2009 vom fi salarizati conform noii legi a salarizarii 330/2009. Problema apare la calculul salariilor pe 2010. Astfel : art12. (3) În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.

art.30(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.


Prin urmare, cum se calculeaza noul salariu de baza am inteles (se ia cel vechi si se aduna la el , in cazul spitalului, 4 sporuri mari : vechime, merit, stabilitate si preventie. Intrebarea se pune la sporuri : ce se intampla cu sporurile care nu se regasesc in anexele la lege??? Dar cu indemnizatia de conducere, pe care nu am mai regasit-o nicaieri in anexe ?
Apoi o alta nelamurire este cum poti pastra limita de 30% a sporurilor in 2010, atat timp cat se zice ca sporurile se vor acorda in asa fel incat sa reprezinte aceleasi sume din dec.2009? Si daca un angajat avea 75% spor, cum mai respecti conditia celor maxim 30%?

De asemenea la art.30 (6) scrie : Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora.

Deci, angajatorul trebuie sa prevada in buget si sumele sporurilor care nu se mai regasesc in anexe? Sa intelegem asadar ca salariile se ingheata si raman integral cele din decembrie 2009 (bineinteles fara reducerile impuse prin zilele fara plata)?

Va cer ajutorul si va rog, pe cei care va confruntati cu aceasta lege , sa ma luminati :( !

Va multumesc si astept opinii.
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: coca66 , utilizator 11:54, 3 Noiembrie 2010
zzenovia a scris:

Spune , undeva in Legea 330/2009 ca vor fi emise anual legi privind salarizarea , dar , probabil , cu anul 2011 . In 2010 nu stiu ce vom face cu sporurile necuprinse in anexe , dar sa vedem ce va face MS . Oricum este nevoie de precizari . Ce salarii vom da la promovare in functie , daca in 2010 nu se aplica coeficientii ? Ce facem cand un salariat ar fi trebuit sa primeasca in anul 2010 un alt spor de vechime ?
Sigur nu putem face nimic , pentru ca daca urmariti , toate salariile noi,stabilite asa cum prevede legea pentru primul an de aplicare, sunt mult mai mari decat salariul calculat conform corficientilor la trepta si gradatia corespunzatoare vechimii totale in munca .
Doamne , ce recalculari o sa avem !!!!!!


Buna intrebarea asta a lui "zzenovia" cu: "Ce facem cand un salariat ar fi trebuit sa primeasca in anul 2010 un alt spor de vechime ?"

La mine este mai dureros pt ca eu am dobandit vechime de 3 ani in chiar luna decembrie 2009 si este posibil, dupa interpretarea unora, ca sa nu beneficez de spor de vechime din ianuarie 2010.

Cei care doresc precizari postez mai jos niste precizari facute public de care federatia nationala a sindicatelor, si astept pareri sa spuneti daca aceasta federatie interpreteaza corect legea 330/2009.
Eu n-as vrea sa cred ca interpretarea acestei federatii este corecta.
Redau mai jos aceste precizari si prezint cu majuscule aspectele mai importante dezbatute, in special cele legate de sporul de vechime in munca.
Postez si link-ul cu aceste precizari:
[ link extern ]
Astept pareri!


FEDERAŢIA NAŢIONALÃ A SINDICATELOR
DIN ADMINISTRAŢIE
Afiliată la C.N.S. „Cartel ALFA”
CLUJ-NAPOCA, B-DUL. EROILOR NR. 16, CP 400129
PREªEDINTE – TEL/FAX: 0264.590.406
SECRETAR GENERAL - TEL/FAX: 0264.594.223
www.fnsa.eu;
e-mail: contact@fnsa.eu sau presedinte@fnsa.eu

Nr. 215 din 7.12.2009

Precizări privind aplicarea în 2010 a Legii salarizării unitare a personalului bugetar

