Punctul de vedere pozitiv emis recent de Guvern (paginile 27-30) este referitor la propunerea legislativă ce prevede crearea unui cadru legal pentru ca salariații care au în întreținere copii cu dizabilități să poată beneficia de mai multe zile de telemuncă/muncă de la domiciliu pe lună.
În prezent, legislația muncii oferă persoanelor cu copii în vârstă de până la 11 ani posibilitatea de a lucra patru zile pe lună de acasă, această prevedere fiind una generalistă, care nu acoperă în mod specific situațiile părinților care au în întreținere copii cu nevoi speciale. În acest sens, propunerea legislativă urmărește, printre altele, dublarea numărului de zile de telemuncă pentru persoanele care se află în categoria menționată anterior, precum și extinderea vârstei de la 11 la 18 ani pentru copiii cu dizabilități aflați în întreținere.
Guvernul, prin punctul de vedere emis, a adus inițiativei în cauză și o serie de observații și propuneri menite să sporească claritatea obiectivelor acesteia. Printre altele, referitor la alineatul despre acordarea de două zile suplimentare pentru fiecare copil cu nevoi speciale aflat în întreținere, în cazul familiilor cu ”gemeni, tripleți sau mai mulți copii cu handicap”, s-a sugerat simplificarea enunțului: ”salariații care au în întreținere cel puțin doi copii cu handicap”, ipoteză în care este inclusă deopotrivă situația familiilor cu gemeni sau tripleți.
Guvernul nu propus modificări asupra prevederilor legate de creșterea vârstei pentru copiii cu dizabilități, extinderea numărului de zile de telemuncă sau interzicerea posibilității angajatorilor de a suprima aceste drepturi.
În esență, prin punctul de vedere favorabil asupra proiectului legislativ, Guvernul este de acord cu propunerile înaintate prin acesta, care au la bază recunoașterea nevoilor părinților aflați în situația expusă, mai ales având în vedere că ”timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparativ cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap”. Totodată, se reiterează și faptul că în cazul acestor copii, nevoile atât din punct de vedere fizic, cât și psihic implică o îngrijire suplimentară din partea părinților.
Atenție! Proiectul de lege nu produce momentan efecte. Acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (0)