nucu$ a scris:
@expert auto + cei interesati (rabdare si prudenta):
Intrarea în vigoare a Acordului Multilateral pentru România
CONSECINŢA INTRÃRII ÎN VIGOARE PENTRU ROMÂNIA A ACORDULUI MULTILATERAL O REPREZINTÃ ELIMINAREA, ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 AUGUST 2007 A CONTROLULUI LA FRONTIERÃ A DOCUMENTULUI DE ASIGURARE „CARTE VERDE” ªI ÎN NICI UN CAZ ELIMINAREA OBLIGATIVITÃŢII ÎNCHEIERII ASIGURÃRII
Prin Decizia 2007/482/CE, adoptată la 09 iulie 2007 şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 180/42 din 10 iulie 2007, Comisia europeană, în calitatea sa de organ executiv al Uniunii Europene cu rol de monitorizare în privinţa aplicării legislaţiei europene, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru eliminarea controlului la frontieră a documentelor de asigurare care atestă asigurarea răspunderii civile pentru autovehiculele care au locul obişnuit de staţionare pe teritoriul Bulgariei şi României.
In postarile mele am spus ca BAAR va solutiona cazul si in situatia in care "auto vinovat" nu era asigurat, iar partea pagubita, in final, va primi despagubirea.
Pentru lamurirea situatiei am solicitat un raspuns oficial de la BAAR , cu toate ca legea este destul de clara in acest sens iar din experienta mea de inspector daune in asigurari cunosteam acestea foarte bine.
Iata raspunsul oficial de la oficiului juridic al BAAR:
"Bună dimineaţa,
Referitor la întrebarea Dumneavoastră vă răspundem următoarele:
1. Dacă autovehiculul “vinovat” de producerea accidentului este înmatriculat legal în unul din statele care fac parte din Spaţiul Economic European sau în Elveţia, Croaţia sau Andora şi nu este asigurat pentru R.C.A./Carte Verde, iar accidentul s-a produs pe teritoriul României, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.) în mod direct sau prin intermediul unei alte societăţi care va fi indicată de acesta, în aceleaşi condiţii ca şi cum autovehiculul respectiv ar fi fost înmatriculat în România. Pentru a se deschide dosarul de daună, persoana păgubită va trebui să avizeze/anunţe cazul de daună la B.A.A.R. şi să procedeze în continuae aşa cum va fi îndrumat de acesta. Ceea ce este specific însă cazurilor de daună rezultate în urma accidentelor provocate pe teritoriul României de autovehicule înmatriculate în străinătate, este aceea că despăgubirea nu va putea fi plătită înainte ca Biroul Naţional Carte Verde din statul de înmatriculare al autovehiculului “vinovat” , să confirme faptul că autovehiculul respectiv nu era asigurat dar era legal înmatriculat în acea ţară la data producerii accidentului. Termenul maxim de confirmare a situaţiei asigurării/legalităţii înmatriculării, este de 3 luni de la data la care B.A.A.R. solicită acest lucru biroului naţional din statul de înmatriculare. Dacă din răspunsul primit de la biroul naţional din statul de înmatriculare rezultă că autovehiculul respectiv nu era legal înmatriculat în acea ţară la data producerii accidentului, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de către Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (date despre fond se pot afla pe www.fpvs.ro ).
2. Dacă autovehiculul “vinovat” de producerea accidentului este înmatriculat legal într-un alt stat decât cele menţionate la punctul 1 şi nu este asigurat pentru R.C.A./Carte Verde, atunci soluţionarea cazului de daună se va face de către Fondul de Protecţie a Victimellor Străzii.
Sperăm că am răspuns solicitării Dumneavoastră. Dacă aveţi alte nelămuriri cu privire la acest subiect, vă rugăm să nu ezitaţi să ne contactaţi.
Cu respect,
Ioan Matei – Director Of jr B.A.A.R."