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) analizând textul Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, doreşte să facă o serie de precizări pivind aplicarea acestui act normativ şi implementarea noului sistem de salarizare a personalului bugetar.
Întâi de toate, trebuie precizat că, în primul an al aplicării legii, în 2010, nu vor fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare1, aşa cum au fost aceştia reţinuţi în anexele la lege, coeficienţi care vor putea fi chiar modificaţi în urma negocierilor cu organizaţiile sindicale de către Comisia interministerială bipartită instituită în conformitate cu art. 42 din lege. În acest sens, capitolul IV al Legii nr. 330/2009 instituie un regim special de stabilire a salariilor în anul 2010, care răspunde principiului ca la trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului, soldelor sau indemnizaţiilor lunare de încadrare brute de care beneficiază potrivit actualelor reglementări.
În anul 2010 se va realiza reîncadrarea întregului personal bugetar pe funcţii, grade profesionale potrivit noii legi, corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute în luna decembrie, iar în cazul în care s-a redus conform noii legi numărul de grade sau trepte, reîncadrarea personalului ale cărui grade sau trepte au fost eliminate se va face la gradul sau treapta imediat superioare celei eliminate.2 În ce priveşte salarizarea, se vor introduce în salariile de bază, în solde şi în indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, sporurile de care personalul a beneficiat până la aplicarea legii (01.01.2009), prevăzute în notele la anexele corespunzătoare fiecărui domeniu de activitate, şi respectiv, după caz, a indemnizaţiilor care potrivit legii au făcut parte din salariul de bază, potrivit actualelor reglementări şi care se regăsesc în coeficienţii de ierarhizare corespunzători funcţiei.3 MAI EXACT, DE LA 01.01.2010 SALARIUL DE ÎNCADRARE A fiecărui
_________ - subsol
1 Art. 12 alin. (3) din Legea nr. 330/2009 – “În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.”
2 Art. 30 alin. (3) şi (4). Acest lucru nu va interesa efectiv decât începând cu anul 2011 când salarizarea se va face în baza coeficienţilor stabiliţi în grile.
3 Art. 30 din lege.

BUGETAR VA FI COMPUS DIN: SALARIUL DE BAZÃ EXISTENT LA 31.12.2009 (sau 705 RON, pentru salariile de bază mai mici de această sumă4) LA CARE SE ADAUGÃ SPORURILE ACORDATE LA 31.12.2009 şi prevăzute la notele anexelor specifice fiecărei categorii de bugetari.5 Dacă există şi sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 care nu se regăsesc în anexele la lege şi deci nu pot fi incluse în salariul de bază, aceste sume urmează a fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora. 6 În cazul personalului contractual salarizat conform Anexei I/2 şi I/3, a Anexei II/14 (funcţii comune), precum şi a funcţionarilor publici salarizaţi conform Anexelor III/2 şi III/3, în salariul de bază de la 31.12.2009 (sau minim 705 RON) se vor include:
- SPORUL DE VECHIME ÎN MUNCÃ;
- indemnizaţia de conducere (pentru funcţiile de conducere);
- salariul de merit (pentru cei care în 2009 au beneficiat de el);
- sporul de confidenţialitate;
- sporul de stabilitate (fidelitate, loialitate);
- sporul de dispozitiv;
- sporul de importanţă naţională;
- spor de prevenţie (pentru personalul care desfăşoară activitate de secretariat-administrativ, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi de deservire, salarizat conform Anexei II/14 din lege.)
INCLUDEREA ÎN SALARIUL DE BAZÃ A ACESTOR SPORURI ESTE CONDIŢIONATÃ DE ACORDAREA ACESTORA ÎN DECEMBRIE 2009, iar nivelul acestora este cel prevăzut în actele normative (ex. 15-55% indemnizaţia de conducere, 25% pentru indemnizaţia de dispozitiv, 5-25% pentru sporul de vechime) sau în contractele colective de muncă (ex. 5-25% spor de loialitate, sau cuantumul fix al acestor prime de stabilitate). DE ACEEA ESTE IMPERIOS NECESAR CA LA 31.12.2009 SALARIAŢII INSTITUŢIILOR PUBLICE SÃ BENEFICIEZE DE TOATE ACESTE SPORURI, ÎN ACESTE SENS ÎNCHEIND ACTE ADIŢIONALE LA CONTRACT, ÎN SENS CONTRAR CREÎNDU-SE DICREPANŢE MAJORE ªI DISCRIMINÃRI NEJUSTIFICATE ÎNTRE SALARIAŢII DIFERITELOR INSTITUŢII. ORDONATORII PRINCIPALI DE CREDITE TREBUIE SÃ ÎNŢELEAGÃ ªI SÃ SUSŢINÃ NECESITATEA ACORDÃRII ANGAJAŢILOR PROPRII A ACESTOR DREPTURI, ÎN CAZ CONTRAR FIIND PIERDUTE PENTRU TOTDEAUNA, DETERMINÂND NEMULŢUMIRI ªI GENERÂND PROTESTE LA NIVEL DE UNITATE.
Pentru personalul ce se va încadra după intrarea în vigoare a legii, salariile de bază, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, se vor stabili prin
__________ - subsol
4 Art. 8 - „În anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei/lună şi fără a depăşi această valoare.” 5 Art. 22 - „Sporurile, majorările, precum şi indemnizaţiile de conducere care, potrivit prezentei legi, sunt incluse în salariul de bază, în solda funcţiei de bază sau în indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, sunt prevăzute în notele din cuprinsul anexelor la prezenta lege.” şi art. 30 alin. (1) - Începând cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, şi, după caz, indemnizaţiile de conducere, care potrivit legii făceau parte din salariul de bază, din soldele funcţiilor de bază, respectiv din indemnizaţiile lunare de încadrare, prevăzute în notele din anexele la prezenta lege, se introduc în salariul de bază, în soldele funcţiilor de bază, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru funcţiile de conducere.” 6 Art. 30 alin. (6) - “Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora.”

