avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri victima accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri victima accident rutier

Am fost victima unui accident rutier in care vinovatul avea polita de asigurare expirata, avand si numere de Italia, si o alcolemie de 2,4 daca imi aduc aminte bine. Intrebarea mea este legata despre despagubirile de care pot beneficia. Mentionez ca in certificatul medico-legal am 120 de zile de spitalizare iar in acest accident au mai fost 2 victime cu 30,respectiv 15 zile. Am fost deja la Fondul de Protectie al Victimelor Strazii si mi s-a spus ca, desi asigurarea era expirata, daca numerele erau valabile, daca era inscrisa valabila, tot firma de asigurari raspunde. Am si eu nevoie de sfaturi in aceasta privinta, va rog frumos. Politia care raspunde de caz, respectiv agantul insista destul de dubios pentru intelegere cu vinovatul, respectiv sa plateasca daune, desi prea mult nu putem scoate, mai ales ca eu am urmari pe viata din cauza acestui accident (fisura de coloana).
In concluzie, trebuie sa astept raspunsul de la BAAR pentru a constinua orice demers. Accidentul producandu-se din cauza unei masini inmatriculate in Italia, ar exista posibilitatea obtinerii de despagubiri acolo? (banuind ca acolo nu exista chiar bataia aceasta de joc de care avem parte la noi in tara, si bineinteles vorbind de alte sume).
In concluzie, ati primit suficiente sfaturi de procedura.Ce sa asteptati de la BAAR? Confirmarea ca autovehiculul nu avea asigurare valabila?(expirat inseamna lipsa!)
Mergeti la asiguratorul dv.RCA si solicitati documente de avizare FPVS.Acesta va va inainta documentele.Daca stiti ca politia a inaintat dosarul la parchet, depuneti cererea de constituire parte civila pretentii impotriva vinovatului.Nu ezitati sa luati in sprijin o persoana calificata in demersurile juridice.
BAAR va rezolva dosarul de dauna prin asiguratorii membrii BAAR, chiar si in situatia in care autoturismul vinovat de accident nu este asigurat, urmand ca BAAR sa recupereze despagubirea de la biroul asiguratorilor din tara in care stationaeza autoturismul vinovat. Problema se complica in situatia in care autoturismul vinovat nu a avut numere valabile la data accidentului.
Iata de ce:

In revista XPRIMM din 03.02.2006 a fost pubicat un interviu cu presedintele Liviu Stoicescu al B.A.A.R. care lamureste foarte bine faptul ca pe baza de reciprocitate BAAR, prin corespondentii din Romania ai asiguratorilor din Statele Membre ale SEE sau prin asiguratorii desemnati de BAAR pentru situatiile in care nu exista corespondent in Romania sau autovehiculul nu este asigurat, dosarele de despagubiri sunt rezolvate prin intermediul BAAR, astfel :

“XPRIMM: Care sunt obiectivele B.A.A.R. pentru acest an?
L.S.: In principal ne dorim, impreuna cu mediul de afaceri si cel legislativ, sa ne apropiem de semnarea sau chiar sa semnam, de ce nu, Sectiunea a III-a a Regulamentului Intern, respectiv MGA (Multilateral Guarantee Agreement). Este un deziderat clar, iar aceasta semnatura nu conditioneaza si nu depinde de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
In momentul in care vom incheia acest acord, autovehiculele romanesti care parasesc tara nu vor mai trebui sa prezinte la controlul de frontiera documentul de asigurare RCA, caci numarul de inmatriculare reprezinta GARANTIA ca exista cineva care va plati eventualele daune provocate de acel autovehicul: un asigurator sau B.A.A.R.”

Procedura semnării Acordului Multilateral cu Birourile din Bulgaria şi din România a început în 13 noiembrie 2006 şi a fost finalizată în data de 08 martie 2007.


@expert auto + cei interesati (rabdare si prudenta):

Intrarea în vigoare a Acordului Multilateral pentru România


CONSECINŢA INTRÃRII ÎN VIGOARE PENTRU ROMÂNIA A ACORDULUI MULTILATERAL O REPREZINTÃ ELIMINAREA, ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 AUGUST 2007 A CONTROLULUI LA FRONTIERÃ A DOCUMENTULUI DE ASIGURARE „CARTE VERDE” ªI ÎN NICI UN CAZ ELIMINAREA OBLIGATIVITÃŢII ÎNCHEIERII ASIGURÃRII

