avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
doicudoi a scris:

Ca sa revenim in "matca": am observat ca pana acum s-a vorbit mai mult de PFA-uri.
Cum vedeti lucrurile in cazul in care activitatea se desfasoara pe Intrteprindere Individuala pe baza unui contract de colaborare cu o terta persoana la care "intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale" este si angajat?
Mai avem de a face cu o activitate dependenta in sensul OUG?

Din cate stiu II este PFA cu drept de angajare. Daca II-ul tau are contract cu firma X sa zicem si tu esti si angajat la firma X atunci cred ca poti fi considerat dependent de firma X. Daca ai un angajat pe II poate se schimba situatia?!
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Popu, utilizator
va rog sa ma lamuriti si pe mine
1 pana la 1 iunie am fost angajat la firma x cu carte de munca si la firma y cu contract de pfa deci eram activitate independenta nu?
2 din 1 iunie raman in continuare angajat la firma x , inchei colaboararea cu firma y si inchei contract de pfa cu firma x, acum desfasor o activitate dependenta?
impozitarea se realizeaza pe baza normei de venit, cum se va face impozitarea de acum in colo si cum procedez cu contributiile care am inteles ca se introduc dupa 1 iulie
mutlumesc frumos
Pentru dl Alberto Kurtyan,

Sunt pfa si de la 1 martie nu mai am activitate si nici venituri. Am vazut ca pot merge la Adm fin si sa declar suspendare activitatii...
1. exista un formular tip?, la inspector, nu trebuie sa merg la Reg comertului?
2. pot declara suspendarea activitatii retroactiv, de la 1 martie 2010?
Multumesc
Nu stiu daca mai e de actualitate chestia asta sau cat e de real:
[ link extern ]
@ anca55
1. exista un formular tip?, la inspector, nu trebuie sa merg la Reg comertului?
2. pot declara suspendarea activitatii retroactiv, de la 1 martie 2010?

Se merge la inspector, nu la Registrul Comertulului. (sincer nu stiu ce formular - eu stiam ca e o simpla cerere de mina)
Nu se poate declara retroactiv.

@Popu
Reincadrarea (asimilarea) contractelor de prestari servicii sau contractelor PFA drept contracte de munca se putea face chiar de la adoptarea initiala a Codului Fiscal. Principiul este corect, dealtfel. Dar inspectorii evitau sa faca munca de detectiv. Nici acum nu cred ca vor aplica aceste prevederi.
Art. 11 (1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

Eu inteleg ca impozitele sunt mari... dar atunci faceti macar un efort sa lucrati cu adevarat independent. Cercetati conditiile asimilarii si evitati-le.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)