corelare cu salariile de bază, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare ale personalului angajat la acea dată. Pentru personalul promovat în funcţii, în condiţiile legii, în perioada de aplicare etapizată a prezentei legi, salariul de bază, solda sau indemnizaţia lunară de încadrare, după caz, vor fi cele corespunzătoare aceleaşi funcţii aflată în plată.7
ACEASTÃ SUMÃ BRUTÃ CARE VA REZULTA PRIN ÎNGLOBAREA SPORURILOR ENUMERATE ÎN SALARIUL DE ÎNCADRARE DE LA 31.12.2009 (SAU MINIMUL DE 705 RON) VA REPREZENTA NOUL SALARIU DE BAZÃ PE ANUL 2010, care va fi inclus în statul de plată şi care va reprezenta baza de calcul pentru celelalte sporuri prevăzute prin legislaţii specifice (de ex. sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, indemnizaţii pentru participarea la diverse comisii), inclusiv contracte şi acorduri colective de muncă (spor pentru titlu ştiinţific, stimulente) şi care nu vor putea depăşi 30%.8 În anul 2010 însă, ca excepţie9, nu se vor putea plăti orele suplimentare efctuate, aceste putând fi recompensate exclusiv cu zile libere plătite şi nici acordarea premiilor lunare în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii.
De asemenea trebuie reţinut că personalul contractual şi funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice locale, pot beneficia de alte drepturi care nu sunt de natură salarială, stabilite prin contractele şi respectiv acordurile colective de muncă, ca drepturi privind condiţiile de muncă, sănătatea şi securitatea muncii, precum şi drepturi şi măsuri cu caracter social şi protecţie socială (ajutor de înmormântare, indemnizaţie de naştere a unui copil, indemnizaţie de hrană, fonduri în vederea procurării ţinutei decente la locul de muncă, ajutor de sărbători, etc), drepturi care nu reprezintă sporuri şi indemnizaţii permanente, constante, continuu şi invariabile, sub formă de procent sau sumă fixă, ci sunt sume plătite sub forma drepturilor în natură ca retribuire a muncii sau aferente unor evenimente deosebite.
F.N.S.A. solicită tuturor sindicatelor membre să ia măsurile care se impun şi toate diligenţele pentru a asigura salariaţilor un salariu corect şi echitabil şi a urmări îndeaproape reîncadrarea personalului pe funcţii şi recalcularea salariilor pe anul 2010, şi pentru orice alte informaţii sau lămuriri suplimentare să ne contacteze.

