avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere antecontract vanzare-cumparare

Prescriere antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de un ante-contact vanzare cumparare:

In ianuarie 2014 am semnat o promisiune bilaterala prin care eu in calitate de vanzator ma oblig sa-i vand unui domn un teren mostenit de la tatal meu (pa baza unui titlu de proprietate).
Domnul mi-a platit integral suma de bani urmand ca pana la data de 31 decembrie 2014 sa semnam actul de vanzare cumparare si intabularea acestuia in CF pe numele cumparatorului.
Pana in momentul de fata nu am mai fost contact iar in 29 martie 2022 am primit o notificare de la avocatul cumparatorului ca trebuie sa-i restitui de 3 ori suma platita in 2014 altfel o sa fiu dat in judecata.
In notificare se precizeaza ca motivele pentru care nu s-a semnat actul de vanzare cumparare si intabularea acestuia deoarece s-a descoperit ca in anul 2002 terenul
respectiv a fost vandut deja unei alte persoane de catre tatal meu (precizez ca eu nu am stiut).

Din ce am citit pe internet am vazut ca dreptul la actiune la un ante-contract se prescrie dupa 3 ani.

Mai poate castiga in instanta domnul daca ma da in judecata sau pot invoca ca s-a prescrcis dreptul la actiune dupa 3 ani ? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:54, 5 Aprilie 2022
revenind la problema dvs un rezultat in instanta la cererea domnului e incerta, asa ca incercati sa va intelegeti pt restituirea avansului actualizat cu rata inflatiei, asa ar fi corect pt ambele parti. daca nu va intelegeti, sa va dea in judecata si atunci va luati avocat sa va aparati.
@raluka Scuze, am uitat ca dvoastra sunteti notar in Vechiul Regat, eu vorbeam de procedura din Ardeal, unde sunt carti funciare din 1855! Pe aceste meleaguri nu-ti cere notarul parerea daca vrei sau nu vrei fituica de la OCPI, o cere el si te taxeaza. Ce poti sa faci, daca esti suficient de zevzec, e sa ceri sa nu se ocupe biroul notarial de obtinerea extrasului CF actualizat, adica cu operarea la zi a modificarilor.
Nu are nicio relevanta.
Nu iti cere parerea, fiindca e obligat legal sa o obtina. Cititi legea 7/1996 si Ordinul ANCPI. Altfel, "e de vina notarul", cum va place dvs. Iar notarul are obligatii, catre Stat, catre OCPI, catre Registrele Nationale.
O, chiar as prefera si ar fi minunat ca fiecare client sa isi procure singur actele, sa plateasca personal tariful de intabulare, sa se deplaseze la Biroul de Carte Funciara. Numai bine, nu mai trebuie platit un angajat care sa se ocupe special de portalul ANCPI, nu se mai consuma hartie, curent electric si toner cu printatul, nu se mai uzeaza aparatele.
La fel de minunat ar fi, sa discutati dvs personal cu functionara de la taxe si impozite sau de la ANAF si sa ii cereti explicatii pentru refuzul de a nu va inmana dvs direct, in calitate de contribuabil certificatul de atestare fiscala, ci numai daca il solicita notarul pe baza de adresa.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@raluka De ce tratati o discutie in cheie personala? Aluzia dvoastra la o postare de a mea e inexacta, e gen Radio Erevan, nu i s-a dat, i s-a luat! Eram nemultumit ca notarul m-a trimis pe mine la ANAF (ea nu era/nu este vaccinata, nici fufele ei, deci nu puteau intra). M-a imputernicit pe mine. Cum bugetarii erau/sunt cei mai reticenti la vaccinare, exista riscul real sa ma infectez, chiar avand booster-ul facut. Cred ca l-ati citit pe Caragiale, asa ca intuiti cum am rezolvat. P.S. Si mai lasati-ne cu cheltuielile, ca le platesc clientii de zici ca printati pe foita de aur! Tovarasa mea consiliaza cateva notărițe, un fel de optimizare fiscala, asa ca stiu cam ce bani ii intra unui notar in buzunar!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea păreți ca știți. Pana acum vorbesc doar frustrarile personale.
E o diferență între a "consilia" (desi intuiesc ca trebuia sa fie vreo contabila) si a gestiona efectiv cheltuielile.
Tovarășa dvs nu pare sa își fi dat seama ca un birou notarial se susține în totalitate din încasări.
Da, foita aia costa.
Ca trimitem pe mail, nu ne deplasam "gratiile", ținem documentele pe telefon, cu instituțiile se lucrează numai online. La un xerox va ia 10 bani/pagina.
Faceți un mare Tam Tam. Cumva înțeleg ca va așteptați sa nu plătiți sau sa plătiți 3 lei și un ban.
Dar răspundere...cat cuprinde. Notarul trebuia sa facă, notarul trebuia sa dreagă.
Știm, cel mai bun notar e ala care ne face pe 2 lei, nu pune întrebări, ne face servicii moca, e la dispoziție 24 din 24 și ne rezolva toată aberațiile juridice.
Mai citiți- va încă o data răspunsul!
Veți constata ca dvs sunteți revoltat ca nu s-au dus altii pentru DVS, sa va facă treaba DVS, în interesul DVS.
Certificatul de atestare fiscala se poate transmite și online.
Cu doamnele de la ANAF v-ati certat?


Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate promisiune vanzare cumparare teo111 teo111 Acum trei ani am vandut un teren printr-o promisiune de vanzare cumparare, am primit banii si urma ca in scurt timp, cumparatorul sa faca intabularea: am ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat inainte de a se realiza acte Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Bunicul meu a vandut un teren, inainte sa moara (mai bine zis nepoata lui,dar cu semnatura lui).Inainte sa se iasa cadastrul si restul actelor ... (vezi toată discuția)