avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligat sa schimb apometrele?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligat sa schimb apometrele?

Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre cu citire la distanta? Care este legea în vigoare? Mentionez ca Asociatia de proprietari ne amenință cu amenzi dacă pana, la finalul anului 2021 nu se vor schimba apometrele. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2021
pya, utilizator
1.Orice apometru cu citire wireless are si display pentru citirea clasica, in fapt e acelasi aparat, la care s-a adaugat un modul suplimentar, ce permite comunicatia de la distanta.
La noi toate apometrele sunt in afara locuintei si se citesc vizual de catre cei de la asociatie si tot ies diferente.
2. La cei declarati cu zero persoane exista oricum apometrele si se poate cere conform art. 31 inspectarea lor, la un interval decis de asociatie si acel preaviz. Asa ca daca sunt sigilii rupte aveti tot dreptul sa dati pierderile pe faptas. Daca unii fura, vor gasi metode si in viitor, cit or fi ele de wireless.
3. Faceti altfel, infiintati un fond special, la care sa cotizeze toti, denumiti-l sa zicem "pentru corectitudine" si stringeti intr-un interval de timp sumele necesare pentru achizitia acelor apometre wireless. Luati toate aparatele identice, si faceti montaj cu sigilii proprii.
Articolul 73
(1) În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociației de proprietari se depun în contul asociației de proprietari, prevăzut la art. 20, au evidență separată și pentru fiecare se emite chitanță separată.
Excelentă rezolvare! Mulțumesc frumos! Doamne ajuta tuturor!

latka a scris:

1.Orice apometru cu citire wireless are si display pentru citirea clasica, in fapt e acelasi aparat, la care s-a adaugat un modul suplimentar, ce permite comunicatia de la distanta.
La noi toate apometrele sunt in afara locuintei si se citesc vizual de catre cei de la asociatie si tot ies diferente.
2. La cei declarati cu zero persoane exista oricum apometrele si se poate cere conform art. 31 inspectarea lor, la un interval decis de asociatie si acel preaviz. Asa ca daca sunt sigilii rupte aveti tot dreptul sa dati pierderile pe faptas. Daca unii fura, vor gasi metode si in viitor, cit or fi ele de wireless.
3. Faceti altfel, infiintati un fond special, la care sa cotizeze toti, denumiti-l sa zicem "pentru corectitudine" si stringeti intr-un interval de timp sumele necesare pentru achizitia acelor apometre wireless. Luati toate aparatele identice, si faceti montaj cu sigilii proprii.
Articolul 73
(1) În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociației de proprietari se depun în contul asociației de proprietari, prevăzut la art. 20, au evidență separată și pentru fiecare se emite chitanță separată.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ooooauuuu! ;)
Domnul Latka ati zis asta Luati toate aparatele identice doar ca sunt wireless si trebuie sa fie un singur sistem s-au v-ati convins ca e bine sa fie apometrele acelasi tip la toti la fel ,pe cat posibil pe masura inlocuirii pe parcurs a celor defecte (indiferent ca sunt wireless sau nu ) si nu sa si le cumpere singuri ca la dv in bloc ci asociatia?

daca au bani in cont le cumpara toate si le pun esalonat pe lista cate 20 25 lei de apometru pe luna sau cat considera ei ca e bine.
Unde gasesti sigiliul rupt il bagi la plata toate diferentele inregistrate pe contorul de bransament, pe toate lunile de la ultima verificare cand sigiliul era intreg.
Daca nu sunt diferente (ca sunt pe minus lunar ) sau ca e la apa calda unde nu e contor de bransament ca e produsa in regim propriu ii bagai cat stabiliti incomitet sau in regulamentul asociatiei pentru repartizarea diferentelor.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator
De ce oaaauuuu !

In primul rind am zis de incercarea de a constitui un fond special, in ideea de a aduna bani in rate.Lucrarea s-ar face mai tirziu si oamenii ar putea fi convinsi mai usor.
Faptul de a avea apometre la fel e logica, asociatia nu va cumpara aparate de mai multe feluri, nu ca vreau eu, ci ca e posibil, daca se negociaza bine, sa iasa mai ieftin pe bucata. E ca la piata, iei 100 de kg de mere va fi un pret, diferit de atunci cind cumperi 2 kg. Important e sa aleaga bine, de vazut mai multe oferte.

Nu am zis asta din motive tehnice, apometrele comercializate pe piata cu verificare metrologica initiala, la vinzare, au toate aceeasi precizie, confom MID 2006. Eroarea pe domeniul principal, la cele de apa rece trebuie sa fie mai mica sau egala de 2%. Si NML 0003-05 spune asta.

Dar asta nu exclude ce-am zis alte dati, apometrele wireless nu sunt obligatorii, se merge pe convingere.

Si diferentele, care in cazul asta sunt in minus, fata de contorul de bransament, nu se repartizeaza dupa nici un regulament, ci dupa cum spune legea, adica art. 82 din legea 196/2018. Am lamurit-o de mult timp problema, nu ne mai povestiti ce faceti dvs. in asociatia aia, nu e legal.
latka, utilizator
Mulțumesc încă o dată! Nu am apucat să facem nimic, tot după art. 82 se calculează. Nu vă povestesc nimic, ideea expusă este a unui expert contabil și sunt mai multe moduri de calcul. Scuze că nu am urmărit toată istoria lămuririi. Acum v-am găsit pe acest topic.
DaniSarah, utilizator

Alte discuții în legătură

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)