ACCES GRATUIT
UPDATE: Normele legislației privind serviciile adresate persoanelor cu autism, modificate oficial, astfel încât acestea să aibă acces gratuit și la tratament stomatologic
În decembrie 2023 s-a stabilit introducerea în lista serviciilor de sănătate de care beneficiază gratuit persoanele cu tulburări din spectrul autist a celor de medicină dentară și a tratamentelor stomatologice, dar măsura nu se putea aplica, deoarece normele legii nu fuseseră modificate în consecință. Cu o întârziere de mai multe luni față de termenul legal (45 de zile), Ministerul Sănătății (MS) a publicat recent în Monitorul Oficial un ordin, al cărui scop este modificarea normelor legii care permite acest lucru, astfel încât persoanele cu tulburări din spectrul autist să poată beneficia de tratamente stomatologice gratuite.
Articolul continuă mai jos
Legea 405/2023 a modificat
Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, astfel încât acestea să poată beneficia gratuit și de servicii de medicină dentară ori tratamente stomatologice.
Aceeași lege dădea un răgaz de 45 de zile pentru modificarea normelor, ceea ce face măsura aplicabilă. MS a publicat marți în Monitorul Oficial, cu o întârziere de mai multe luni,
Ordinul 593/2025, care se aplică de la
1 aprilie și prin care este stabilită modificarea normelor Legii 151/2010, cuprinse în
Ordinul MS 968/2016.
Mai exact, se introduc în norme precizările apărute în lege în legătură cu
accesul persoanelor cu tulburări din spectrul autist la tratament stomatologic gratuit.
Astfel, lista serviciilor medicale de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist, ce apar în norme, se completează și cu
servicii de medicină dentară şi tratamente stomatologice.
Totodată, medicii stomatologi sunt incluși în echipa multidisciplinară de profesionişti care furnizează servicii specializate integrate pentru persoane cu tulburări de spectru autist şi tulburări de sănătate mintală asociate.
Ei se alătură astfel medicilor de familie, medicilor specialişti, asistenţilor sociali, psihologilor acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezilor, analiştilor comportamentali, fizioterapeuților etc.
O ultimă modificare adusă normelor Legii nr. 151/2010 vizează lista locurilor în care se pot acorda serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări de spectru autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Concret, la lista amintită se adaugă și
furnizorii de servicii medicale stomatologice. Înainte apăreau în listă doar structurile de psihiatrie/ psihiatrie pediatrică/ de psihiatrie a copilului şi adolescentului din spitale, cabinetele medicilor de familie, cabinetele individuale de psihiatrie/ psihiatrie pediatrică/ de psihiatrie a copilului şi adolescentului, unitățile medico-sanitare private, precum cabinete private de psihiatrie/ psihiatrie pediatrică, psihologie, asociaţiile şi fundaţiile acreditate etc.
Legea 151/2010 stabilește că
“toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist au acces liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale”, printre ele numărându-se acum și serviciile de medicină dentară sau tratamentele stomatologice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)