avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?

El reclamant
Ea parata

Sentinta: Admite ... Desface casatoria incheiata la ...[data gresita] din culpa comuna. Incredinteaza reclamantului minorul ...

El declara apel pe 2 aspecte: culpa + greseala de mai sus.

Decizia din apel: Admite... Desface casatoria incheiata la ...[data corectata] din culpa comuna ...[practic, in apel doar se indreapta o eroare]
Pastreaza celelalte dispozitii... Obliga intimata parata la plata...cheltuieli de judecata.

Ea declara recurs numai in ceea ce priveste cheltuielile de judecata

El ...moare. (dupa expirarea termenului de recurs). Nu este fixat termen in recurs.

Si acum, vorba bancului... "intrebare ajutatoare": - Art 39 C. Fam - "casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila"

:-/:fight: (caci, vorba cantecului ...Si Doamne ce banalitate, le stim de l-a-nceput pe toate ...). :hm: Divortata sau vaduva!?
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
romascanu, moderator
rarespopa a scris:

Conform art. 618 al. (2) CPC "Actiunea de divort se va stinge prin impacarea sotilor in orice faza a procesului, chiar daca intervine in instanta de apel sau de recurs iar apelul ori recursul nu sunt timbrate conform legii" iar atunci, in ipoteza in care consideram prin orice rationament ca sotii sunt deja divortati la recurs, intram in coliziune cu acest text de lege, deoarece nu mai poate opera impacarea intre sotii divortati.

=D> Bun argument! Art. 618 al. 2 Cod pr. civ a fost amintit si in argumentatia Nicoletei Romascanu. M-ati convins ca aveti dreptate.
Adaug si eu un rationament (cu toate ca prin asta contrazic ceea ce am postat anterior - insa nu e pacat sa-ti schimbi parerea ci sa nu ti-o schimbi atunci cand vezi ca celalalt are dreptate). Daca reclamantul-intimat nu ar fi decedat iar in fata instantei de recurs dorea sa se impace cu parata-recurenta, aceasta ce ar fi trebuit sa faca? Sa ii trimita pe amandoi la starea civila pentru o noua casatorie :slap: (cu motivarea mea de mai sus) sau sa ia act de impacarea partilor?

Vedeti? de asta :love: dreptul !
Conform art. 618 al. (2) CPC "Actiunea de divort se va stinge prin impacarea sotilor in orice faza a procesului, chiar daca intervine in instanta de apel sau de recurs iar apelul ori recursul nu sunt timbrate conform legii" i

Eu cred totusi ca aceste derogari speciale , in favoarea mentinerii casatoriei , sunt de stricta aplicabilitate. Adica , opereaza doar in ipoteza impacarii partilor.
In cazul de fata nu exista nicio dovada ca s-ar fi urmarit impacarea in oricare din fazele procesului . Dimpotriva , aceste derogari de la procedura comuna , instituita in favoarea mentinerii casatoriei valabile cat mai mult timp , avand in vedere posibilitatea impacarii sotilor, sunt folosite spre a atrage un beneficiu patrimonial de pe urma mortii unuia dintre ei .
Daca insa privim lucrurile prin prisma reclamantului -intimat , putem vedea actiunea in desfacerea casatoriei ca o exheredare implicita , si atunci intentia buna a legiuitorului de a mentine valabila casatoria in speranta impacarii partilor , apare ca o sanctiune a reclamantului , pentru faptul ca n-a mai avut zile saracul , sa vada incheiat acest proces,

P.S. - De lege ferenda -
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Mi-am adus acum aminte de ceea ce mi-a zis odata maestrul Dan Berar "Am gasit o groapa in lege!" si de povestea cu imparatul care judecand o cauza, dupa ce a ascultat pe reclamant i-a zis: "Ai dreptate!" apoi a venit randul paratului iar dupa ce a fost si el ascultat imparatul i-a zis: "Si tu ai dreptate!" "Maria-Ta, i-a soptit Marele Sfetnic, nu se poate ca amandoi sa aiba dreptate!" "Si tu ai dreptate!" ar fi exclamat imparatul. :stunned:
@prodiamant! buna observatie - Intr-adevar, care ar fi ratiunea pentru care sotul impotriva caruia a fost promovata si admisa in mod definitiv actiunea de desfacerea casatoriei ar mai avea dreptul sa-l mosteneasca pe cel cu care se judeca?

Dar daca recursul ar fi nul? (za zicem ca este nemotivat). Care ar fi solutia justa in aceasta ipoteza? Pe de o parte nulitatea trebuie pusa in discutia contradictorie a partilor :O - lucru care nu se poate face decat intr-o eventuala sedinta de spiritism - pe de alta parte daca instanta constata incetarea casatoriei prin deces omite faptul foarte important ca nulitatea nu ar trebui sa produca efecte (uite ca in ipoteza asta nu numai ca un act nul poate produce efecte ci, mai mult, in urma decesului partii adverse a devenit irelevant daca recursul este sau nu valabil pentru ca in ambele situatii produce aceleasi efecte). Gata, ma doare capul :sorry:




Daca acesta e un caz real , atunci in mod sigur ,supendarea de drept ( art 243 pct 3 Cpc) va da un ragaz binemeritat instantei sa mediteze la chestiune.
In mod sigur durerile de cap vor ajunge si p-acolo.
:)
prodiamant a scris:

Daca acesta e un caz real , atunci in mod sigur ,supendarea de drept ( art 243 pct 3 Cpc) va da un ragaz binemeritat instantei sa mediteze la chestiune.
In mod sigur durerile de cap vor ajunge si p-acolo.
:)


Suspendare? Hmmm... S-ar putea perima o astfel de cauza sau va ramane pe rol pana la Judecata din urma?

Alte discuții în legătură

Eliberare ci catalin2012 catalin2012 Buna ziua. Fetita mea a implinit 14 ani in septembrie 2012, noi suntem in divort (atunci se terminase fondul si era la apel, acum e terminat si apelul si s-a ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Apel divort emy_39 emy_39 buna ziua,am divortat de sotul meu(cetatean strain)si divortul s-a pronuntat la data de 10.06.2011.am asteptat sa imi vina acasa hotararea, dar eu m-am impacat ... (vezi toată discuția)