În cadrul recentului Congres Național de Securitate și Sănătate în Muncă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. univ. dr. Horațiu - Remus Moldovan, numit de curând în această poziție, a prezentat principalele modalități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, în scopul protejării sănătății angajaților în calitatea lor de persoane asigurate.
Conform prevederilor legale în vigoare, medicii de familie pot emite rețete compensate pentru medicamente, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, respectând limitele competențelor profesionale.
De asemenea, pe baza acestor scrisori medicale, după cum se arată într-un comunicat de presă, medicii de familie pot continua managementul pacienților conform recomandărilor medicilor de medicina muncii. Aceștia pot decide necesitatea efectuării de investigații paraclinice sau pot emite bilete de trimitere către medicii specialiști din ambulatoriu ori către spitale, după caz.
Un alt aspect subliniat de către oficial a fost posibilitatea cabinetelor de medicina muncii de a încheia convenții cu casele de asigurări de sănătate pentru recunoașterea biletelor de internare eliberate de medicii din aceste unități.
În contextul discuțiilor, președintele CNAS a evidențiat că medicul specialist de medicina muncii reprezintă principalul consilier al angajatorului și al reprezentanților angajaților în ceea ce privește promovarea sănătății în muncă și îmbunătățirea mediului de muncă din punct de vedere sanitar. S-a făcut și un apel către specialiștii și reprezentanții angajatorilor prezenți la congres să informeze angajații despre serviciile de prevenție decontate de CNAS.
Detectarea timpurie a bolilor grave este de asemenea în interesul angajatorilor, deoarece astfel pot preveni pierderea prelungită a capacității de muncă a angajaților. Moldovan a menționat că Ministerul Sănătății derulează un program național dedicat prevenirii îmbolnăvirilor legate de factorii de risc din mediul de viață și muncă. A lansat totodată un apel către alte instituții publice cu rol în securitatea și sănătatea în muncă să se implice activ în acțiunile de prevenție.
Cu aceeași ocazie, au fost prezentate și principalele priorități ale CNAS pentru perioada următoare. Acestea includ dezvoltarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate, renunțarea la documentele pe suport hârtie în relația medic - pacient și medic - medic, cunoscută sub principiul „zero hârtie”. Alte priorități sunt eficientizarea cheltuielilor din domeniul sănătății și identificarea unei soluții pentru facilitarea programărilor pacienților la furnizorii de servicii medicale.
În final, președintele CNAS a subliniat că sumele cu care asigurații contribuie la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate acoperă aproximativ jumătate din costurile serviciilor medicale de care beneficiază. Restul cheltuielilor sunt finanțate prin alocări de la bugetul de stat.
Comentarii articol (1)