- Proiectul propune ca termenul "ţărănesc" să nu fie considerat înșelător dacă etichetarea este corectă.
- Termenul "ţărănesc" nu necesită atestare oficială și nu trebuie confundat cu "tradiţional".
- Inițiativa vizează eliminarea interpretărilor neunitare ale autorităților de control.
Concret, proiectul legislativ înregistrat recent la Senat vizează completarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Inițiativa propune stabilirea explicită a faptului că utilizarea termenului „ţărănesc” în denumirea comercială, etichetarea sau promovarea produselor alimentare nu constituie, în sine, o practică comercială înşelătoare, atât timp cât este însoțită de menționarea corectă și completă a ingredientelor.
Totodată, proiectul prevede că termenul „ţărănesc” nu se confundă şi nu trebuie asimilat cu cel de „tradiţional”, reglementat oficial prin Ordinul MADR nr. 724/2013 privind atestarea produselor tradiționale.
Conform expunerii de motive, termenul „tărănesc" este frecvent utilizat în denumirea sau etichetarea unor produse alimentare cu scopul de a evoca autenticitate în prepararea unei reţete. Utilizarea acestei menţiuni reprezintă o practică care, în cazul producătorilor de carne datează de zeci de ani şi care nu a creat nici o confuzie în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte caracteristicile esenţiale ale produselor care poartă aceasta menţiune.
Termenul de produs „țărănesc" face parte din limbajul comun şi din patrimoniul cultural at alimentaţiei româneşti, fiind recunoscut şi căutat de consumatori. Mai mult decât atât, există numeroase mărci înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) ale produselor alimentare care au în denumire cuvântul „țărănesc", foarte multe dintre acestea fiind înregistrate pe clasa 29 NISA (clasificare pentru produse agroalimentare).
Totuși, în lipsa unei reglementări exprese, unele autorităţi de control din domeniul protecţiei consumatorilor au interpretat până acum că termenul „ţărănesc” este rezervat exclusiv produselor tradiționale atestate. În consecinţă, operatorilor economici li s-a solicitat prezentarea unui certificat de atestare pentru a putea folosi acest termen, iar lipsa acestuia a fost sancţionată ca practică comercială înşelătoare.
Inițiatorii subliniază însă că termenul „ţărănesc” nu este definit sau reglementat ca o denumire protejată prin legislație și nu face parte din nicio schemă de calitate recunoscută la nivel național sau european. Astfel, atâta timp cât sunt respectate regulile generale privind etichetarea, utilizarea sa nu poate fi considerată de natură să inducă în eroare consumatorul.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari PSD și este propus spre dezbatere în procedură de urgență.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)