avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Nu inteleg de are toata lumea cu "normele".
Majoritatea legilor nu au norme de aplicare, nu au nevoie de explicatii.
Oricum, de regula prin norme se reglementează formulare, cereri... proceduri interne... care nu modifică legea în niciun fel ci o fac mai uşor de aplicat.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

Si eu cum voi fi considerata Independenta sau Dependenta?PFA, coafor, norma de venit...
Poate sunt si eu considerata Independenta, .......ca dependenta sunt destul ..........de serviciu...
Nu lucrez decat cu clientele mele...

Prin natura acestor servicii, coafura nu va fi considerată niciodată activitate dependentă, deoarece ai foarte multe cliente (nu ai client unic), faci serviciu la domiciliul clientului sau intr-un spatiu pentru care platesti chirie, ai patrimoniul distinct (foarfece, uscator de par... etc.).
Este imposibil să fie considerată coafura activitate dependentă.

Alberto Kurtyan

Cred ca aici ar trebui adusa o completare, daca doamna isi desfasoara activitatea intr-un spatiu detinut de firma Cosmetics SRL, doamna are cartea de munca platita de aceasta firma, activitatea dansei poate fi considerata dependenta. Nu-i corect rationamentul?
Rationamentul domnlui popu este corect. Nu exista tip de activitate ce nu poate fi considerata dependenta. Depinde doar de relatia dintre PFA-ului si client.
Cred ca in conditiile actuale se impune din partea celor ce organizeaza acest forum, crearea a 2 thread-uri sticky:
- PFA / II independent
- PFA / II dependent
cu tot ce presupune fiecare in parte si aici ma refer special la taxe, impozite, plafoane, conditii generale de functionare, samd....
Personal am de putin timp PFA si am studiat si pe acest forum... discutiile, ore in sir iar acum cu noile modificari, efectiv am fost speriat si mi-a luat ceva timp pana m-am lamurit ca eu nu voi fi inclus la PFA cu activitate dependenta, lucrand de acasa pe banii si cheltuiala mea, urmand ulterior sa incasez de la mai multi clienti bani pentru prestatiile avute catre acestia. Desi asa cum s-a mai spus pe aici... nu se stie ce le nazare inspectorilor prin cap.....
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
a21alex, utilizator
Urmaresc si eu cu interes discutiile...

Vreau sa va spun ca veti avea o surpriza (placuta pt unii, neplacuta pt altii) cu normele legate de reconsiderarea din act. independenta in act. dependente. Asta pentru ca la draftul de Norme la Codul fiscal, pe care lucreaza in prezent MF-ul, apare o singura propozitie, anume:

1. Nu intră sub incidenţa prevederilor pct.2.1 şi pct.2.2 ale alin.(1) al art.7 veniturile din profesii libere, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.½

Asa incat, nu vor fi lamuriri suplimentare legat de conditiile enumerate la lit. a) -f). Acestea, asa cum spunea cineva, se vor analiza pe rand, functie de specificul activitatii PFA-ului.

Problema va ramane modul de aplicare al art. III din OUG 58/2010, textul ne avand nicio legatura cu Codul fiscal si nici cu legile speciale care reglementeaza contributiile sociale . Si mai mult ca sigur nu se vor da lamuriri suplimentare prin Norme (acestea se vor intocmi doar pt art. care se regasesc expres in Codul fiscal) :(((

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)