avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare ?

Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale debitorului - vreo 10 contest. la ex., citeva plingeri pen. si diverse alte actiuni -, creditorul din executarea sil. lasa cererea sa se perime. Intre timp, impotriva acestui creditor se declanseaza procedura falimentului, in locul fostului administrator fiind numit un lichidator. Acest lichidator a fost informat oficial de catre executorul jud. despre executarea inceputa de fostul administrator, dar nu face nimic in acest sens. cum spuneam cererea de executare s-a perimat. Intre timp s-a prescris si dreptul de a cere executarea sil. ( art.402 ind.2 (3) cpc). Ce solutii are debitorul pentru a se constata printr o hotarire jud. implinirea prescriptiei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:18, 17 Februarie 2007
Nu prea ma simt in apele mele in procedura falimentului, dar in practica (si fara sa fi fost in cauza a astfel de procedura deschisa) am obtinut o horarare favorabila intr-o actiune intemeiata pe 111 c.p.c. prin care am cerut sa se constate ca a intervenit prescriptia dreptului creditorului de a obtine executarea silita. In motivare am insistat in mod special pe interesul meu ca debitor de a obtine radierea unui privilegiu inscris in cartea funciara (in cauza era vorba de plata unei sulte).
dar creditorul tau demarase procedura executarii silite ?
i s-a incuviintat executarea silita si s-au facut acte efective de executare :somatie,s.a ?
Ce-i drept, nu. Dar asta nu inseamna ca nu merita sa-ncerci. Nu trebuie sa povesti tu despre existenta acelei executari incepute. Lasa-l pe creditor sa povesteasca el, daca vine. In acel moment s-ar putea pune problema daca nu cumva tu ai o alta cale in care sa invoci prescriptia - contestatie la executare - (exceptia inadmisibilitatii actiunii in constatare). Aici e un punct cheie in care va trebui sa te folosesti exact de ....perimariea acelei executari. Care executare !?! (vezi un pic efectele perimarii).


Aici e un punct cheie in care va trebui sa te folosesti exact de ....perimariea acelei executari. Care executare !?! (vezi un pic efectele perimarii).


=D> Ai anticipat exact ce vreau eu sa fac. Felicitari!=D>

Bun, dar sa ne intoarcem la calificarea actiunii privind perimarea executarii.
Cum o cer ? Printr o actiune in constatare -art.111 cpc,- contestatie la executare -art.399 cpc- sau pur si simplu invoc prev.art.389 cerind direct , constatarea judecatoreasca a perimarii ?

Am avut n situatii de perimare a executarii, dar aveam acte de executare si executori care constatau singuri implinirea termenului de perimare, refuzind continuarea executarii.;)


Sa presupunem ca formulez contestatie la executare. Potrivit prev.art.404(1) cpc, instanta, daca admite contestatia la ex., anuleaza actul de executare contestat sau dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executarii insesi, anularea ori lamurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a carui indeplinire a fost refuzat.
Or, prev.art.389(1) cpc, spun ca orice parte interesata poate cere desfiintarea ei. (a executarii sil.)
Vazind prev.art.404(1) cpc, constat ca instanta investita cu judecarea contestatiei la ex., daca o admite, nu poate desfiinta executarea sil.
Deci, contestatia la executare cade.

Concluzionid, potrivit disp.art.389 cpc, daca s-a implinit termenul de perimare, partea interesata poate sa ceara direct , constatarea perimarii si desfiintarea executarii silite.

Parerea mea.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2007
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Cpntestatie la executare (art.399 al.1) sau actiune in constatare (art.111 cpc) ? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care impotriva debitorului nu s-a pornit executarea silita mai bine de 5 ani de cand titlul executoriu putea fi pus in executare , ce cale are ... (vezi toată discuția)