avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
1d
2ac
3ad
4-
5a
6abc
7abc
8bd
9d
10bc

Posibile neclaritati:

5)contractul de locatiune: d)daca obiectul contractului este un imobil si durata contractului depaseste 3 ani, trebuie inregistrat in registrele de publicitate imobiliara, nu este act de dispozitie si nu trebuie incheiat in forma autentica.
-nu este corect d) ptr ca "durata contractului" nu este acelasi lucru cu "termenul stipulat in contract". prin urmare, daca un contract de locatiune a fost incheiat pe o durata stipulata de 2 ani si 11 luni, iar prin incidenta tacitei relocatiuni a atins 3 ani si 1 luna, nu trebuie inregistrat; intr-adevar nu este nici act de dispozitie si nu trebuie nici forma autentica.


9. la b sintagma "vanzatorul e garantat" este corecta.



daca sunt si alte neclaritati...
dislexic a scris:

Salut!

Propun 10 grile din materia contractelor - vanzare, locatiune, antrepriza si mandat - .
Dificultatea grilelor este simiara cu cea a grilelor ce se dau la concursul de admitere la INM. Va recomand sa va autoevaluati cu ele, sa nu folositi materiale informative, iar acolo unde informatiile asupra materiei sunt limitate, nu va hazardati sa rezolvati grilele.
Grilele sunt deschise, in sensul ca pot fi mai multe variante de raspuns, una singura, nicio varianta de raspuns, toate.
Timpul recomandat: 45 de minute.


1) in cazul vanzarii unui bun individual determinat care apartine altuia, nulitatea relativa a contractului pentru eroare poate fi invocata: a)in toate cazurile, numai de catre cumparatori si succesorii lui; b)numai de catre adevaratul proprietar; c) de catre cumparator, succesorii lui, vanzator si adevaratul proprietar; d) in principiu, de catre cumparator si succesorii lui.

2) in cazul in care exista disproportie vadita intre pret si valoarea reala a lucrului vandut: a)actiunea in anulabilitate pentru leziune poate fi invocata, in anumite conditii, numai de catre minorul intre 14 si 18 ani; b)minorul sub 14 ani poate cere numai nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare; c)majorul poate invoca, in mod exceptional, nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare; d)majorul nu poate invoca nici nulitatea relativa si nici nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare.

3)in cazul contractului de vanzare cumparare: a)vanzatorul de buna-credinta poate fi obligat la daune interese in cazul in care se produce evictiunea; b)vanzatorul de buna-credinta nu poate fi obligat la daune-interese daca lucrul vandut are vicii ascunse; c)vanzatorul raspunde intotdeauna numai pentru viciile ascunse existente la momentul incheierii contractului; d)obligatia de garantie pentru vicii ascunse se aplica si in cazul antecontractului de vanzare-cumparare.

4)in cazul antreprizei de constructii: a)de regula, este obligatorie obtinerea unei autorizatii de construire in termen de cel mult un an de la data inceperii lucrarilor; b)contractul trebuie incheiat in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute; c)termenul de 6 luni in care poate fi introdusa actiunea clientului privitoare la viciile ascunse ale constructiei nu poate fi moduificat prin conventia partilor; d) daca partile au stabilit un pret forfetar, antreprenorul poate solicita o sporire de pret pe motiv ca a efectuat din proprie initiativa adaugiri ce sporesc valoarea lucrarii, dar numai pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.

5)contractul de locatiune: a)este, in principiu, act de administrare; b)daca obiectul contractului este un imobil si durata contractului depaseste 3 ani, trebuie inregistrat in registrele de publicitate imobiliara si este act de dispozitie; c)daca obiectul contractului este un imobil si durata contractului depaseste 3 ani, trebuie inregistrat in registrele de publicitate imobiliara si trebuie incheiat in forma autentica; d)daca obiectul contractului este un imobil si durata contractului depaseste 3 ani, trebuie inregistrat in registrele de publicitate imobiliara, nu este act de dispozitie si nu trebuie incheiat in forma autentica.

6)in materia efectelor contractului de mandat: a)neexecutarea mandatului va atrage raspunderea mandatarului pentru dol(intentie); b)neexecutarea mandatului va atrage raspunderea mandatarului chiar si pentru culpa simpla; c)mandatarul va raspunde, in unele cazuri, chiar si pentru neexecutarea obligatiilor asumate de tertul contractant; d)mandatarul nu raspunde daca bunul detinut in temeiul contractului de mandat piere fortuit, cu exceptia cazului in care l-ar fi putut salva, sacrificand un bun propriu.

7)in cazul contractului de antrepriza, daca materialele sunt procurate de antreprenor: a)pana la predarea lucrarii, creditorii antreprenorului au un drept de gaj general asupra acesteia; b)dupa terminarea lucrarii, clientul poate obtine predarea silita, devenind proprietar; c)riscul pieirii fortuite a lucrului este suportat de antreprenor; d)riscul contractului este suportat de beneficiar (client).

8)in cazul obligatiei vanzatorului de garantie contra viciilor lucrului vandut: a)constatand existenta viciilor ascunse, cumparatorul poate cere anularea cntractului de vanzare-cumparare; b)posibilitatea cumparatorului de a lua cunostinta de viciul lucrului se apreciaza in abstracto, avandu-se in vedere un cumparator prudent si diligent; c)daca proprietatea nu se transmite din momentul incheierii contractului, vanzatorul nu raspunde si pentru viciile ivite ulterior vanzarii; d)daca vanzatorul nu a cunoscut viciul lucrului vandut, el poate fi obligat numai la restituirea pretului si a cheltuielilor vanzarii.

