- Circulația cu vehicule având deficiențe tehnice majore sau periculoase atrage reținerea certificatului de înmatriculare și sancțiuni conform OUG 195/2002.
- Aproximativ 40% din vehiculele verificate în trafic în 2024 prezentau deficiențe majore, cele mai frecvente fiind la sistemele de iluminare și emisii poluante.
- Pentru recuperarea certificatului reținut, proprietarul trebuie să remedieze deficiențele, să efectueze o inspecție specifică la RAR cu programare prealabilă.
Conform informațiilor oferite avocatnet.ro de Poliția Rutieră și RAR, circulația cu vehicule ce prezintă serioase probleme mecanice implică sancțiuni aspre și riscuri considerabile pentru siguranța rutieră.
Care sunt sancțiunile legale
Legislația în vigoare, reprezentată în principal de OUG 195/2002 (Codul rutier), impune ca toate vehiculele care rulează pe drumurile publice să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației, protecția mediului și utilizarea conform destinației.
Conform Poliției Rutiere, certificatul de înmatriculare poate fi reținut în cazul identificării unor deficiențe majore sau periculoase, precum:
- probleme grave ale sistemului de frânare și direcție;
- deficiențe în sistemul de iluminare-semnalizare;
- emisii de noxe peste limita admisă;
- utilizarea unor anvelope necorespunzătoare;
- lipsa unor dotări obligatorii sau starea avansată de degradare a vehiculului.
În anumite situații, alături de reținerea certificatului de înmatriculare, polițistul rutier poate retrage și plăcuțele de înmatriculare, iar proprietarul vehiculului primește o dovadă fără drept de circulație. Pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, proprietarul trebuie să remedieze deficiențele constatate și să efectueze o inspecție tehnică specifică la sediile RAR, după o programare prealabilă.
Riscuri și consecințe suplimentare
Potrivit RAR, principalele consecințe ale utilizării unui vehicul defect sunt afectarea gravă a siguranței tuturor participanților la trafic și deteriorarea mediului înconjurător, prin poluarea excesivă cauzată de emisiile peste limita legală admisă.
Datele controalelor din 2024 indică faptul că aproximativ 40% din vehiculele verificate în trafic prezentau deficiențe majore sau periculoase, cele mai frecvente probleme fiind la sistemele de iluminare-semnalizare și emisii poluante.
Conform instituției, un vehicul poate fi imobilizat sau i se poate reține certificatul de înmatriculare în mai multe situații. Problemele legate de anvelope, precum utilizarea unor dimensiuni sau caracteristici neconforme, prezența tăieturilor sau rupturilor, uzura excesivă peste limita legală sau lipsa anvelopelor de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei (pentru categoriile de vehicule specificate), pot atrage aceleași măsuri sancționatorii.
În plus, depășirea limitei legale admise pentru zgomot, fie în mers, fie în staționare, emisiile poluante peste nivelul acceptat și scurgerile semnificative de carburant sau lubrifiant sunt considerate abateri grave care pot duce la imobilizarea vehiculului sau reținerea documentelor.
Ce trebuie să faci dacă ți-a fost reținut ”talonul”
Pentru a recupera certificatul de înmatriculare reținut din cauza unor deficiențe majore sau periculoase observate în timpul unui control în trafic, trebuie să urmezi o anumită procedură.
Mai întâi, este necesar să remediezi toate problemele tehnice care au dus la reținerea certificatului. După ce ai rezolvat aceste probleme, trebuie să mergi cu vehiculul la o reprezentanță a RAR pentru a efectua o inspecție tehnică specifică. Reține că pentru această inspecție este obligatoriu să îți faci o programare în prealabil.
Programarea la RAR o poți face fie online, accesând site-ul www.rarom.ro la secțiunea "Programări", fie telefonic, sunând la call-center-ul RAR, la numărul 021/9672.
După ce ai efectuat inspecția tehnică la RAR și s-a constatat că ai remediat deficiențele, vei primi o dovadă oficială de la RAR care atestă acest lucru.
În final, pentru a-ți recupera certificatul de înmatriculare, trebuie să te prezinți cu dovada primită de la RAR la sediul poliției rutiere. Poliția rutieră îți va înapoia certificatul după ce va verifica documentul eliberat de Registru.
Este important să știi că, în funcție de problema constatată, polițistul rutier îți eliberează la momentul controlului fie o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile (dacă, de exemplu, ți-a expirat ITP-ul), fie o dovadă fără drept de circulație, în cazul în care au fost identificate deficiențe majore sau periculoase, după cum sunt definite de legislație. În acest din urmă caz, vei primi o dovadă înlocuitoare care nu îți permite să circuli cu vehiculul respectiv.
Recomandări pentru șoferi
Pentru evitarea consecințelor negative și asigurarea siguranței rutiere, RAR recomandă șoferilor:
- efectuarea periodică a inspecției tehnice periodice (ITP);
- menținerea permanentă a vehiculului într-o stare tehnică corespunzătoare;
- utilizarea exclusivă a componentelor și pieselor omologate sau certificate;
- verificarea regulată a sistemelor esențiale ale vehiculului (frânare, direcție, iluminare-semnalizare).
Poliția Rutieră, în schimb, consideră că șoferii, înainte de a pleca la drum, ”trebuie să verifice starea tehnică a autovehiculelor, să se asigure de buna funcționare a frânei de serviciu şi a celei de staționare, a instalațiilor de iluminare — semnalizare, etc. Totodată, foarte important să nu uite triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendiu și trusa de prim ajutor”.
Comentarii articol (0)