avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DECIZIE CCR LEGEA 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DECIZIE CCR LEGEA 221/2009

ma adresez colegilor juristi, legat de decizia ccr nr. 1358/2010, ref art. 5 litera a din legea 221/2009.
ce parere aveti?
se vor mai putea acorda daune morale, in contextul acestei decizii sau cererile privind daunele morale vor fi respinse ?
Cel mai recent răspuns: ietam , utilizator 17:02, 12 Februarie 2011
Da, m-am uitat si eu astazi peste decizie.
Desi...inca nu s-a publicat.
S-a declarat neconstitutionala prevederea legala.
Nu se va mai putea aplica.
Da, nu se mai pot da daune morale. Din ce-am citit, sunt 2 critici principale retinute in decizie:
1. Daunele morale pentru mostenitori de gradul al 2lea sunt fara precedent si inechitabile.
2. Exista o suprapunere partiala cu prevederile Decretului – lege nr.118/1990 care a stabilit acordarea de plati lunare. Curtea observa ca exista doua modele europene de acordare de despagubiri: lunare sau cu plata globala. Curtea mai observa ca jurisprudenta CEDO nu obliga statul la alte daune morale.

Problema: este aceasta suprapunere legislativa prin existenta ei o violare a echitatii sau proportionalitatii? Daca ne gandim cum poate corecta Parlamentul legea pentru evitarea criticii de neconstitutionalitate, mi se pare foarte neclara aceasta parte. Pura existenta a Decretului inseamna ca sunt neconstitutionale oricare noi reparatii? A inteles cineva argumentul?
Te apuca durerea de cap. Intai se declara OUG 62 neconstitutionala , apoi apare decizia care desfiinteaza legea 221 , nu? daca nu se mai acorda daune morale. Insa pentru cei care nu au beneficiat de niciun fel de reparatii? Argumentarea e menita sa ne deruteze si mai mult. Cum e cu cei carora li s-au acordat deja sume frumusele?
Cei care au primit sumele frumusele raman cu ele.
Ceilalti...care nu le-au primit...nu le vor primi...daca nu au apucat sa aiba hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila...
În opinia mea, admiterea excepției de neconstituționalitate a art. 5 alin. 1 lit. a teza 1 din Legea 221/2009 este una dintre cele mai mari mârșăvii legislative postdecembriste, reprezentând o nouă condamnare cu caracter politic a persoanelor persecutate politic de către regimul totalitar, însă, de această dată condamnate de către statul democratic, ce se vrea a fi unul de drept . Sic ! Totuși, având în vedere dispzițiile art. 147 alin. 4 teza a II-a din Legea fundamentală, potrivit cărora ,, de la data publicării deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor , în ce măsură această decizie se aplică proceselor aflate pe rolul instanțelor ? Aștept cu interes opiniile dumneavoastră avizate, cu atât mai mult cu cât, la momentul actual, având în vedere că decizia la care am făcut referire anterior nu este publicată în Monitorul Oficial, și, deci nu-și produce încă efectele, se mai pot introduce acțiuni în temeiul art. 5 . Mulțumesc .
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
EU_2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 , oug 62/2010 cipy58 cipy58 [quot]Buna ziua , in luna Iunie 2010 , am introdus actiune pe Lg.221/2009 la Tribunalul Constanta pentru daune morale si recunoasterea caracterului politic al ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 lilianapop lilianapop Ce posibilitati juridice mai au fostii detinuti politici cu procese in curs de desfasurare, in urma pronuntarii deciziei nr. 12/2011 a Inaltei Curtii care ... (vezi toată discuția)
Recurs ietam ietam Buna ziua.As dori sa-mi spuneti dca e bine sa fac recurs , pe durata , suspendarii, fiindca e vorba de controversata Lege 221/2009 detinutipolitici. Procesul ... (vezi toată discuția)