avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală carti importante care schimba opinia despre DREPT
Discuție deschisă în Cultură generală

carti importante care schimba opinia despre DREPT

cursurile de psihologie judiciara schimba cu totul opinia despre DREPT, il completeaza, il fac mai "integru" mai riguros, si in acelasi timp mai tolerant, mai la obiect, pentru ca tin seama de OM nu numai de legi. Cei mai multi juristi uita ca legile sunt facute DE OM PENTRU OM, la fel ca si un ...sistem de exemplu care este cosntruit de OM cu scopul de a servi acestuiain mod fiabil si in modul cel mai bun cu putinta, si nu cu scopul de a dauna sau prejudicia pe cei din afara sau pe cei dinauntrul sistemului.
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 22:08, 13 Septembrie 2007
pe mine personal m-a uimit si mi-a schimbat perspectiva Dreptul Informatic.
Desi nu este destul aplicat la noi in tara,mare greseala fiindca in curand vom depind foarte mult de el, are o acoperire foarte larga putandu-se infiltra in mai toate domeniile ale dreptului de la civil , penal pana la constitutional si alte materii optionale. De fapt daca ma gandesc bine pt. dreptul informational creaza un alt nivel de drept pt. care atat civilul cat si penalul etc. ar trebui rescrise doar pt acest domeniu, fiindca in curand lumea virtuala a calculatoruilui isi va cere "drepturile":)
Pentru cine doreste poate citi urmatoarele carti din acest domeniu:
Informatică juridică si drept informatic 2005
Autor: I.Vasiu, L.Vasiu (edit. Albastra)

Prevenirea criminalitatii informatice
Autor: Ioana Vasiu,Lucian Vasiu
Editura Hamangiu

Internetul, istorie deja
Autor: George Alin Popesc
LegalNet Buc. 2005

Lectura placuta
Deasemenea as dori sa mai adaug o carte pe lista mea care nu trebuie sa lipseasca din repertoarul nimanui care a terminat dreptu (parerea mea) si anume Dreptul roman de Vladimir Hanga.Parerea mea este ca felul in care a scris aceasta carte te atrage de vrei de nu vrei spre materie.Cel putin eu asa am simtit parca materia iti este implantata in cap fara sa o mai poti scoate.Tot respectul pentru acel autor
nu stiu cum te numesti dar este frumos ca ne indici carti de drept, cu atata precizie, incat le putem gasi in librarii (daca se gasesc, se mai gasesc ?), ai dreptate treptat la noi, vor fi introduse probabil noi "mici" ramuri de drept, care nu sunt inca suficient explorate de juristi, dar vor fi cu siguranta in viitor, cred ca ar trebui organizate si programe profesionale de pregatire, si juristii au nevoie sa fie pregatiti, pentru ca, la randul lor, sa pregateasca alte generatii de juristi.
Informatica si Dreptul, este util da, ai dreptate : cum si cand se aplica , cui,in ce mod ? Daca compar cu : de cate ori se incalca , de cate ori, cat de des - sunt incalcate normele sale juridice ?
Cred ca tot tu spui si despre, adica recomanzi DREPTUL ROMAN , cred, Vladimir HANGA este si Istoric nu ?
Mie imi place cum ai punctat tu, parca ai marcat un drum, un traseu, o evolutie, a Dreptului, cu inceputul Dreptului ( dreptul roman - pe care il mentionezi) si "sfarsitul" (adica in sensul de "ultimul" aparut, actualul, ultimul pentru prezentul nostru) Dreptului (dreptul informatic).
Pentru cine a ales calea DREPTULUI toate ramurile, disciplinele de drept sunt frumoase, si cum, necum, toate sunt sau devin importante, in egala masura.
Cred insa ca traim intr-o lume care se afla "prea in viteza" sau in viteza prea mare, mult prea agitata si ocupata, incat am ajuns sa privilegiem numai APLICAREA DREPTULUI, in detrimentul STUDIULUI CONTINUU, al infromarii, documentarii, al timpului afectat efectiv studierii, studiului, ceea ce facea ca oamenii , sa fie ERUDITI, si este un cuvant pe care il plac, ERUDIT, un om care invata si aprofundeaza si studiaza si reia, cu adevarat din pasiunea, din placere, neuitand si aspectul de a trebui sa fie UTIL prin concluziile studiilor sale.
Un om simplu care are pasiunea de a studia, care insa are o valoare si este constient de valoarea sa si care pune cu modestie in slujba celorlati concluzile studiilor sale, uneori, de o viata !
Cat respect nu datoram celorlalti, celuilalt, semenilor nostri, incepand cu fiecare semen al nostru.
Fiecare avem personalitatea noastra si trebuie sa tinem cont de ea.

Personal imi placeau vremurile, timpurile PLEDOARIILOR, cand avocatul avea o adevarata tehnica de a-si construi o PLEDOARIE, cand avea si timpul sa EXPUNA PLEDOARIA SA, care chiar era in final, o opera de arta ! o constructie !

Cand se apleca in linistea cabinetului sau incarcat cu rafturi de carti, tratate si documentatie, asupra unui caz, il studia, il analiza, si alegea cea mai buna metoda si tactica, cea mai frumoasa si utila si concludenta in acelasi timp PLEDOARIE.

Cred ca a-ti putea face meseria in conditii adecvate este intr-adevar foarte important, pentru ca fiecare se simte implinit daca munca sa este valorizata si isi gaseste in ea satisfactie, profesionala, dar si ca OM.

In acelasi mod, sau corespunzator si judecatorul ar trebui sa se bucure de conditii de munca pentru a avea timpul, tot timpul de a ASCULTA O PLEDOARIE care uneori poate schimba nu numai destinul clientului avocatului care tine pledoaria respectiva, dar destinele multor OAMENI.

O nedreptate FACUTA UNUI SINGUR OM, devine si atinge PE TOTI OAMENII, devine o nedreptate facuta tuturor, a atinge UN DREPT.

si mie mi-au placut recomandarile si mesajele tale.







Ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui si crede-ma daca spun ca desi sunt adeptul evolutiei si consider a fi un lucru bun totusi nu imi doresc ca valorile si talentele unui avocat (pe care ar trebui sa le aiba, precum ai spus si tu " sa construiasca acea pledoarie" - acea arta) sa fie inghitite de o tehnologie mai bine spus o evolutie a tehnologiei care pare a fi o "gaura neagra" care inghite tot ceea ce este de fapt frumos la un proces, care inghite deasemenea talentele care il pun in valoare pe avocat, daca ne gandim in trecut si Cicero nu stiu personal cate procese a castigat insa stiu un lucru el a fost vestit pentru talentele sale oratorice si pentru talentul sau de a vorbi si a castiga publicul.Astea da valori

Alte discuții în legătură

Reguli de politete ContSters167247 ContSters167247 [b]Silvana[/b] a scris [quot]Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – ... (vezi toată discuția)
De ce imi place avocatnet.ro Paula Tudor Paula Tudor Pentru ca fiecaruia ne place sa ni se spuna macar din cand in cand cat de mult suntem apreciati şi iubiti, haideti sa-i spunem [i]avocatnet.ro [/i]- ului cat ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)