avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?

El reclamant
Ea parata

Sentinta: Admite ... Desface casatoria incheiata la ...[data gresita] din culpa comuna. Incredinteaza reclamantului minorul ...

El declara apel pe 2 aspecte: culpa + greseala de mai sus.

Decizia din apel: Admite... Desface casatoria incheiata la ...[data corectata] din culpa comuna ...[practic, in apel doar se indreapta o eroare]
Pastreaza celelalte dispozitii... Obliga intimata parata la plata...cheltuieli de judecata.

Ea declara recurs numai in ceea ce priveste cheltuielile de judecata

El ...moare. (dupa expirarea termenului de recurs). Nu este fixat termen in recurs.

Si acum, vorba bancului... "intrebare ajutatoare": - Art 39 C. Fam - "casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila"

:-/:fight: (caci, vorba cantecului ...Si Doamne ce banalitate, le stim de l-a-nceput pe toate ...). :hm: Divortata sau vaduva!?
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
romascanu, moderator
u.b.i.k. a scris:

"Am gasit o groapa in lege!" si de povestea cu imparatul care judecand o cauza, dupa ce a ascultat pe reclamant i-a zis: "Ai dreptate!" apoi a venit randul paratului iar dupa ce a fost si el ascultat imparatul i-a zis: "Si tu ai dreptate!" "Maria-Ta, i-a soptit Marele Sfetnic, nu se poate ca amandoi sa aiba dreptate!" "Si tu ai dreptate!" ar fi exclamat imparatul. :stunned:


:hugall::hugall::hugall:
esti bun de judecator:D
eumarian a scris:
Am citat si eu respectiva speta. In acel caz instanta de recurs a avut in fata certificatul de deces, intrebarea este daca vaduva renunta la recurs.


Scuze, nu mi-am dat seama.
Dar, speta asta si @rarespopa m-au convins ca este vaduva.
Practic, asa incepe si art. 1 din codul familiei "In Romania statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei. "
Si, din aceleasi motive invocate de @rarespopa, chiar daca ar renunta la recurs sotia, tot ar trebui instanta sa judece recursul si sa respinga cererea de divort.

Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Gabriela Mihai, Avocat
u.b.i.k. a scris:

mi-a zis odata maestrul Dan Berar "Am gasit o groapa in lege!"


Interesanta expresie.
Iar solutia ce razbate din groapa asta, oricat de ciudat ar suna, as exprima-o cam asa: sa dam intaietate mortii ... ori de cate ori hotararea prin care (art 39) s-a pronuntat divortul nu a ramas irevocabila (unitar) inaintea acestui eveniment (moartea) ...cert. (casatoria inceteaza prin moarte si se poate desface prin divort - art 37 alin 1 si 2)

Altminteri, cat vor sta instantele sa se gandeasca (apropo de termenele de judecata pentru care a fost necesara mica reforma) de catre cine si pentru ce aspect / parte din horarare a fost declarat recurs, femeia asta ...nici macar nu stie cum o cheama. Si asta nu e figura de stil (numele din casatorie sau cel de dinainte? :-/).
O si "vad" la serviciul public de evidenta a persoanei povestind despre principiul tantum devolutum ...(:duh: - cam asa s-ar uita la ea o draguta doamna de la ghiseu intreband-o: Hotararea cucoana!! ai sau n-ai!?).

Oh, da...si avem si un minor. Pentru el termenul de prescriptie al dreptului de optiune succesoarala a inceput ori n-a inceput sa curga?
- a inceput sa curga daca femeia/mama e divortata (caci in acest caz minorul are un reprezentant legal/mama care sa-i incuviinteze actele)
- sau nu a inceput sa curga daca femeia e vaduva (in acest caz, venind si ea la mostenire, ar fi nevoie de un curator datorita conflictului de interese dintre reprezentat si reprezentant).

etc. (cate implicatii or mai fi si nu mi-au trecut prin minte inca).

Solutia asta - sa dam intaietate mortii - pare ca a fost gandita si de Curtea de Apel in speta identificata mai sus de GabrielaA :bow:.
Practic, mai mult din ceea ce nu scrie in speta aceea, decat din ceea ce scrie, rezulta ca recursul declarat de T.E. (intimata in apel) putea fi promovat ...ori omisso medio ...ori doar pe aspectul cheltuielilor de judecata. Si totusi ...n-a mai stat nimeni sa cerceteze aceste aspecte.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
buna ziua.
umila mea parere , daca-mi permiteti, este ca parata in aceasta cauza apare ca fiind divortata .
intr-adevar s-a declarat recurs, dar cu privire la cheltuielile de judecata!! conform cod. de proc. civ., daca prin hotararea data instanta a omis sau s-a pronuntat in mod gresit asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii.
astfel tind sa cred ca prin nerecurare cu privire la capatul de cerere principal - divortul, hotararea este definitiva sub acest aspect.
oare ? #-o #-o
Am mai gasit o speta (din 1986 - Sectia civila Tribunalul Suprem) unde se da intaietate mortii.

"Încetarea căsătoriei prin decesul unuia dintre soţi. Situaţia cînd unul din soţi încetează din viaţă înainte de rămînerea definitivă a hotărîrii de divorţ.

Potrivit art. 37 din Codul familiei, căsătoria încetează prin moartea unuia dintre soţi sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre ei.
Conform art. 39 alin. 1 din acelaşi cod, căsătoria este desfăcută din ziua cînd hotărîrea prin care s-a pronunţat divorţul a rămas definitivă.
În speţă, se constată că la termenul cînd pricina a fost judecată în fond, pîrîtul a lipsit.
Hotărîrea instanţei a fost comunicată părţilor şi a rămas definitivă prin nerecurare.
Din adresa nr. 217/A/1984-1985, emisă de Laboratorul de Medicină Legală Hunedoara, anexată recursului extraordinar rezultă că pîrîtul a fost găsit mort în apartamentul conjugal, decesul survenind cu aproximativ 20-25 zile anterior rămînerii definitive hotărîrii.
În raport de prevederile legale sus-menţionate, reţinînd că decesul pîrîtului a intervenit anterior rămînerii definitive a hotărîrii, urmează să se modifice hotărîrea de desfacere a căsătoriei în sensul de a se constata încetarea căsătoriei părţilor prin moartea soţului. "
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Eliberare ci catalin2012 catalin2012 Buna ziua. Fetita mea a implinit 14 ani in septembrie 2012, noi suntem in divort (atunci se terminase fondul si era la apel, acum e terminat si apelul si s-a ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Apel divort emy_39 emy_39 buna ziua,am divortat de sotul meu(cetatean strain)si divortul s-a pronuntat la data de 10.06.2011.am asteptat sa imi vina acasa hotararea, dar eu m-am impacat ... (vezi toată discuția)