DlGoe a scris:
@raluka Cum comentati? : Tatal meu a avut titlu de proprietate, s-a dezbatut mostenirea si am obtinut terenul pe baza titlului in anul 2012 fara a se consemna si in Cartea Funciara. Cred ca eu (imi) faceam treaba mult mai bine decat si-a facut-o acel notar! Si in mod sigur luam mai putini bani! In noiembrie am fost la un birou notarial pt. dezbaterea unei succesiuni. Ordinea a fost urmatoarea: acte prin care se dovedeste ca esti mostenitor, apoi s-au accesat registrele nationale pt. a se vedea daca nu este testament, daca nu sunt ipoteci, etc, etc, etc. A urmat adresa la OCPI, certificat fiscal de la primarie, taxe/impozite, de la ANAF.... Asta de-si zice notar n-a facut niciun sfert din toate astea. P.S. La final s-a primit extrasul de coala CF!
Legal, la dezbaterea succesiunii nu este obligatorie documentația cadastrala.
Mostenitorul nu a avut-o și nu a prezentat-o la momentul dezbaterii succesiunii.
De-aia.
De la OCPI, pentru imobilele care nu sunt intabulate nu se obține decât un certificat de sarcini, care atesta doar ca defunctul X nu figurează cu sarcini pe bunuri, în general. Care bunuri, sunt cele declarate de moștenitori.
Extras de carte funciara pentru informare nu se obține decât dacă imobilul este intabulat.
Nu va mai dați cu părerea în legătură cu niște lucruri de care habar nu aveți.