avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala in 10 randuri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala in 10 randuri

:( Buna ziua. Din pacate nu am studii juridice si din nefericire a trebuit sa-mi reprezint parintii (printr-o procura generala judiciara) mai bine de 2 ani in fata diferitelor instante din judetul Gorj. Un vecin actioneaza in judecata parintii mei de 2-3 ori pe an pentru te miri ce' si eu sunt pus in situatia sa ma apar in fata actiunilor "sf-iste" ale acestui om. In ultimul proces intentat de vecin pentru "obligatia de a face" am propus in aparare proba cu 2 martori, iar reclamantul s-a opus. In cauza s-au audiat cei 2 martori propusi de mine pentru a se constata daca in urma unei executari din anul 2004, au mai ramas diferite constructii sau obiecte pe terenul in litigiu. Amandoi martorii au avut declaratii asemanatoare, cunoscand situatia din teren. Reclamantul, insa a formulat plangere penala impotriva unui martor (care-mi este un foarte bun prieten si care nu a mintit cu nimic) pentru marturie mincinoasa. Martorul a fost chemat prin telefon la sediul Plitiei sa dea o declaratie, dar solicitand sa vada de ce este acuzat a constatat ca la dosar nu se afla decat plangere penala formulata in mai putin de 10 randuri, cu formularea clasica, dar fara sa fie invinuit punctual cu referire directa la daclaratia data. Doar ceva de genul "... pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, pe care o voi dovedi cu martori". Nici o referire la ce aspect ar fi neadevarat sau macar numele sau declaratia altei persoane care ar sti ca altfel este situatia din teren. Mai mult agentul care face cercetarile s-a enervat in momentul in care cel acuzat a declarat ca fara sa fie acuzat in mod punctual unde ar fi mintit, nu poate sa dea nici o declaratie.
Cel mai recent răspuns: ContSters30587 , utilizator 02:02, 4 Martie 2007
Daca rezolutia parchetului spune ca fapta omului nostru nu prezinta pericol social si el ataca aceasta rezolutie pe considerentul ca fapta nu exista, indiferent de hotararea judec, (fapta nu exista sau nu prez peric soc), cand hot se definitiveaza prietenul nu mai poate fi acuzat/cercetat/judecat din nou pentru aceeasi fapta. Devine lucru judecat.
Chestiunea asta ne-a invatat un prof de procedura; e un judecator care s-a pronuntat in cauza. Ramane problema cu: ce se intampla daca judec il crede vinovat? Il poate el condamna? Opinia generala este nu. Eu cred ca poate trimite insa cauza pentru completarea cercetarii penale, dar nu vad ce ar putea obtine.
Am atacat astfel o rezolutie pentru ca respectivul client nu vroia sa mai fie ulterior tarat prin parchet. Odata ce un judecator s-a pronuntat ca nu el a facut fapta (pe orice considerent, nu mai conteaza), ti-ai atins scopul.
Stiu ca am deviat de la topic, dar e interesant.
Sa presupunem ca Politia propune nup, iar procurorul o confirma, dar denuntatorul contesta rezolutia procurorului la Primul Procuror si aceasta este respinsa mentinindu-se rezolutia anterioara, in ce pozitie se afla in acest caz invinuitul? Poate face plangere pentru denunt calomnios, bazandu-se doar pe cercetarea politiei si cele (eventual) 2 rezolutii?
Conform colegei noastre nu si daca ma gandesc e plauzibil si logic, dar daca denuntatorul ajunge in instanta si solutia proc e confirmata de un judecator?
Discutii inutile si interminabile. Zic si de ce :
Denuntul calomnios este o infr. de pericol care se consuma in momentul introducerii plangerii sau denuntului mincinos. Deci infr. se consuma la momentul sesizarii si nu are nici un fel de importanta cand ajung organele abilitate la concluzia ca nu este... in cazul de fata marturie mincinoasa. Poate, procesul privind marturia mincinoasa, sa se incheie inclusiv in faza de urmarire penala, inclusiv prin NUP. N-are legatura primaria cu prefectura:P Conteaza doar sa nu se incheie prin condamnare, si mai conteaza ca fapta de denunt calomnios sa se savarseasca cu REA-CREDINTA.
Andrei 16: Acesta este raspunsul pe care-l doream. Acum tot ce mai trebuie este ca organele de cercetare sa-si faca datoria, sa fie impartiale si obiective si sa propuna procuraturii nup. Pe parcursul derularii anchetei s-ar putea sa va mai solicit ajutorul profesionist si va multumesc anticipat pentru orice sfat. Pe data de 08.03.2007 invinuitul este chemat la politie (printr-o citatie legala) pentru a da declaratii. Sper sa iasa bine:-/

Alte discuții în legătură

Cum pot da pe cineva in judecat pt calomie? claudia_c_c claudia_c_c Buna ziua! As dori sa stiu daca pot da pe cineva in judecat pt calomie? Mi-a facut plangere penala fara nici o dovada , fara martori, banuiesc ca doar sa ma ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)