Produsele alimentare obținute prin metode folosite înainte de anul 1975 vor putea fi atestate ca fiind obținute conform rețetelor consacrate și marcate ca atare potrivit unor reguli noi, după cum se arată într-un ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), al Ministerului Sănătății (MS) și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial și se aplică deja. Citește articolul
Toți operatorii din sectorul agroalimentar, fie ei producători, restaurante ori magazine de distribuție, au acum noi obligații legate de gestionarea deșeurilor, inclusiv a celor alimentare, după cum stabilește noul regim legal al deșeurilor, care a fost înlocuit joi prin OUG. Printre altele, aceștia trebuie să ia măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri alimentare pe care o generează și să încurajeze donațiile produselor alimentare. Citește articolul
Promovarea suplimentelor alimentare ca având proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli este interzisă, iar introducerea pe piaţă a acestor pilule se poate face pe baza unui certificat de notificare emis de Ministerul Sănătăţii (MS), potrivit unei legi ce a schimbat, în aprilie 2021, regulile de vânzare ale suplimentelor alimentare. Pentru a face complet aplicabilă noua legislație privind suplimentele alimentare, Ministerul Sănătății a pus azi în dezbatere un proiect de ordin ce conține noi norme tehnice pentru fabricarea, comercializarea și utilizarea acestora. Citește articolul
De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție. Citește articolul
Tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate recent printr-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, acestea fiind actualizate în funcție de rata inflației. Citește articolul
Din această săptămână, promovarea și vânzarea suplimentelor alimentare trebuie făcute, cel puțin teoretic, cu respectarea unui nou set de reguli, după ce o lege în acest sens a intrat în vigoare duminică. Legea stabilește și ce se întâmplă cu suplimentele alimentare care nu sunt conforme cu noile reglementări: vor putea fi vândute, în continuare, atâta timp cât sunt în termenul de valabilitate, dar nu mai mult de 12 luni de acum încolo. Citește articolul
Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente, inclusiv restaurantele, sunt obligați de luna asta să respecte o limită maximă la acizii grași trans industriali prezenți în produsele alimentare. Din acest motiv, am obținut informații de la autorități despre controalele care urmează să fie făcute la firme. Unde sunt nereguli se vor putea da amenzi de până la 30.000 de lei și produsele neconforme vor trebui retrase de pe piață. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare. Citește articolul
Produsele alimentare făcute doar cu materii prime din țara noastră și fără aditivi alimentari vor putea fi marcate cu mențiunea “Calitate Premium”, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Totodată, proiectul stabilește atât condițiile exacte pe care vor trebui să le îndeplinească produsele pentru a putea fi marcate cu această mențiune, cât și modul în care se va putea solicita mențiunea pentru un produs alimentar. Citește articolul