avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligat sa schimb apometrele?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligat sa schimb apometrele?

Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre cu citire la distanta? Care este legea în vigoare? Mentionez ca Asociatia de proprietari ne amenință cu amenzi dacă pana, la finalul anului 2021 nu se vor schimba apometrele. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2021
pya, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:38, 24 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inlocuirea aparatelor individuale de inregistrat consum utilitati ,se realizeaza prin hotararea participantilor la adunarea generala a membrilor proprietari
Legea nr 196/2017 impune existenta de aparate individuale contorizat consum individual fara a impune anumit model
Nu se impune prin AG, nu exista temei legal.
Si ce se intampla daca cel ce a lansat intrebarea face parte din cei ce, cu buna stiinta, nu isi dau niciodata indexul corect sau la timp?
Administratorul ar trebui sa imparta diferentele de cititre la toti locatarii, printre care se numara si cei ce "fac un efort" si declara la timp si corect indexul apometrelor.
Ideea montarii in cadrul unei Asociatii a acestor tip de apometre are exact acest scop...sa elimine discrepantele de citire si obligarea, abuziva, la plata a celor ce declara corect, si la timp indexul.
Atata timp cat nu ai pierderi pe infrastructura de transport a apei atunci diferentele nu ar trebui sa existe atunci cand ai o citire unitara, sau cel putin marja de eroare ar trebui sa fie foarte mica, spre zero.

Aceeasi problema o intampin si eu in blocul in care locuiesc...din cauza celor ce nu isi dau indexul la timp, sau incorect, toti trebuie sa platim ceea ce nu consumam, iar aceste "mici diferente" insumeaza sute de lei anual, pentru ca legea obliga impartirea la numar de persoane a consumului pausal.

Deci tu te speli pe banii mei...cam de aici si marea problema a celor ca utilizator pya, nu costul de 50-70 lei/apometru ii deranjeaza, ci ca or sa trebuiasca sa plateasca ce consuma si nu isi mai pot imparti cheluielile cu vecinii!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
Alexandru0312, utilizator
Subiectul aici e temeiul legal, nu considerente legate de etica, morala si atacuri la persoana. Sunt alte forumuri care dezbat astfel de subiecte.

Nedatul indexului la timp sau in minus se rezolva printr-un regulament facut de catre cei din asociatie si prin controalele periodice. Se poate cere de exemplu trimiterea de fotografii cu indexul aratat de apometru.
La fel, pe partea de penalitati, se poate gasi un sistem prin care diferentele gasite la bilant sa se imparta doar celor care au fost depistati in neregula la controlul apometrelor, in luna respectiva.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. nu e un atac la persoana ci o dezbatere pe baza celor discutate pana acum
2. ce propuneti dumneavoastra ca metoda de impartire a diferentelor e de domeniul SF, legea nu permite asa si e foarte clara,
Diferentele de consum se impart si sunt platite la numar de persoane, sistem pausal, iar administratia nu poate organiza vizite la domiciliu in fiecare luna pentru a verifica corectitudinea datelor..

Cel ce a deschis acest topic nu e obligat legal sa le monteze, dar Administratorul respectivei asociatii este obligat sa il puna la plata diferentelor rezultate dintre citirea apometrelor wireless si cel de intrare in bloc.
Daca in afara de el toti locatarii au apometre wireless el va ramane in sistem pausal!

Exact ca si in cazul repartitoarelor de cost caldura, nu esti obligat sa il ai, dar cei ce il au vor plati doar ce consuma iar diferenta va fi impartita, pausal, la cei ce nu le au.

Alte discuții în legătură

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)