avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am următoarea situație: președintele asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am următoarea situație: președintele asociației ...

Bună seara,
Am următoarea situație: președintele asociației de proprietari și un membru al comitetului executiv au demisionat în data de 26.10. Cu toate acestea, în data de 11.11, aceștia au emis mai multe decizii prin care sunt somat să efectuez o lucrare care nu este una urgentă — deși sunt de acord cu realizarea ei.
Problema este dacă, în aceste condiții, ei mai aveau dreptul să emită și să semneze astfel de decizii.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 08:01, 20 Noiembrie 2025
Urduban Dumitru a scris:

Legea spune că președintele este președinte al asociației și, TOTODATĂ, EL ESTE PREȘEDINTELE comitetului executiv...

Serios ? Ți-am mai spus o dată că ori nu citești, ori nu înțelegi ce citești, ca să mă exprim elegant. Ai putea preciza numărul articolului din legea în vigoare, respectiv legea nr. 196/2018, care spune că președintele asociației este și președintele comitetului executiv?

Ceea ce ști, ști PROST și ar fi cazul să-ți actualizezi cunostințele. Președintele asociației era și președintele comitetului executiv în trecut, pe vremea abrogatei legi 230/2007 și ale sale Norme Metodologige respectiv HG 1588/2007 (art. 16 teza ultimă).

Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2025
robert1958, utilizator

Alexandru Surcel a scris:

. Încheind paranteza, în aceeași logică care nu obligă toți proprietarii să facă parte automat din asociație, cum era în legile anterioare, ar trebui ca și renunțarea la calitatea de membru să fie posibilă. Ce liberă asociere e aia în care odată intrat nu mai poți să ieși, decât odată cu încetarea calității de proprietar?

În privința liberei asocieri, discutând despre asociațiile de proprietari, Curtea Constituțională a stabilit ca principiu general valabil:

„..... Curtea observă că, în anumite situații, legiuitorul poate institui forme speciale de asociere ce urmăresc apărarea unor interese de ordin general și care, în perspectiva scopurilor pe care le urmăresc, nu reprezintă, în realitate, modalități înscrise în conceptul de liberă asociere, iar asociația de proprietari se află tocmai într-o asemenea situație juridică”.

(DECIZIA nr. 634 din 7 octombrie 2021)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie președinte asociație – lipsă cvorum Andreeaqaxedc Andreeaqaxedc Bună ziua, Sunt președintele unei asociații de proprietari dintr-un bloc cu 8 apartamente + 2 spații comerciale. Am câteva nelămuriri și vă rog, ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv ... Vali P. Vali P. In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv care tocmai a fost ales acum 2 luni? Daca de exemplu si-ar fi dat demisia sau ar fi fost ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari care nu este membru bogdanradu84 bogdanradu84 Buna ziua, Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari de 3 ani de zile. La momentul alegerii nu eram membru al asociatiei, asa cum nu sunt nici acum (nu ... (vezi toată discuția)