Prin Decizia 2007/482/CE, adoptată la 09 iulie 2007 şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 180/42 din 10 iulie 2007, Comisia europeană, în calitatea sa de organ executiv al Uniunii Europene cu rol de monitorizare în privinţa aplicării legislaţiei europene, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru eliminarea controlului la frontieră a documentelor de asigurare care atestă asigurarea răspunderii civile pentru autovehiculele care au locul obişnuit de staţionare pe teritoriul Bulgariei şi României.


nucu$ a scris:

@expert auto + cei interesati (rabdare si prudenta):

Intrarea în vigoare a Acordului Multilateral pentru România


CONSECINŢA INTRÃRII ÎN VIGOARE PENTRU ROMÂNIA A ACORDULUI MULTILATERAL O REPREZINTÃ ELIMINAREA, ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 AUGUST 2007 A CONTROLULUI LA FRONTIERÃ A DOCUMENTULUI DE ASIGURARE „CARTE VERDE” ªI ÎN NICI UN CAZ ELIMINAREA OBLIGATIVITÃŢII ÎNCHEIERII ASIGURÃRII

Prin Decizia 2007/482/CE, adoptată la 09 iulie 2007 şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 180/42 din 10 iulie 2007, Comisia europeană, în calitatea sa de organ executiv al Uniunii Europene cu rol de monitorizare în privinţa aplicării legislaţiei europene, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru eliminarea controlului la frontieră a documentelor de asigurare care atestă asigurarea răspunderii civile pentru autovehiculele care au locul obişnuit de staţionare pe teritoriul Bulgariei şi României.





In postarile mele am spus ca BAAR va solutiona cazul si in situatia in care "auto vinovat" nu era asigurat, iar partea pagubita, in final, va primi despagubirea.
Pentru lamurirea situatiei am solicitat un raspuns oficial de la BAAR , cu toate ca legea este destul de clara in acest sens iar din experienta mea de inspector daune in asigurari cunosteam acestea foarte bine.
Iata raspunsul oficial de la oficiului juridic al BAAR:

"Bună dimineaţa,

Referitor la întrebarea Dumneavoastră vă răspundem următoarele:

1. Dacă autovehiculul “vinovat” de producerea accidentului este înmatriculat legal în unul din statele care fac parte din Spaţiul Economic European sau în Elveţia, Croaţia sau Andora şi nu este asigurat pentru R.C.A./Carte Verde, iar accidentul s-a produs pe teritoriul României, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.) în mod direct sau prin intermediul unei alte societăţi care va fi indicată de acesta, în aceleaşi condiţii ca şi cum autovehiculul respectiv ar fi fost înmatriculat în România. Pentru a se deschide dosarul de daună, persoana păgubită va trebui să avizeze/anunţe cazul de daună la B.A.A.R. şi să procedeze în continuae aşa cum va fi îndrumat de acesta. Ceea ce este specific însă cazurilor de daună rezultate în urma accidentelor provocate pe teritoriul României de autovehicule înmatriculate în străinătate, este aceea că despăgubirea nu va putea fi plătită înainte ca Biroul Naţional Carte Verde din statul de înmatriculare al autovehiculului “vinovat” , să confirme faptul că autovehiculul respectiv nu era asigurat dar era legal înmatriculat în acea ţară la data producerii accidentului. Termenul maxim de confirmare a situaţiei asigurării/legalităţii înmatriculării, este de 3 luni de la data la care B.A.A.R. solicită acest lucru biroului naţional din statul de înmatriculare. Dacă din răspunsul primit de la biroul naţional din statul de înmatriculare rezultă că autovehiculul respectiv nu era legal înmatriculat în acea ţară la data producerii accidentului, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de către Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (date despre fond se pot afla pe www.fpvs.ro ).

2. Dacă autovehiculul “vinovat” de producerea accidentului este înmatriculat legal într-un alt stat decât cele menţionate la punctul 1 şi nu este asigurat pentru R.C.A./Carte Verde, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de către Fondul de Protecţie a Victimellor Străzii.

Sperăm că am răspuns solicitării Dumneavoastră. Dacă aveţi alte nelămuriri cu privire la acest subiect, vă rugăm să nu ezitaţi să ne contactaţi.

Cu respect,

Ioan Matei – Director Of jr B.A.A.R."

Alte discuții în legătură

Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna cu asigurare de spania ovidiuhanzu ovidiuhanzu Buna ziua1 Am o intrebare. Am fost implicat intrun accident cu un auto care era asigurat la Axa in Spania, dauna este de aproximativ 3500 euro, am facut ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu numere de bulgaria si fara asigurare grf grf buna ziua. doresc sa ma consult cu niste specialisti ca sa pot proceda corect in situatia prezentata mai jos: In data de 8.05.2014 ora 21:40 in sibiu mi-a ... (vezi toată discuția)