avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?

El reclamant
Ea parata

Sentinta: Admite ... Desface casatoria incheiata la ...[data gresita] din culpa comuna. Incredinteaza reclamantului minorul ...

El declara apel pe 2 aspecte: culpa + greseala de mai sus.

Decizia din apel: Admite... Desface casatoria incheiata la ...[data corectata] din culpa comuna ...[practic, in apel doar se indreapta o eroare]
Pastreaza celelalte dispozitii... Obliga intimata parata la plata...cheltuieli de judecata.

Ea declara recurs numai in ceea ce priveste cheltuielile de judecata

El ...moare. (dupa expirarea termenului de recurs). Nu este fixat termen in recurs.

Si acum, vorba bancului... "intrebare ajutatoare": - Art 39 C. Fam - "casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila"

:-/:fight: (caci, vorba cantecului ...Si Doamne ce banalitate, le stim de l-a-nceput pe toate ...). :hm: Divortata sau vaduva!?
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Am gasit si eu ceva intr-un Tratat de drept succesoral -F. Deak referitor la subiect
"In caz de divort , casatoria este desfacuta potriv art 39 alin 1 C. fam , din ziua cand hot jud, prin care a fost pronuntatat a ramas irevocabila. Pana la aceasta data , calitatea de sot se pastreaza , chiar daca moartea a intervenit in cursul procesului , eventual chiar dupa pronuntarea divortului -dar inainte ca hotararea sa fi devenit irevocabila. In aceasta situatie , efectele divortului nu se mai produc, casatoria incetand prin moarte, sotul supravietuitor urmand sa mosteneasca. Solutia dreptului la mostenire , se impune intrucat art 39 alin 1 C. fam . are caracter imperativ"

Se pare ca dl prof. Deak nu mai lasa loc dezbaterilor pe tema asta , chiar in groapa fiind.:(
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Da, nu prea are relevanta pe ce capat de cerere s-a facut recursul.
Daca eu si sotul suntem in divort, s-a pronuntat instanta in apel si eu fac o cerere de recurs care spune atat: subsemnata... fac recurs... =D> acesta e clar nul, nu arata motive, temeiuri si nici macar PE CE CAPAT DE CERERE.
Si totusi, in acest recurs, ne putem pupa cu drag si dor in fata instantei, rugand-o sa ne mai lase o bucata de timp casatoriti.

Daca la noi nu conteaza atunci pe ce bucata din hotarare s-a facut recursul asta si-asa ilegal, de ce ar conta la doamna?
buna .
intr-adevar asa este B-) colegii m-au convins ca doamna in cauza este vaduva iar nu divortata .
dar, parerea mea este ca totusi ar trebui ca legislatia sa nu fie atat de interpretabila, si atat de permisiva .
in mod logic avand in vedere ca s-a atacat cu recurs hj doar pt. capatul de cerere cu privire la cheltuielile de judecata , doamna ar trebui sa aiba statutul de femeie divortata iar nu de vaduva.
dar , conform legislatiei in vigoare , pana la ramanerea definitiva si irevocabila a deciziei de divort, sotii se prezuma ca sunt casatoriti.
trebuie sa recunoastem ca sunt multe lipsuri si neclaritati totusi in legislatie. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare ci catalin2012 catalin2012 Buna ziua. Fetita mea a implinit 14 ani in septembrie 2012, noi suntem in divort (atunci se terminase fondul si era la apel, acum e terminat si apelul si s-a ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Apel divort emy_39 emy_39 buna ziua,am divortat de sotul meu(cetatean strain)si divortul s-a pronuntat la data de 10.06.2011.am asteptat sa imi vina acasa hotararea, dar eu m-am impacat ... (vezi toată discuția)