avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea salarizarii 330/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea salarizarii 330/2009

Buna ziua. Lucram intr-un spital municipal si de la 01.01.2009 vom fi salarizati conform noii legi a salarizarii 330/2009. Problema apare la calculul salariilor pe 2010. Astfel : art12. (3) În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.

art.30(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.


Prin urmare, cum se calculeaza noul salariu de baza am inteles (se ia cel vechi si se aduna la el , in cazul spitalului, 4 sporuri mari : vechime, merit, stabilitate si preventie. Intrebarea se pune la sporuri : ce se intampla cu sporurile care nu se regasesc in anexele la lege??? Dar cu indemnizatia de conducere, pe care nu am mai regasit-o nicaieri in anexe ?
Apoi o alta nelamurire este cum poti pastra limita de 30% a sporurilor in 2010, atat timp cat se zice ca sporurile se vor acorda in asa fel incat sa reprezinte aceleasi sume din dec.2009? Si daca un angajat avea 75% spor, cum mai respecti conditia celor maxim 30%?

De asemenea la art.30 (6) scrie : Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora.

Deci, angajatorul trebuie sa prevada in buget si sumele sporurilor care nu se mai regasesc in anexe? Sa intelegem asadar ca salariile se ingheata si raman integral cele din decembrie 2009 (bineinteles fara reducerile impuse prin zilele fara plata)?

Va cer ajutorul si va rog, pe cei care va confruntati cu aceasta lege , sa ma luminati :( !

Va multumesc si astept opinii.
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: coca66 , utilizator 11:54, 3 Noiembrie 2010
Daca veti citi ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 32/2010, veti vedea ce anume include notiunea de salariu de baza de la 01.01.2010 (vechea incadrare, ajustata, dupa caz, la 705 RON, plus anumite sporuri). Garda este socotita "spor" in conditiile in care, pentru plata ei, se prevede un element procentual care se aplica la salariul de baza... ori acest lucru este prevazut chiar de alin. 2 si 3 ale art. 6 citat de dvs. Cum se vor impaca aceste prevederi cu spor maxim de 30% aplicat la salariul de baza asa cum prevede legea 330/2009, asta ramane sa ne lumineza tot onor guvernul, cand o elabora normele de aplicare a legii...
S-au transmis in teritoriu instructiuni de aplicare a Legii 330/2009 emise de ministerul sanatatii . Dupa machetele solicitate de MS , rezulta ca in calculul celui 30% intra doar sporurile cu caracter permanent , ori garda nu are caracter permanent, o lun ai 120 ore garda si urmatoarea luna poate ai 24 ore sau nimic .
In instructiuni nu se spune nimic de plata garzilor , la ce salariu se acorda .La fel si la chemarile de la domiciliu ( se platesc cu un venit de 40% raportat la salariul de baza ,pentru orele respective) .
Noi am aprobat in comitetul director plata orelor de garda in procentele si la salariile de baza ale lunii decembrie 2009 , prin analogie cu celelalte plati care se fac la nivelul salariului lunii decembrie ( telefonic MS ne-a sugerat la fel )

Am vazut un proiect de HG pt.aplicarea Legii 330/2009 dar parca ne abureste si mai tare .

Ordinul MM si al Ministerului de finante cred ca se refera numai la institutiile finantate din bugetele locale , nu si la spitale .
Mai exista sporul pentru control financiar preventiv? Eu nu l-am mai gasit in noua lege.. de ex la unitatea sanitara in care lucrez, pe buna dreptate, cel care face CFP-ul nu mai vrea sa-l faca pentru ca nu mai are spor.
Astept opinii.. O zi buna!
Exista OG 119/1999 - privind controlul intern si controlul financiar preventi actualizata, care la art.9 (7) zice cam asa : "Prin decizie interna a conducatorului entitatii publice, persoanele desemnate sa efectueze controlul financiar preventiv propriu pot beneficia de un spor pentru complexitatea muncii de pana la 25% aplicat la salariul de baza brut lunar."
Bun, sporul asta intra in regula de maxim 30% a totalului sporurilor sau nu?.. sau intra in regula de max 30% doar sporurile prevazute in L.330/2009?

si as mai dori daca se poate o parere pe urm. articol din L.330/2009 : "ART. 30
(1) Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului, si, dupa caz, indemnizatiile de conducere, care potrivit legii faceau parte din salariul de baza, din soldele functiilor de baza, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare, prevazute in notele din anexele la prezenta lege, se introduc in salariul de baza, in soldele functiilor de baza, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009, atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere." Ce inseamna ca faceau parte din salariul de baza? .. Eu nu stiu de vreun spor ca sa fi facut parte din salariul de baza..

Astept o luminare pe temele astea .. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
joe17, utilizator
Cred ca au vrut sa zica "din venitul brut"...dar i-a dezorientat "flacara violeta"...#-o:)) oricum, legea 330/2009 este cea mai mare brambureala legislativa salariala pe care am vazut-o vreodata...

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Grade aferente salariilor din institutiile publice kp_laura kp_laura am citit legea 330/2009 si am o nelamurire : cine stabileste si pe ce criterii se face departajarea celor trei grade de salarizare ale personalului cu studii ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie? bora_alexx bora_alexx ce credeti se aplica sau nu legea salarizarii unice de la 1 ianuarie? chiar daca aceasta a fost promulgata si nu are efect retroactiv ne poate afecta in un fel ... (vezi toată discuția)