Notificarea ANPIS încurajează furnizorii să își creeze conturi, oferind și un tutorial pentru facilitarea procesului. În prezent, este posibilă numai depunerea cererilor de acreditare și licențiere provizorie, urmând ca în curând să includă funcționalități suplimentare, cum ar fi relicențierea serviciilor și înregistrarea datelor beneficiarilor.
Un act normativ ce va institui obligativitatea depunerii exclusiv online, prin intermediul platformei HUB, a tuturor cererilor și solicitărilor venite de la entitățile ce vor să obțină acreditarea ca furnizor de servicii sociale în vederea licențierii de servicii sociale se află în curs de elaborare. Odată cu oficializarea acestuia, interacțiunile administrative amintite nu vor mai putea fi facute decât online, prin intermediul acestui HUB.
În ceea ce privește cetățenii și operatorii economici, platforma în discuție promite o simplificare a diverselor proceduri. Astfel, o serie de servicii vor fi accesibile printr-un singur punct de contact online, care va înlocui multitudinea de portaluri existente în prezent.
Datorită interoperabilității extinse între sistemele informatice ale administrației publice, instituțiile vor putea comunica direct între ele, scutind cetățeanul de drumuri la ghișee și timp pierdut.
La nivel guvernamental, digitalizarea va asigura un canal unificat pentru schimbul de date între MMSS, instituțiile din subordinea sa și alte ministere.
Prin adoptarea unor tehnologii precum cloud-ul guvernamental, și prin alinierea la standardele europene în materie, cum ar fi transmiterea documentelor o singură dată („once only”), procesele administrative vor deveni mai simple și mai eficiente.
Beneficiarii direcți ai acestui HUB de servicii vor fi nu doar specialiștii din serviciile publice de profil, primării și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), ci și cetățenii care solicită ajutoare sau servicii sociale. Detalii suplimentare pot fi citite în aici și aici.
Comentarii articol (0)