avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
parole a scris:

La revizuire vedeti ca nu e varianta a. Minus petita nu inseamna ca instanta nu trebuie sa dea mai putin decat s-a cerut, poate chiar s-o faca daca asa gaseste ca e temeinic, ci sa omita sa se pronunte aspura unor capete de cerere.

La arvuna, eu zic ca e o clauza accesorie si penala in principiu. Acont n-are cum sa fie. Daca ar fi acont, adica o parte din pret, in caz de rezolutiune ar trebui sa se restituie ca efect al lui restitutio in integrum, insa nu se intampla asta. Arvuna se retine de cel care a primit-o, tocmai pentru ca nu vorbim de o simpla parte dintr-un pret. Stiu ca exista si opinia contrara la unii autori. Din ce-mi amintesc D.Chirica si J.Kocsis de la Cluj spun ca nu e acont. Smaranda Angheni parca la fel.

in legatura cu motivul de revizuire === minus petita este situatia in care instanta a omis din gresala sa se pronunte asupra unui capat principal sau accesoriu cu care a fost legal investita ( acesta este motiv de revizuire ) iar faptul ca instanta da ( cantitativ sau uneori calitativ ) mai putin decat a cerut efectiv reclamantul pt. asa considera ea ( instanta ) corect sau ma rog atat reiese din probele administrate ca i se cuvine reclamantului , nu reprezinta minus petita ( situatia se prezinta la fel si in cazul plus petita
In legatura cu arvuna === daca nu exista o stipulatie contrara expresa aceasta reprezinta un simplu acont ( avans ) din pret care trebuie restituita in in caz de rezolutiune.Pentru a fi o clauza accesorie si totodata o clauza penala , partile trebuie sa prevada expres in conventie functia ( confirmatorie sau de dezicere ) pe care arvuna o reprezinta . Numai atunci arvuna are sensul pe care l-ai evidentiat tu !!;) bafta
Rares ,postez eu sau tu?
scie tu si apoi si eu
rares.serban a scris:

parole a scris:

La revizuire vedeti ca nu e varianta a. Minus petita nu inseamna ca instanta nu trebuie sa dea mai putin decat s-a cerut, poate chiar s-o faca daca asa gaseste ca e temeinic, ci sa omita sa se pronunte aspura unor capete de cerere.

La arvuna, eu zic ca e o clauza accesorie si penala in principiu. Acont n-are cum sa fie. Daca ar fi acont, adica o parte din pret, in caz de rezolutiune ar trebui sa se restituie ca efect al lui restitutio in integrum, insa nu se intampla asta. Arvuna se retine de cel care a primit-o, tocmai pentru ca nu vorbim de o simpla parte dintr-un pret. Stiu ca exista si opinia contrara la unii autori. Din ce-mi amintesc D.Chirica si J.Kocsis de la Cluj spun ca nu e acont. Smaranda Angheni parca la fel.

in legatura cu motivul de revizuire === minus petita este situatia in care instanta a omis din gresala sa se pronunte asupra unui capat principal sau accesoriu cu care a fost legal investita ( acesta este motiv de revizuire ) iar faptul ca instanta da ( cantitativ sau uneori calitativ ) mai putin decat a cerut efectiv reclamantul pt. asa considera ea ( instanta ) corect sau ma rog atat reiese din probele administrate ca i se cuvine reclamantului , nu reprezinta minus petita ( situatia se prezinta la fel si in cazul plus petita
In legatura cu arvuna === daca nu exista o stipulatie contrara expresa aceasta reprezinta un simplu acont ( avans ) din pret care trebuie restituita in in caz de rezolutiune.Pentru a fi o clauza accesorie si totodata o clauza penala , partile trebuie sa prevada expres in conventie functia ( confirmatorie sau de dezicere ) pe care arvuna o reprezinta . Numai atunci arvuna are sensul pe care l-ai evidentiat tu !!;) bafta

Doar functia de dezicere trebuie prevazuta expres de parti. Si atunci arvuna nu mai e o clauza penala, ci o conventie accesorie care instituie un drept de denuntare unilaterala a contractului. Arvuna e clauza penala si in absenta unei prevederi exprese a functiei confirmatorii intrucat rezulta expres din art.1298 C.civ. In plus funcita confirmatorie nu tine atat de natura de clauza penala a arvunii, cat de un mijloc probatoriu al contractului principal. Arvuna a fost conceputa in Codul civil ca o forma speciala de clauza penala. E o diferenta de viziune si de rigoare stiintifica in interpretarea textului de lege care vorbeste negru pe alb despre culpa in neexecutare si consecintele ei fata de debitorul indaratnic care fie a dat, fie a primti arvuna. Pot sa intru si mai mult in detalii dar nu are rost sa polemizam. Sa ai bafta si tu!
parole a scris:

rares.serban a scris:

parole a scris:

Doar functia de dezicere trebuie prevazuta expres de parti. Si atunci arvuna nu mai e o clauza penala, ci o conventie accesorie care instituie un drept de denuntare unilaterala a contractului. Arvuna e clauza penala si in absenta unei prevederi exprese a functiei confirmatorii intrucat rezulta expres din art.1298 C.civ. In plus funcita confirmatorie nu tine atat de natura de clauza penala a arvunii, cat de un mijloc probatoriu al contractului principal. Arvuna a fost conceputa in Codul civil ca o forma speciala de clauza penala. E o diferenta de viziune si de rigoare stiintifica in interpretarea textului de lege care vorbeste negru pe alb despre culpa in neexecutare si consecintele ei fata de debitorul indaratnic care fie a dat, fie a primti arvuna. Pot sa intru si mai mult in detalii dar nu are rost sa polemizam. Sa ai bafta si tu!

chiar asa nu are rost sa polemizam , o singura precizare si trage tu concluziile
Intradevar art. 1298 prevede negru pe alb cum spui tu dar zic eu nu poti sa nu ti cont si de art. 1297 al 1 unde se prevede lafel de clar .......conventia accesorie......... , ori ca sa fie vorba de o conventie accesorie treb. expres prevazut ( nu se poate subantelege ca de ex. clauza rezolutorie din contr. sinalagmatice ) daca partile nu fac alceva decat sa consemneze suma respectiva == este un simplu avans == acest lucru se poate regasi dealtfel si in practica ...

G1== vanzarea de drepturi litigioase:
a) poate avea ca obiect orice drepturi reale
b) poate avea ca obiect orice drepturi de creanta
c) are in toate cazurile caracter speculativ
G2== in cazul contractului de locatiune:
a) nu poate avea ca obiect folosinta unui bun incorporal
b) dreptul locatarului este susceptibil de gaj
c) chiria trebuie sa fie determinata in momentul incheerii contractului
G3 = in ce priveste raspunderea pt evictiune
a) locatorul raspunde pt. evictiune daca aceasta isi are cauza dupa incheerea contractului de locatiune
b) schimbarea destinatiei, de catre locator, a lucrului dat in locatiune reprezinta o evictiune
c) locatorul raspunde pentru toate tulburarile de fapt si de drept datorita obligatiei sale continue si succesive fata de locatar
G4 = raspunderea cumparatorului se deosebeste de cea a locatorului in ce priveste:
a) momentul aparitiei cauzei viciului ascuns
b) momentul in care apare cauza evictiunii din partea unui tert
c) natura viciilor
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
Rares Serban, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)