Daca partea a formulat apel/recurs si a invocat motivele de nulitate a hotararii (cele prev la contestatie) dar nu s/a discutat pe marginea lor pt ca implicau verificari de fapt in afara dosarului (situatie in care vor fi respinse aceste cai de atac), ea mai poate invoca aceste motive de anulare a hotararii primei instante printr/o contestatie in anulare.
Daca au fost analizate aceste motive si au fost respinse ca neintemeiate, partea nu mai are dreptul de a formula contestatie in anulare.
Din ce am inteles eu, contest in anulare e inadmisibila, cat timp hotararea devenita irevocabila prin nerecurare mai poate fi pusa in discutie printr-o cerere de repunere in termenul de recurs, evident sub conditia de a se face dovada acelei imprejurari mai presus de vointa partii care a impiedicat-o sa exercite recursul.
Deci, dc mai exista vreun mijloc procesual prin care sa deschizi calea recursului, esti obligat sa-l urmezi, altfel contestatia in anulare va fi respinsa ca inadmisibila. Asa fiind, o hot ramasa irevocabila prin nerecurare nu poate fi atacata cu contestatie in anulare.
Pe celelalte ipoteze, e cum spune alinamihai. Dc ai avut sansa sa invoci motivul in apel/recurs, dar n ai facut o sau, desi ai facut-o, motivul a fost luat in discutie si respins, atunci pa si pusi contestatie. Doar dc motivul tau, desi invocat, n a fost dezlegat de instanta, intrucat a respins calea de atac fara sa cerceteze fondul, atunci te mai poti gandi la contestatie.
Eu tot incerc sa ma gandesc la o ipoteza in care s-ar putea introduce contestatie in anul pe motiv ca, instanta de recurs fiind necompetenta, partea nu a putut sa ridice exceptia de necompetenta din diverse ratiuni, dar nu mi pot imagina care ar fi acele ratiuni. :-/ In general, ma gandesc, dc ai ajuns pana in faza recursului, atunci stii dc instanta este sau nu competenta si dc stii, nu vad ce te ar putea impiedica sa ridici exceptia pe tot parcursul judecatii, mai ales ca vorbim de o exceptie de ordine publica, invocabila oricand. #-o
Stiu ca in penal, rudenia intre membrii completului de judecata (judecatori, procuror, grefier) este motiv de recuzare.
In civil, pot fi rude cei din complet fara a se putea invoca recuzarea?
prin proces-verbal se incepe urmarirea penala in cazul constatarii, in cursul sedintei de judecata a infractiunii de audienta.
potrivit art. 228 alin. 1 cpp, urmarirea penala incepe prin rezolutie. e sigurul act procedural prin care se incepe urmarirea penala. cel putin asa am fost invatati la scoala de grefieri. si acolo am facut destul de multa urmarire penala.
cine ma poate lamuri...?
intri in curtea unei persoane, sustragi o bicicleta din garaj, o duci la poarta sa o iei la plecare si te intorci sa mai furi cate ceva dar nu mai reusesti ca esti prins. Este tentativa sau furt consumat?
deoarece faptele sunt in urma aceleasi rezolutii infractionale, va exista o singura infractiune de furt in forma continuata.