În prezent, limita pentru veniturile nete care pot fi primite pe durata CCC fără a duce la suspendarea indemnizației de concediu este egală cu de 5 ori indemnizația minimă de 1.314 lei, respectiv 6.570 lei. Totuși, datorită unor modificări care vor fi introduse în OUG 111/2010, atunci când și normele de aplicare ale acesteia vor fi completate, veniturile nete anuale vor fi majorate la până 8 ori indemnizația minimă, respectiv 10.512 lei. Mai mult, suma ar putea să fie mai mare deoarece în luna martie din 2023 indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației minime care este egală cu 2,5 ori ISR, trebuie actualizat cu rata inflației anunțată de INS pentru 2022.
Astfel, după cum reiese din prevederea citată de mai sus, dacă părintele care se află în CCC primește venituri nete care se încadrează în limitele egale care nu afectează dreptul la indemnizație nu va putea primi stimulentul de inserție.
Reamintim că stimulentul de inserție se acordă persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru intrarea în CCC (venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni din perioada de 24 de luni dinainte de nașterea copilului), indiferent dacă optează să intre în acest concediu sau nu, la momentul reintrării în activitate. Stimulent se acordă și salariaților, și celor care obțin venituri din alte surse, dar care sunt supuse impozitului pe venit.
Valoarea stimulentului de inserție este de:
- 1.500 lei pe lună, dacă părintele îndreptățit să intre în CCC reintră în câmpul muncii/ prestează activitate pe baza PFA-ului până când copilul împlinește vârsta de 6 luni sau 1 an, în cazul celui cu dizabilități. Acest cuantum se acordă până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani a copilului;
- 650 lei pe lună, după vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an pentru copilul cu dizabilități, care se acordă până la vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru cel cu dizabilități.
Comentarii articol (2)