avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare ?

Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale debitorului - vreo 10 contest. la ex., citeva plingeri pen. si diverse alte actiuni -, creditorul din executarea sil. lasa cererea sa se perime. Intre timp, impotriva acestui creditor se declanseaza procedura falimentului, in locul fostului administrator fiind numit un lichidator. Acest lichidator a fost informat oficial de catre executorul jud. despre executarea inceputa de fostul administrator, dar nu face nimic in acest sens. cum spuneam cererea de executare s-a perimat. Intre timp s-a prescris si dreptul de a cere executarea sil. ( art.402 ind.2 (3) cpc). Ce solutii are debitorul pentru a se constata printr o hotarire jud. implinirea prescriptiei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:18, 17 Februarie 2007
Parerea mea este sa nu te complici. Revezi primul meu raspuns. Capat de cerere: - sa constati ca a intervenit prescriptia dreptului de a obtine executarea silita in baza sentintei/deciziei ..la..la..la. Temeiul juridic 111 c.p.c. In baza unei hot. care iti constata prescriptia (atentie, nejuridic exprimat prescriptia e mai mult decat perimarea de care vorbesti tu) poti solicita CF radirea insrierilor/notarilor care au fost efectuate in baza titlului a carui executare s-a prescris. Despre perimare vorbesti numai atunci cand se va pune problema de a demostra ca nu a intervenit nici o cauza de suspendare/intrerupere a termenului de prescriptie, aratand ca executarea inceputa s-a perimat si stiind ca o cerere perimata nu are acest efect. Perimarea poate fi constatata si din oficiu.
Maestre, toata stima si consideratia mea! =D>=D>=D>
Logic si la obiect!
MULTUMESC !!!

Stiu exact care este diferenta intre perimare si prescriptie, dar eram convinsa ca pt. a cere constatarea prescriptiei aveam nevoie de o hotarire care sa arate ca a intervenit perimare.

Da, acum am intels exact.;)
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2007
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Multumesc si eu pentru aprecieri, dar Maestrul e....o blonda (din vopsea ce-i drept).
am uitat sa intreb: in aceasta actiune in constatare - in care trebuie sa-l introduc pe lichidator ca reprezentant al piritului -, poate veni acesta sa ceara o repunere in termen ?
scumpa nicoleta, ma poti ajuta cu ceva practica judiciara privind constatarea prescriptiei executarii silite ? (pe actiunea in constatare, desigur;))
...sau oricine cunoaste sau are asemenea spete...
va rog frumos,:">
mercic
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2007
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Cpntestatie la executare (art.399 al.1) sau actiune in constatare (art.111 cpc) ? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care impotriva debitorului nu s-a pornit executarea silita mai bine de 5 ani de cand titlul executoriu putea fi pus in executare , ce cale are ... (vezi toată discuția)