salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
Cu 9 nu pot fi prea multi, chiar daca ai stiut de 10 la examen, exista greseli inerente oricarui examen, iar cei cu 8 nu stau linistiti, cu atat mai mult ei care au sanse reale, eu cred ca nu s-au trecut in clasament cei cu 7- 7,05 care nu spera, desi eu cred ca pot spera linistiti.
Am sunat la doua persoane din Bacau( ca tot nu e nimeni de acolo in clasament) luate la intamplare de pe lista inscrisilor la concurs-judecatori si prima mi-a spus ca nu a luat si ca nu stie nimic de alte persoane, iar a doua a spus ca a luat peste 7 dar nu spune nota pana la afisarea rezultatelor. La fel, a spus ca nu stie nimic de alte persoane.
Nu Adita, problema vine din alta parte. In primul rand din faptul ca odata intrat la vechime intri direct in contact cu meseria de magistrat. Odata ajuns in instanta sau parchet trebuie sa o iei de la zero. Incepi cu practica pe la arhiva, grefa, intri in sala cu responsabilul tau de practica stai la prezidiu si asisti, nu stii sa verifici o incheiere, trebuie sa inveti sa redactezi o hotarare. Unii colegi iti vor da sa le motivezi dosarele mai usoare(ca sa inveti), etc. Un INM-ist a facut toate aceste lucruri ca auditor in anul 2. El nu trece prin etapele acestea cand intra in sistem ca stagiar pentru ca le-a parcurs. El stie sa redacteze o hotarare, nu are nevoie sa puna intrebari pe la colegii mai vechi, nu are nevoie de nimeni si nimic. Pe cand la vechime luand/o de la zero e altceva.
Plus de asta, venind din afara sistemului ai "respectul pentru sef", ceea ce un INM/IST nu il are pentru ca i s/a inoculat sistematic in cei doi ani faptul ca seful e doar administratorul instantei si atat. Din acest motiv pentru el e un simplu coleg trecator printr/o functie de 2 mandate.
Avocatii/consilierii care rad sunt cei care nu au sustinut niciodata un examen serios in viata lor, dar care afirma ca daca ar participa la un asemenea examen l/ar lua cu brio pentru ca se da"ca la prosti".
Ceilalti, respectiv grefierii/soferii te trateaza cu lipsa de respect pentru ca vad ca ceilalti colegi nu te respectata sau te trateaza de sus ca pe un student venit sa faca practica.
Dar asta unde naiba in Romania e altfel?
Doamne/ajuta sa luam, vedem noi cum ne descurcam!