avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
grandanat a scris:

@consulting1234
1-2
Plafonul de venit nu se aplica la veniturile din activitati dependente. Deci oricati clienti ai avea si oricate facturi ai taia, 1 pe an sau 20 pe luna, taxele si impozitele se aplica exact la sumele de pe facturi.
3. Binenteles ca emiteti facturi in continuare. Desi am o banuiala ca facturile pentru activitati dependente vor arata ca niste fluturasi de acum inainte, adica vor contine si informatii despre taxele si impozitele platite de beneficiarul de venit.

Ori n-ati citit bine intrebarile, ori le intelegeti pe dos. Eu nu vorbeam de activitati dependente, ci despre activitati INDEPENDENTE. Repet, de unde sa stie clientii mei cand am depasit plafonul si cand nu? Si daca plafonul se refera la o suma lunara, daca eu emit 10 facturi pe luna, de unde stiu clientii mei cand s-a atins plafonul? Si de ce ar trebui sa se retina taxele la sursa de venit? Si cum ramane cu normele de contabilitate in partida simpla, care spun ca taxele si impozitele se aplica la venitul net, nu la brut (daca mi se retin la fiecare factura, la client, inseamna ca taxele se aplica la venitul brut, nu net)?

Daca n-aveti raspunsuri pertinente, mai bine nu mai postati nimic. Mai mult generati confuzie.

Si mai am o intrebare: daca facturez catre un client din afara Romaniei, cum procedez cu taxele aferente venitului respectiv? Ca ar fi o stupiditate nemaiintalnita sa i se ceara unui client din afara Romaniei sa plateasca taxe si impozite in contul meu la autoritati din Romania...Opinia mea este ca art III se refera exclusiv la PFA clasificate ca dependente, desi si in cazul celor dependente situatiile pot fi complicate, pentru ca pot avea contracte cu mai mult de un client, sa se incadreze perfect in definitia din codul fiscal, si sa fie astfel generate o sumedenie de complicatii.
consulting1234 a scris:

grandanat a scris:

@consulting1234
1-2
Plafonul de venit nu se aplica la veniturile din activitati dependente. Deci oricati clienti ai avea si oricate facturi ai taia, 1 pe an sau 20 pe luna, taxele si impozitele se aplica exact la sumele de pe facturi.
3. Binenteles ca emiteti facturi in continuare. Desi am o banuiala ca facturile pentru activitati dependente vor arata ca niste fluturasi de acum inainte, adica vor contine si informatii despre taxele si impozitele platite de beneficiarul de venit.

Ori n-ati citit bine intrebarile, ori le intelegeti pe dos. Eu nu vorbeam de activitati dependente, ci despre activitati INDEPENDENTE. Repet, de unde sa stie clientii mei cand am depasit plafonul si cand nu? Si daca plafonul se refera la o suma lunara, daca eu emit 10 facturi pe luna, de unde stiu clientii mei cand s-a atins plafonul? Si de ce ar trebui sa se retina taxele la sursa de venit? Si cum ramane cu normele de contabilitate in partida simpla, care spun ca taxele si impozitele se aplica la venitul net, nu la brut (daca mi se retin la fiecare factura, la client, inseamna ca taxele se aplica la venitul brut, nu net)?

Daca n-aveti raspunsuri pertinente, mai bine nu mai postati nimic. Mai mult generati confuzie.

Se pare ca sunteti in afara subiectului si mai aveti si gura mare visavi de cei ce incearca sa va lumineze si sa va ajute. Putina politete nu strica.

Activitatile independente vor fi impozitate ca si pana acum. Nu cu retinere la sursa ci in baza declaratiei de venit sau a normei, dupa caz. Drept urmare, pe clientii dumneavoastra nu-i intereseaza ce venituri aveti dumneavoastra sau daca ati depasit baza de impozitare sau nu, cum de altfel nu-i interesau nici pana la 1 iulie ac.
Impozitarea cu retinere la sursa se face doar la activitatile considerate dependente.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
grandanat, utilizator
Au aparut cumva normele metodologice sau unii incep sa faca singuri aceste norme ?! (penultimul mesaj din thread)

[ link extern ]
Ca sa revenim in "matca": am observat ca pana acum s-a vorbit mai mult de PFA-uri.
Cum vedeti lucrurile in cazul in care activitatea se desfasoara pe Intrteprindere Individuala pe baza unui contract de colaborare cu o terta persoana la care "intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale" este si angajat?
Mai avem de a face cu o activitate dependenta in sensul OUG?

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)