avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere antecontract vanzare-cumparare

Prescriere antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de un ante-contact vanzare cumparare:

In ianuarie 2014 am semnat o promisiune bilaterala prin care eu in calitate de vanzator ma oblig sa-i vand unui domn un teren mostenit de la tatal meu (pa baza unui titlu de proprietate).
Domnul mi-a platit integral suma de bani urmand ca pana la data de 31 decembrie 2014 sa semnam actul de vanzare cumparare si intabularea acestuia in CF pe numele cumparatorului.
Pana in momentul de fata nu am mai fost contact iar in 29 martie 2022 am primit o notificare de la avocatul cumparatorului ca trebuie sa-i restitui de 3 ori suma platita in 2014 altfel o sa fiu dat in judecata.
In notificare se precizeaza ca motivele pentru care nu s-a semnat actul de vanzare cumparare si intabularea acestuia deoarece s-a descoperit ca in anul 2002 terenul
respectiv a fost vandut deja unei alte persoane de catre tatal meu (precizez ca eu nu am stiut).

Din ce am citit pe internet am vazut ca dreptul la actiune la un ante-contract se prescrie dupa 3 ani.

Mai poate castiga in instanta domnul daca ma da in judecata sau pot invoca ca s-a prescrcis dreptul la actiune dupa 3 ani ? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:54, 5 Aprilie 2022
@raluka Cum comentati? : Tatal meu a avut titlu de proprietate, s-a dezbatut mostenirea si am obtinut terenul pe baza titlului in anul 2012 fara a se consemna si in Cartea Funciara. Cred ca eu (imi) faceam treaba mult mai bine decat si-a facut-o acel notar! Si in mod sigur luam mai putini bani! In noiembrie am fost la un birou notarial pt. dezbaterea unei succesiuni. Ordinea a fost urmatoarea: acte prin care se dovedeste ca esti mostenitor, apoi s-au accesat registrele nationale pt. a se vedea daca nu este testament, daca nu sunt ipoteci, etc, etc, etc. A urmat adresa la OCPI, certificat fiscal de la primarie, taxe/impozite, de la ANAF.... Asta de-si zice notar n-a facut niciun sfert din toate astea. P.S. La final s-a primit extrasul de coala CF!
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2022
DlGoe, utilizator
Promisiunea de vanzare-cumparare a fost incheiata la notar.

DlGoe a scris:

@raluka Cum comentati? : Tatal meu a avut titlu de proprietate, s-a dezbatut mostenirea si am obtinut terenul pe baza titlului in anul 2012 fara a se consemna si in Cartea Funciara. Cred ca eu (imi) faceam treaba mult mai bine decat si-a facut-o acel notar! Si in mod sigur luam mai putini bani! In noiembrie am fost la un birou notarial pt. dezbaterea unei succesiuni. Ordinea a fost urmatoarea: acte prin care se dovedeste ca esti mostenitor, apoi s-au accesat registrele nationale pt. a se vedea daca nu este testament, daca nu sunt ipoteci, etc, etc, etc. A urmat adresa la OCPI, certificat fiscal de la primarie, taxe/impozite, de la ANAF.... Asta de-si zice notar n-a facut niciun sfert din toate astea. P.S. La final s-a primit extrasul de coala CF!

Legal, la dezbaterea succesiunii nu este obligatorie documentația cadastrala.
Mostenitorul nu a avut-o și nu a prezentat-o la momentul dezbaterii succesiunii.
De-aia.
De la OCPI, pentru imobilele care nu sunt intabulate nu se obține decât un certificat de sarcini, care atesta doar ca defunctul X nu figurează cu sarcini pe bunuri, în general. Care bunuri, sunt cele declarate de moștenitori.
Extras de carte funciara pentru informare nu se obține decât dacă imobilul este intabulat.
Nu va mai dați cu părerea în legătură cu niște lucruri de care habar nu aveți.
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt n clienți care insista sa încheie antecontracte fără cadastru și intabulare.
Ca documentația cadastrala durează o luna jumătate, doua, ca expertul cadastrist le cere nu știu cât, ca pleacă, iar graba mare este în principal încasarea avansului.
Pe principiul "lasă că o face cumpărătorul după aia".
Din fericire, la vânzări e obligatorie, ca o mai făcea cumpărătorul la Paștele Cailor.
Da, legea permite încheierea antecontractelor fără cadastru si intabulare, ba chiar numai între părți, pe o banca în parc.
Notarii le spun, dar părțile insista.
Pentru ca nu-i asa? Vrea notarul sa se îmbogățească de pe urma unui antecontract. Ei neștiind, ca jumătate din suma este tariful virat către ANCPI.
(Apropo, "foaia" aia costa 100 lei si nu sunt ai notarului)
"Da de ce, dna notar ne cereți atâtea acte, ca a mai făcut frati-miu în alta parte și nu i-a cerut? Ce-i asa greu? Noi asta vrem. Doar un precontract!"
Iar rezultatul...este cel din postare.
raluk0207, utilizator
Revenind la subiectul/intrebarea pentru care am postat pe forum > termenul de prescriptie pentru un antecontract de vanzare-cumparare:
1) dreptul la acţiune in justitie pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat
2) actiunea prin care vor putea fi cerute daune-interese este supusa, de asemenea, prescriptiei extinctive (termenul fiind cel general - de 3 ani)
3) fapta penala de inselaciune se prescrie in termenul prevazut de lege, adica 5 ani de la data cand trebuia sa se semneze contractul de vanzare cumparare

In cazul prezentat, vinovatul moral sunt eu pentru ca NU am stiut/interesat ca tatal meu a vandut terenul in 2002 (desi am mostenit legal terenul prin succesiune si am platit impozit pe acest teren pana in anul 2014).

Alte discuții în legătură

Valabilitate promisiune vanzare cumparare teo111 teo111 Acum trei ani am vandut un teren printr-o promisiune de vanzare cumparare, am primit banii si urma ca in scurt timp, cumparatorul sa faca intabularea: am ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat inainte de a se realiza acte Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Bunicul meu a vandut un teren, inainte sa moara (mai bine zis nepoata lui,dar cu semnatura lui).Inainte sa se iasa cadastrul si restul actelor ... (vezi toată discuția)