9)in cazul obligatiei vanzatorului de garantie contra evictiunii: a)in toate cazurile, vanzatorul nu poate raspunde de imprejurarile ivite dupa incheierea contractului; b)vanzatorul este garantat numai daca tulburarea din partea tertului este o tulburare de drept; c)obligatia de garantie contra evictiunii nu subzista in cazul invocarii de terti a unui drept de creanta; d)termenul de prescriptie al actiunii in garantie pentru evictiune incepe sa curga de la data producerii evictiunii.

10)obligatia mandantului de a dezdauna pe mandatar implica si: a)restituirea cheltuielilor efectuate de mandatar, dar numai daca operatiunea in vederea careia a fost acordat mandatul a fost indeplinita; b) posibilitatea mandantului de a cere reducerea cheltuielilor excesive ale mandatarului aflat in culpa; c)plata dobanzilor la sumele avansate de mandatar, chiar din ziua platii; d)suportarea pierderilor suferite de mandatar, chiar si a celor fara legatura cu executarea mandatului.

postez raspunsurile in cursul zilei de maine.
spor la invatat!

parerea mea -== grila 5 cu locatiunea este o grila apta de a fi contestata, din faptul ca ai spus "durata contractului" reiese logic ca este vorba de un termen mai lung ( cel putin la asta te duce ganul ) eu cred ca noi trebuie sa stim materia nu si ceea ce ar putea fi in capul partilor, cu alte cuvinte este o grila care sa te induca in eroare nu care sa-ti verifice cunostintele
La grila cu mandatul nu i-mi este clar care sant situatiile in care mandatarul este tinut sa raspunda pt. indeplinirea obligatiilor tertului fata de mandant ( este vorba cumva de " culpa in eligendo" sau altceva??) eu stiu ca mandatarul raspunde doar pt. propriile sale fapte fata de mandatar sau fata de tertii cu care contracteaza)
restul sant ok. mea culpa
daca ma gandesc bine ar mai fi ceva : la grila 3 , nu inteleg de ce nu este corect si raspunsul -c- adica prin "viciile ascunse existente la momentul incheerii contractului " se intelege inclusiv "cauzele" acestor vicii si nu neaparat doar "efectele"...........( daca eu iti vand o masina iar dupa 10 ani apare rugina ma gandesc ca nu raspund de acest lucru , insa daca rugina apare dupa 3 luni ( de ex ) inseamna ca existau cauzele viciului ( cu alte cuvinte viciul exista dar nu a aparut inca efectul ) in momentul incheerii contractului si de aceea voi raspunde
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
Rares Serban, Consilier juridic
dislexic a scris:

1d
2ac
3ad
4-
5a
6abc
7abc
8bd
9d
10bc

Posibile neclaritati:

5)contractul de locatiune: d)daca obiectul contractului este un imobil si durata contractului depaseste 3 ani, trebuie inregistrat in registrele de publicitate imobiliara, nu este act de dispozitie si nu trebuie incheiat in forma autentica.
-nu este corect d) ptr ca "durata contractului" nu este acelasi lucru cu "termenul stipulat in contract". prin urmare, daca un contract de locatiune a fost incheiat pe o durata stipulata de 2 ani si 11 luni, iar prin incidenta tacitei relocatiuni a atins 3 ani si 1 luna, nu trebuie inregistrat; intr-adevar nu este nici act de dispozitie si nu trebuie nici forma autentica.


9. la b sintagma "vanzatorul e garantat" este corecta.



daca sunt si alte neclaritati...


Asta cu durata contractului e intr-adevar originala.:D Distinctia dintre durata contractului si termenul stipulat in contract e artificiala si falsa. Daca intervine tacita relocatiune am un alt contract cu o durata nedeterminata, la care in niciun caz nu i se adauga termenul anterior. Deci cand vorbeste de o durata de 3 ani nu am de ce sa ma gandesc la o durata compusa din durata primului contract incheiat sub termen si durata urmatorului contract incheiat prin tacita relocatiune. DUpa mine, corect era si D-ul.
ma bucur ca santem pe aceeasi lungime de unda in ce priveste " durata contractului " dar totusi atunci corect era -b- si nu -d- pt. ca este considerat act de dispozitie pt. care se cere capac. deplina de ex. si treb. inscris in cartea funciara ( este adevarat ca sant autori care considera contractul de locatiune cu privire la un imobil -act de dispozitie- doar daca depaseste 5 ani dar asta iar este controversa )
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
Rares Serban, Consilier juridic
3)in cazul contractului de vanzare cumparare: a)vanzatorul de buna-credinta poate fi obligat la daune interese in cazul in care se produce evictiunea; b)vanzatorul de buna-credinta nu poate fi obligat la daune-interese daca lucrul vandut are vicii ascunse; c)vanzatorul raspunde intotdeauna numai pentru viciile ascunse existente la momentul incheierii contractului; d)obligatia de garantie pentru vicii ascunse se aplica si in cazul antecontractului de vanzare-cumparare.


Aici chiar nu inteleg cum poate fi corect D-ul. In antecontract nu se transmite proprietatea bunului. Antecontractul nu e vanzare-cumparare. Promitentul vanzator nu raspunde nici de evictiune, nici pentru vicii.

Iar B-l e corect. Vanzatorul de buna-credinta, care nu a cunoscut existenta viciului ascuns nu poate fi tinut la plata de daune-interese. Intoarce doar pretul si plateste cheltuielile cu incheierea contractului.

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)