MAI semnalează două noi încercări de dezinformare distribuite pe diverse platforme media, ambele pe subiecte legate de apărarea și securitatea națională. Conform unei postări pe pagina de Facebook a instituției, ”aceste acțiuni par să servească scopului de a întreține o stare de teamă și confuzie în rândul opiniei publice din România, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
Prima dezinformare la care se face referire în comunicarea MAI a folosit un așa-zis ”comunicat MApN” distribuit prin platforma WhatsApp, redactat într-o formă care încearcă să imite un comunicat de presă oficial. Acesta anunța restricționarea circulației în afara granițelor a barbaților cu vârste între 18 și 65 de ani. Acest lucru ar fi urmat instituirii stării de mobilizare în România, ca urmare a unei pretinse decizii recente a CSAT.
MApN a dezmințit categoric autenticitatea acestui document, subliniind că nu a fost emis de instituție. Informațiile conținute au fost catalogate drept false și alarmiste, menite să creeze panică și confuzie.
De asemenea, MApN a precizat că adevăratele comunicate pot fi consultate pe pagina oficială de internet a instituției și că adevăratul comunicat înregistrat cu numărul 46 a fost emis pe 19 februarie și se referă la un cu totul alt subiect.
În plus, ministerul a anunțat că va sesiza autoritățile judiciare cu privire la această dezinformare, bazându-se pe articolul 404 (2) din Codul penal, care sancționează comunicarea de informații false care pun în pericol securitatea națională cu închisoare: ”Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
A doua acțiune de dezinformare la care face referire MAI a fost distribuită pe platformele TikTok, YouTube și Facebook. Aceasta făcea referire la pretinse ”decizii” oficiale ale autorităților SUA privind o retragere totală a militarilor americani dislocați în România, inclusiv retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Baza 99 Deveselu.
Aceste informații sunt, după cum precizează sursa citată, false și lipsite de fundament real, subliniind faptul că militarii dislocați de Armata Statelor Unite în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO și în baza parteneriatului strategic, își desfășoară activitatea normal.
Autoritățile se așteaptă ca astfel de acțiuni de dezinformare, vizând subiecte sensibile de securitate și apărare națională, să continue în perioada imediat următoare și arată că aceste manipulări servesc exclusiv scopului de a întreține starea de teamă și confuzie în opinia publică.
În finalul comunicării, MAI recomandă utilizatorilor de platforme digitale din România să manifeste prudență înainte de a redistribui informații cu caracter alarmist sau care pot genera panică pe aceste subiecte, mai ales că veridicitatea informațiilor poate fi verificată cu ușurință din surse oficiale.
Comentarii articol (3)