avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Activitate o_mores

Activitate o_mores

In civil unde avem un litigiu intre doua parti aflate pe pozitii de egalitate - legea mai favoribila uneia din parti este in mod logic legea defavorabila... celeilalte parti. Asadar acest principiu nu prea are cum sa se aplice in dreptul civil.

Doar daca o anumita lege profita in mod egal ambelor parti am putea vorbi de o legea mai favorabila. In circuitul civil teoretic ne-am putea intalni cu o astel de posibilitate in cazul rezolvarii unui litigiu pe calea arbitrajului.
Răspuns la discuția Testamente succesive
Se tine cont cont de ultima vointa a testatorului, exprimata prin testamentul cu data cea cea mai recenta.

Daca dna E. dorea sa-l gratifice pe dl. X trebuia sa mentioneze in ultimul testament, altfel testamentul anterior este revocat in totalitate prin instituirea dnei Y ca legatar universal.

Chiar daca imobilul cu pricina nu se afla in proprietate dnei E la momentul mortii dna Y in calitate de legatar universal il mosteneste si pe acesta.
Nu e chiar asa simplu cu inselaciunea, ba chiar sanse foarte mici in opinia mea.

Diferenta de 1400 de euro nu profita vanzatorului, ci este o taxa catre stat care dpdv practic suntem cu totii de acord ca este o paguba #-o... dar... dpdv juridic nici nu se pune problema ca acesta taxa sa fie incadrata ca paguba adica urmarea imediata a unei infractiuni contra patrimoniului. Nu avem paguba - nu avem nici inselaciune.

Nici in civil nu e viata mai usoara pentru ca instanta se va raporta la un cumparator diligent daca vrea incline balanata in favoarea acestuia.
Prevederile codului civil tin de fondul revocarii, dar pentru ca efectele revocarii sa fie cele urmarite de dvs trebuie sa mergeti la notar (nu neaparat cel la care s-a intocmit procura) pentru ca aceasta revocare sa fie trecuta in REGISTRUL NAŢIONAL PENTRU REVOCAREA PROCURILOR.
Răspuns la discuția cumparare masina de la mostenitor
Dreptul de propietate pe fondul sau nu este afectat de acte administrative precum inmatricularea respectivului autovehicul. Adica inmatricularea nu-o tranforma pe sotia posesoare neproprietara in proprietara, dar consolideaza buna credinta a cumparatorului care s-a bazat pe respectivul ceritificat de inmatriculare.

Daca aveti dubii mari in privinta calitatatii de proprietatar a sotiei puteti sa insistati ca aceasta sa treca mai intai autoturisumul pe numele ei. Dar in conditii normale... este o procedura inutila si presupune niste bani in si mai ales statul la coada... Sotia trebuie sa-si treaca pe numele ei masina la adm. financiara si asta se rezolva cu certificatul de deces + cel de mostenitor - mai departe poate vinde ca si orice alt proprietar. Dvs trebuie sa obtineti de la vanzator doua copii dupa contractul de vanzare cumpare in original + fisa de inmatriculare cu stampila - se poate instraina... si mai departe e randul dvs sa stati la cozi.
Din moment ce folositi sistemul de mesagerie privata pus la dispozitie de acel site in mod automat meajul dvs -adica un sir de baiti - ajunge mai intai in memoria interna a serverului si mai apoi este stocat in memoria externa (pe unul din hard disk-uri) pentru a putea fi ulterior livrat destinatarului cand acesta se conectecteaza.

Asupra acelui sir de baiti se pot efectua milioane de operatii fara interventie umana, lucru foarte simplu de domnstrat. Daca acel sir de baiti este modificat conform unor instructiuni predefinite nu inseamna ca este violat secretul corespondentei. Nici pe departe.

Daca nu doriti ca mesajul dvs sa ajunga fie stocat de anumite servere si eventual trecut prin anumite filtre software atunci folositi o conexiune directa cu destinatarul, ceea ce este tehnic imposibil daca folositi internetul.
Răspuns la discuția cumparare succesiune
Vanzarea unei mosteniri, ca natura juridica, este o cesiune de creanta. Se cedeaza creanta asupra masei succesorale dar nu si eventualele datorii. (cesiunea de datorie nefiind permisa de lege)

In conditiile in care se vinde o universalitate... actul se poate incheia valabil fara ca sa fie conditionat de intabularea imobilelor. Obiectul vanzarii - adica cota de mostenitor - e acelasi si cu intabulare si fara, deci nu vad de ce sa fie necesar deschiderea unei carti funciare pt respectivul imobil. Cumparatorul isi va putea intabula dreptul ulterior in baza acestui contract.
Art.2664 – (1) Prezentul cod civil intră în vigoare la data la care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia.
(2) În termen de 12 luni de la data publicării prezentului Cod, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului civil.


Pe 25 iunie a.c. noile coduri vor fi considerate ca adoptate. (daca nu se depunde nicio motiune pina atunci)

In cel mult un an trebuie adoptata o lege de punere in aplicare, care la randul ei va stabili o alta data cand codurile vor intra in vigoare. (probabil 1 an de la data publicarii in M. Of.)

Toata graba cu adopatarea prin asumarea raspunderii are o latura de politica si de imagine... pentru ca aceste coduri isi vor produce efectele cu intarziere... (undeva pe mijlocul sau sfarsitu lui 2010, zic eu...)

Asadar examenul se va sustine, in principiu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Răspuns la discuția Prescriptie ipoteca imobil
Ne intereseaza data cand a fost inscrisa ipoteca in CF.

Avand in vedere ca aceasta ipoteca a luat nastere inainte de legea 190/1999 (legea creditului ipotecar) - aceasta ipoteca se supune normelor din codul civil. Conf art 1786 - inscriptiile conserva dreptul de privilegiu si de ipoteca in curs de 15 ani din ziua in care s-au facut inscriptiile. Efectul lor inceteaza daca inscriptiile nu au fost reinnoite inantea expirarii acestui termen.

Faceti o cerere de radierere ipotecii invocand art de mai sus.
Răspuns la discuția modificare date carte funciara
Ceea ce trebuie sa cereti dvs se cheama... "Notarea schimbării numelui proprietarului în baza certificatului de căsătorie".

Nu este obligatorie aceasta notare.

Daca e recomandabil sau nu? Daca e sa ne intereseze soarta acelui imobil ca bun propriu eu as prefera sa-l las pe numele dinainte de casatorie. Am intalnit o situtie cand la intocmirea certificatului de mostenitor , notarul din neatentie sau din prostie, a transformat un imobil bun propriu in bun comun... pe baza de numelui comun al sotilor... (ma rog problema s-a remediat, dar cu mult deranj)

Daca ne intereseaza ca datele din CF sa fie la zi, asa cum mentiona si dna av. Liliana mai sus, va costa 60 RON sa efectuati acesta notare.