Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.
Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Lucrez cu contract de colaborare ca si pfa ca reprezentant provident si deja saptamana aceasta mi s-a retinut la sursa 32,5 %.atat de repede se misca lucrurile? nu intra in obligatia mea sa platesc lunat contributiile sociale si asta abia luna viitoare pentru veniturile obtinute luna aceasta?va multumesc
@raluca.raileanu
E obligatia platitorului de venit sa retina contributiile datorate si sa le vireze in conturile institutiilor corespunzatoare. Ca si in cazul salariilor de pe cartea de munca.
Deci a procedat corect.
Da, dar veniturile primite luna aceasta reprezinta sume cuvenite pentru munca din luna trecuta, adica inainte de 1 iulie. Asadar, nu trebuia sa se faca retinere la sursa. Aceasta ar trebui sa se faca abia luna viitoare, pentru veniturile aferente municii din iulie.
Tot incerc sa diger noile reglementari care s-ar putea sa ma afecteze ca PFA. Sunt sigur ca sunt multe persoane care au PFA (II, IF) si nu au un alt loc de munca, pe baza de contract individual. Macar pt acestia, daca tot vor fi impozitati "la greu", de ce nu li se ofera posibilitatea de a beneficia de sporuri din partea platitorilor de venit, cum ar fi cel de vechime, de zambet, ore suplimentare, spor de limbi straine, pt cursuri si calificari obtinute, si pt multe alte lucruri, care sa nu fie impozitate. Asa ar fi normal.
Si cum traim intr-o tara anormala, ce putem face? Poate ne adunam noi PFA-urile in fata guvernului dupa aparitia normelor metodologice (care sigur vor fi facute sa nu ne avantajeze) si incepem un dans, dansul pinguinului :)) acompaniati de sfaraitul micilor si efervescenta bulelor din bere... Precedentul oricum exista ;)
Lasand gluma la o parte, oare constitutia nu prevede ca toti suntem egali in drepturi? Noi de ce sa nu beneficiem de astfel de sporuri, daca tot vom fi considerati "salariati"?!
Neclaritati pfa
tsg
Buna ziua!
Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
\"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat
leo2000ro
Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)