avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Popu a scris:

albertokurtyan a scris:

Si eu cum voi fi considerata Independenta sau Dependenta?PFA, coafor, norma de venit...
Poate sunt si eu considerata Independenta, .......ca dependenta sunt destul ..........de serviciu...
Nu lucrez decat cu clientele mele...

Prin natura acestor servicii, coafura nu va fi considerată niciodată activitate dependentă, deoarece ai foarte multe cliente (nu ai client unic), faci serviciu la domiciliul clientului sau intr-un spatiu pentru care platesti chirie, ai patrimoniul distinct (foarfece, uscator de par... etc.).
Este imposibil să fie considerată coafura activitate dependentă.

Alberto Kurtyan

Cred ca aici ar trebui adusa o completare, daca doamna isi desfasoara activitatea intr-un spatiu detinut de firma Cosmetics SRL, doamna are cartea de munca platita de aceasta firma, activitatea dansei poate fi considerata dependenta. Nu-i corect rationamentul?

Imi desfasor activitatea ca PFA intr-un spatiu comercial inchiriat,am infiintat PFA-ul in martie, e la norma de venit.Aproape toate sculele au fost cumparate din investitie personala.Cartea de munca o am la casa de pensii ca PFA , nu mai sunt angajata la alta firma...Nu lucrez decat cu clienti mici,adica cu PF, si numai in spatiul inchiriat, Nu am emis nici o factura catre vreo firma...Nu stiu daca mai e nevoie de vreo precizare, oricum va voi urmari Asta e cazul meu si va rog sa-mi raspundeti daca am sanse sa raman independenta.Ca sa fiu sincera cuvantul chiar ma caracterizeaza, dar asta e o alta poveste...
Apreciez postarile tuturor, mai ales ale lui Alberto !
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Bravos, utilizator
Ciprian Toderici a scris:

Urmaresc si eu cu interes discutiile...

Vreau sa va spun ca veti avea o surpriza (placuta pt unii, neplacuta pt altii) cu normele legate de reconsiderarea din act. independenta in act. dependente. Asta pentru ca la draftul de Norme la Codul fiscal, pe care lucreaza in prezent MF-ul, apare o singura propozitie, anume:

si putem avea si noi acest "draft" de norme pe care se lucreaza? :hm:
@Ciprian Toderici
Vorbeste cu meseriasii de la MF, spune-le la punctul 2 sa puna
2. Nu intra sub incidenta prevederilor veniturile realizate de PFA, care desfasoara activitati in Romania pentru firme din afara Romaniei", sa fiu sigur de o treaba :)
bai fratilor nu mai pot cand va aud , vorbea o domna de un cabinet de coafura deschis pe pfa , e logic si la mintea cocosului ca nu este dependenta , ea nu depinde de nimeni , daca are noroc are clienti daca nu are noroc moare de foame , nu cred ca poate nimeni sa iti demonstreze legal ca esti dependent de cineva, nu are cum efectiv, si voi toti ceilalti care sunteti pfa ,daca contractele de colaborare nu sunt prezentate inspectorilor fiscali si din urma lor sa reiasa ca sunteti dependenti de cineva, nu au cum sa demonstreze absolut nimic, sau refaceti contractele de colaborare in asa fel incat sa nu reiasa nimic din contextul lor , mai datii in puii mei de imbecili care fac numai tampenii, ce viseaza ei noapte pun in aplicare a doua zi, guvernul actual este cel mai incompetent posibil , iau masuri care il loc sa ajute tara asta din punct de vedere economic o adancesc in rahat tot mai rau
Potrivit unei variante draft a normelor de aplicare a CF, se pare ca se intentioneaza o limitare a efectelor pe care completarea prevederilor art. 7 referitoare la interpretarea activitatii prestate din punct de vedere al criteriului de dependenta, le are in prezent:
"Norme metodologice:
1. Nu intră sub incidenţa prevederilor pct.2.1 şi pct.2.2 ale alin.(1) al art.7 veniturile din profesii libere, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.½
O astfel de solutie, desi necesara si binevenita, ramane totusi schioapa in conditiile in care, in mod normal, normele de aplicare nu pot sa exceada reglementarilor pe care le expliciteaza.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)