________________ -subsol
7 Art. 31 şi 32 din lege. 8 Art. 23 - “(1) Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază sau a indemnizaţiilor lunare de încadrare, după caz. (2) Suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază, solda funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare. (3) Guvernul poate aproba depăşiri ale limitei prevăzute la alin. (2) pentru anumite categorii de personal şi pentru condiţii temporare de muncă care fac necesară acordarea unei plăţi suplimentare, cu respectarea limitei prevăzute la alin. (1).” 9 Art. 30 alin. (7) – “Prevederile art. 19 alin. (2), art. 20 şi 24 nu se aplică în anul 2010.”


Preşedinte al F.N.S.A. Consilier juridic Valer SUCIU Elena-Simina CADIª







Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Multumim pt precizari si restul informatiilor. Oricum, ar trebui sa fie elaborate acte normative care sa clarifice problema cat mai repede, pentru ca opiniile unor federatii sindicale nu tin de lege.
A propos, SANITAS-ul nu a venit cu nimic pana acum se pare.

Problema in opinia mea e grozav de serioasa si de incalcita, in conditiile in care prin ministere e o liniste aproape totala in ce priveste lamuririle.

Discutia ramane deschisa...

Zi buna in continuare!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Din pacate interpretarea federatiei sindicale nu mi se pare corecta la urmatoarele pozitii :
-nu rezulta de nicaieri ca la calculul noului salariu de la 01.01.2010 trebuie sa utilizezi 705 Ron daca salariul de incadrare este mai mic . Din lege s-ar intelege ca cel nou calculat nu trebuie sa fie mai mic de 705 lei . Se poate ca cineva cu salar de incadrare la 31.12.2009 de 650 lei sa aiba un spor de vechime de 25% si prin introducerea acestuia in baza rezulta un salariu de baza > de 705 lei .
-sporurile care exced salariului de baza nu se calculeaza in acelasi procent ca in anul 2009 la salariul de baza nou , valoarea acestora nu are voie sa fie mai mare decat cea acordata in luna decembrie ( ca si suma), si daca l-am calcula la noul salariu in acelasi procent va rezulta o suma mai mare .

Imi pare rau, dar daca ati implinit 3 ani in cursul lunii decembrie , dvs.ati fi avut dreptul la spor de vechime de la 01.01.2010 . Deci nu are cum sa fie introdus in noul salariu de baza , veti fi insa incadrat la gradatia 1 a functiei .
Legea nu precizeaza ce se intampla cu cei care ar trebui sa beneficieze de un alt spor de vechime in anul 2010 . Vom astepta .

Stimati colegi , veniti va rog cu sugestii si interpretari pentru a ne sprijini unii pe altii ,astfel poate vom gresi mai putin .
zzenovia a scris:

Din pacate interpretarea federatiei sindicale nu mi se pare corecta la urmatoarele pozitii :
-nu rezulta de nicaieri ca la calculul noului salariu de la 01.01.2010 trebuie sa utilizezi 705 Ron daca salariul de incadrare este mai mic . Din lege s-ar intelege ca cel nou calculat nu trebuie sa fie mai mic de 705 lei . Se poate ca cineva cu salar de incadrare la 31.12.2009 de 650 lei sa aiba un spor de vechime de 25% si prin introducerea acestuia in baza rezulta un salariu de baza > de 705 lei .
-sporurile care exced salariului de baza nu se calculeaza in acelasi procent ca in anul 2009 la salariul de baza nou , valoarea acestora nu are voie sa fie mai mare decat cea acordata in luna decembrie ( ca si suma), si daca l-am calcula la noul salariu in acelasi procent va rezulta o suma mai mare .

