Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat o aplicație informatică, disponibilă la adresa https://evr.mdlpa.ro/ro/, pentru a centraliza informațiile privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor din România.
Aplicația, numită ”Platforma EVR” ( Evaluare Vizuală Rapidă), va fi utilizată pentru a colecta date despre clădiri, inclusiv tipul structurii, perioada de construcție și eventualele degradări structurale, utilizând o metodologie de EVR. Aceste informații vor ajuta autoritățile să prioritizeze intervențiile de consolidare și să gestioneze mai eficient riscul seismic, după cum stabilește Legea 426/2023, despre prevederile căreia puteți citii detalii în acest articol.
Platforma EVR va oferi rapoarte, instrumente de filtrare și statistici pentru a sprijini procesul de luare a deciziilor edilitare. Utilizarea platformei este obligatorie pentru autoritățile publice și alte entități care dețin clădiri, iar MDLPA va oferi instruire și asistență tehnică pentru utilizarea platformei, folosind ”canale proprii”, după cum se arată într-un comunicat de presă.
Procesul EVR este o metodă preliminară de evaluare seismică utilizată la nivel internațional pentru a evalua vulnerabilitatea seismică a clădirilor. Această metodă nu necesită o analiză inginerească detaliată și poate fi realizată într-un interval scurt de timp, cu costuri reduse.
EVR implică completarea unui chestionar pe baza observării directe a caracteristicilor unei clădiri. Inspectorii, care pot fi ingineri civili, ingineri de instalații, arhitecți, urbaniști sau studenți în aceste domenii, colectează date despre clădiri observându-le din exterior, fără a fi necesar accesul în interior.
Informațiile colectate în timpul unei EVR includ:
- tipul structurii clădirii;
- perioada de construcție a clădirii;
- regimul de înălțime al clădirii;
- numărul cadastral al imobilului;
- suprafața construită la sol;
- suprafața desfășurată a clădirii;
- forma clădirii în plan orizontal și vertical;
- indici privind anumite degradări structurale;
- seismicitatea amplasamentului;
- fotografii relevante ale clădirii.
Datele colectate sunt utilizate pentru a crea o bază de date centralizată la nivel național, care va servi la gestionarea riscului seismic și la prioritizarea investițiilor pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat. EVR stabilește un punctaj de prioritate pentru consolidarea clădirilor, ținând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică a clădirilor, conform sistemului de asigurare a calității în construcții. Cu toate acestea, este important de menționat că EVR nu stabilește încadrarea clădirilor în clase de risc seismic.
Comentarii articol (0)