avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este stagiul complet de cotizare pentru grupa I ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este stagiul complet de cotizare pentru grupa I de munca?

Buna ziua,
Sunt nascut in ianuarie 1949 si am realizat stagiile de cotizare:
* 29 ani + 21 zile - grupa 1 (pana in 30 martie 2001)
* 1 an + 6 luni + 28 zile - grupa 2 (pana in 20 oct 1970)
* 7 ani + 9 luni + 4 zile - conditii normale
In 09.09.2006 am iesit la penie cu grupa 2. Ulterior, grupa 1 mi-a fost recunosuta prin decizie judecatoreasca. Recalcularea am depus-o la casa de pensii in feb. 2010. Va rog sa-mi spuneti care este stagiul complet de cotizare in aceste conditii. Stagiul complet de cotizare este calculat in functie de data deschiderii dreptului de pensie (anul 2006 sau 2010) sau in functie de varsta standard de pensionare (in cazul meu 64 ani si 8 luni - anul 2013 cnf. aneza 3 din legea 19/2000)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:49, 22 Octombrie 2010
Art.167 -1-(4) : ,, (4) Varstele standard de pensionare din care se face reducerea prevazuta in tabelul nr. 4 sunt cele corespunzatoare anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie, prevazute in anexa nr. 3, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie".Gasiti dupa tabelul nr.4.
Stagiul complet de cotizare este de 34/4 ani,pentru un barbat nascut in ianuarie 1949,luna si anul pensionarii pentru limita de varsta fiind septembrie 2013 iar varsta 64/8 luni.Cu datele acestea calculeaza cei de la Pensii.

Cititi(de pe google)legea 19/2000 actualizata art.167 indice 1 alin.(4).O zi buna.
Art. 167 ind. 1 a fost introdus in Legea nr. 19/2000 de pct. 71 al art. I din OUG nr. 49/2001 si a fost modificat prin:
-OUG nr. 107/2001;
-Legea nr. 338/2002;
OUG nr. 24/2006;
-Legea nr. 250/2007.

Art. 167 ind. 1
(1) Intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.
(2) Varstele de pensionare reduse conform prevederilor alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul asiguratilor prevazuti la art. 20, daca acestea sunt mai avantajoase decat cele stipulate in anexele nr. 4 si 5.
(4) Varstele standard de pensionare din care se face reducerea prevazuta in tabelul nr. 4 sunt cele corespunzatoare anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie, prevazute in anexa nr. 3, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie.
(5) Reducerea varstelor standard de pensionare in baza tabelului nr. 4 nu poate fi cumulata cu celelalte reduceri prevazute de prezenta lege sau de legile cu caracter special.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra. In sfarsit pot sa-mi formulez o contestatie catre casa de pensii. In decizia de pensionare este mentionat ca :
- poate fi contestata in 45 de zile de la comunicare, la instanta judecatoreasca competenta (cnf. art.87 lg 19/2000)
-decizia necontestata in termen este definitiva(cnf. art 88 lg 19/2000)

Ce insamna ca "este definitiva" ? Daca raspunsul de la casa de pensii il primesc dupa cele 45 de zile (au termen sa raspunda contestatiilor 30 de zile) si este nesatisfacator, nu voi mai putea contesta decizia in instanta?
Contestatia este de competenta tribunalului, in niciun caz nu se adreseaza casei de pensii (in 30 de zile se contesta deciziile emise de comisiile de expertiza medicala, deci nu e cazul dvs.).

Alte discuții în legătură

Reducere varsta pensionare grupa i munca bramatur bramatur Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa clarific o problema controversata in ultimul timp: Sunt nascuta in 8 octombrie 1956, am stagiul complet de cotizare de ... (vezi toată discuția)
Pensionare mare gosco mare gosco Sunt nascuta la 12.12 1954 si am cotizare efectiva de 25 de ani din care contributie efectiva in grupa I de munca de la 01.09.1980 - 15.09.1986; in grupa II ... (vezi toată discuția)
Calcul pentru iesire la pensie la sere stamateanu stamateanu la ce varsta ies in pensie la cerere daca am 10 ani lucrati in subteran ( gr. 1 speciala ) 10 ani gr. 2 si 7 ani gr. 3 (vezi toată discuția)