Imi pare rau, dar daca ati implinit 3 ani in cursul lunii decembrie , dvs.ati fi avut dreptul la spor de vechime de la 01.01.2010 . Deci nu are cum sa fie introdus in noul salariu de baza , veti fi insa incadrat la gradatia 1 a functiei .
Legea nu precizeaza ce se intampla cu cei care ar trebui sa beneficieze de un alt spor de vechime in anul 2010 . Vom astepta .

Stimati colegi , veniti va rog cu sugestii si interpretari pentru a ne sprijini unii pe altii ,astfel poate vom gresi mai putin .


Imi plac ultimele 2 remarci ale lui "mircea_ghe84" si ale utilizatorului "zzenovia", si cred ca iti dau dreptate zzenovia, cu privire la transa de vechime de 3 ani, desi nu imi convine, dar totusi o sa incerc sa fac o cerere la angajator sa mi se aprobe.

Este foarte utila sugestia utilizatorului zzenovia de a veni cu alte sugestii si interpretari, in afara celor precizate de catre FEDERAŢIA NAŢIONALÃ A SINDICATELOR DIN ADMINISTRAŢIE, dar la continutul in vigoare in prezent a legii 330/2009 nu cred ca avem vreo speranta sa existe alte rationamente si interpretari decat acestea, sau vreo speranta ca legea 330 sa se schimbe in decursul anului 2010 intr-un mod mai optimist, ci tocmai in 2011, asa cum se prevede si in continutul acesteia (faptul ca nu se au in vedere in anul 2010 multe dintre reglementari).
Indiferent cand se va modifica "dezghetarea" anumitor sporuri din legea 330, precum este sporul de vechime, aceasta modificare nu va avea efect retroactiv, deci pierderi incep sa existe pentru multi dintre noi incepand din ianuarie 2010. Asta este parerea mea realista.

Dar vreau totusi sa fiu optimist, si va invit sa postati la aceasta sectiune, asa cum a atins subiectul si "mircea_ghe84", eventuale opinii ALE ALTOR SINDICATE care ar urma sa apara, cine stie, POATE GASIM SI ALTE INTERPRETARI MAI OPTIMISTE (SAU COROBORARI SI GARANTII ALE UNOR DREPTURI DE MUNCA DIN ALTE LEGI DE RANG MAI MARE, CUM SUNT CONSTITUTIA SAU CONVENTIILE INTERNATIONALE, CHIAR SPETE ALE UNOR INSTANTE JUDECATORESTI INTERNATIONALE) CU ARGUMENTE PUTERNICE IN FATA ANGAJATORILOR.

Nu va aplecati concentrarea si nu va lasati coplesiti numai de intelesul si interpretarile "negative" ale legii 330/2009.

Zi buna in continuare!
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Va salut! Au aparut noi nelamuriri in legatura cu Legea 330. Spre ex., in cazul garzilor, acestea se vor plati conform art.6 din Anexa II : (ART. 6
(1) Personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază.
). Intrebare: salariul de baza in functie de care se calculeaza garda, este noul salariu de baza (cu vechimea, meritul etc), sau vechiul salariu de baza?

O alta intrebare ar fi: garda este socotita ca spor? ..adica intra in calculul celor 30% per unitate, sau reprezinta un alt venit, deci regula celor 30% nu se aplica si veniturilor din garzi?

Pana la urma sporurile care nu se mai regasesc nici in anexe nu se mai acorda deloc (spor de munca suplimentara - 25%, spor de doctorat etc)?

Stie cineva cand vor aparea salvatoarele norme de aplicare ale Legii 330?

Asteptam in continuare sugestii, opinii, informatii. Multumim

O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
joe17, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Grade aferente salariilor din institutiile publice kp_laura kp_laura am citit legea 330/2009 si am o nelamurire : cine stabileste si pe ce criterii se face departajarea celor trei grade de salarizare ale personalului cu studii ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie? bora_alexx bora_alexx ce credeti se aplica sau nu legea salarizarii unice de la 1 ianuarie? chiar daca aceasta a fost promulgata si nu are efect retroactiv ne poate afecta in un fel ... (vezi toată discuția)