De la 1 ianuarie 2024, livrarea alimentelor eco, tradiționale și montane este o operațiune pentru care TVA-ul crește de la 5% la 9%, conform legii reformei fiscale a Guvernului. Totuși, dacă alimentele respective conțin zahăr adăugat, cota de TVA poate fi chiar de 19%. Citește articolul
Prețurile alimentelor de bază în marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%, conform unor date publicate azi de Consiliul Concurenței. Cea mai mare reducere s-a înregistrat la fructe și legume, unde strugurii au scăzut cu 34%, prunele cu 30%, iar cartofii cu 28,4%. Carnea și lactelele au scăzut cu aproximativ 12, iar pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț. Citește articolul
Etichetarea produselor alimentare se va face după o serie de reguli stricte, astfel încât consumatorii să poată identifica ușor originea ingredientelor ce intră în componența produsului, respectiv dacă ele provin exclusiv sau parţial din România sau dacă doar prelucrarea a avut loc în țara noastră, iar ingredientele sunt importate. Aceste reguli sunt cuprinse într-un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Citește articolul
Anumiți producători, depozitari, procesatori și comercianți din domeniul agroalimentar vor fi obligați să raporteze lunar la stat stocurile de produse agricole și alimentare, conform unei legi oficializate recent. Cei care nu se vor conforma vor risca amenzi de până la 20.000 de lei, dar este important de menționat că raportarea va fi pusă în aplicare, cel puțin teoretic, în următoarele trei luni. Singurii excepțați de raportare sunt comercianții care au o activitate mai restrânsă. Citește articolul
Produsele alimentare obținute prin metode folosite înainte de anul 1975 vor putea fi atestate ca fiind obținute conform rețetelor consacrate și marcate ca atare potrivit unor reguli noi, după cum se arată într-un ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), al Ministerului Sănătății (MS) și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial și se aplică deja. Citește articolul
Dacă vând produse neambalate, fie direct, în magazine sau restaurante, fie pe internet, comercianții vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în respectivele produse, potrivit unui ordin apărut în iunie, dar care se va aplica de la jumătatea acestei săptămâni. Citește articolul
Luna iulie 2021 aduce termene și obligații de raportare importante pentru companii. Printre altele, avem implementarea unor noi reguli pentru comercianții de alimente neambalate, intrarea în vigoare a noilor reguli de TVA la comerțul electronic, declararea și plata impozitelor micro și pe profit pentru al doilea trimestru din 2021, măsuri suplimentare de relaxare pentru afaceri și altele. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare. Citește articolul
De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție. Citește articolul
Tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate recent printr-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, acestea fiind actualizate în funcție de rata inflației. Citește articolul
Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali. Citește articolul