Recent, MS a completat ordinul apărut anul trecut, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 1.786/2025, introducând o nouă listă de medicamente ce pot fi eliberate fără rețetă (Anexa nr. 1 a Ordinului 63/2024), dar și un ghid ce vizează farmaciștii.
Mai exact, ghidul pentru consiliere și eliberare în farmacia comunitară a dozei de antibiotic pentru 48 de ore stabilește că pentru fiecare afecțiune descrisă în acest ghid este detaliată următoarea structură:
- cui se adresează tratamentul - au fost alese categoriile cu risc mic de a prezenta efecte secundare sau mai puțin probabil să aibă comorbidități, să existe polipragmazie (situație în care i se prescriu bolnavului prea multe medicamente) etc. și pentru care există deja ghiduri similare în alte țări;
- criteriile de excludere;
- consilierea pacientului pe baza simptomelor descrise de pacient în cadrul discuției cu farmacistul, consiliere care urmează schema logică decizională, în funcție de simptome, și pentru care se eliberează fișa de asistență farmaceutică pentru fiecare caz în parte.
„În aplicarea criteriilor de excludere, farmacistul va lua în considerare și accesibilitatea și disponibilitatea serviciilor medicale pentru pacient - dacă serviciile medicale necesare sunt disponibile în aria geografică, dacă sunt disponibile în timp util și dacă sunt adaptate posibilităților financiare ale pacientului (spre exemplu, pacient neasigurat). Astfel, farmacistul poate să decidă recomandarea unei doze de antibiotic pentru 48 de ore, în lipsa unei prescripții medicale, atunci când serviciile medicale nu sunt accesibile pacientului.
În cazul în care un pacient se află în una dintre situațiile descrise de criteriile de excludere, farmacistul se asigură că explică pacientului parcursul medical care trebuie urmat, precum și importanța și riscurile la care se supune dacă nu se adresează unui tip de asistență medicală conform recomandărilor”, după cum scrie în ghid.
Ghidul mai conține și scheme logice decizionale, ce se aplică în cazul suspiciunii de infecție necomplicată a tractului urinar, durere acută în gât și abces dentar.
Pentru fiecare dintre cele trei afecțiuni se aplică se aplică structura amintită mai sus, respectiv se stabilește cui se adresează tratamentul, se aplică criteriile de excludere a pacienților și se consiliază pacientul.
În cazul în care farmacistul decide, după evaluarea stării pacientului, să-i dea acestuia antibiotice fără rețetă (tratamentul pentru 48 de ore), pacientul trebuie să completeze o declarație, prin care să declare pe propria răspundere că nu a ridicat din altă farmacie cantitatea maximă aferentă dozei pentru 48 de ore din același medicament.
Comentarii articol (1)