ma adresez colegilor juristi, legat de decizia ccr nr. 1358/2010, ref art. 5 litera a din legea 221/2009.
ce parere aveti?
se vor mai putea acorda daune morale, in contextul acestei decizii sau cererile privind daunele morale vor fi respinse ?
Decizia 1360 este 1358 trasa la indigo, cu alte dosare conexate.
CCR nu poate introduce distinctii legislative daca textul nu le contine. Daca art. 5. lit. a ar fi avut doua teze, una pentru cei care au beneficiat de Decretul din 1990, una pentru ceilalti, ar fi putut fi declarata neconstitutionala doar prima (desi de exemplu povestea cu mostenitorii s-ar fi aplicat in mod egal). Aici nu e cazul.
Adaugire:
"Dispoziţiile din legile [...] constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei... Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept". Dar Parlamentul nu va face nimic in opinia mea, pentru ca nu are cum sa le indrepte, dupa cum am aratat...
Multumesc ptr. explicatia cu 1360. Si acum intreb daca la 45 de zile de la publicarea in MO , Parlamentul trebuie sa se decida , de fapt sa se puna de acord cu Constitutia sau de la aparitia deciziilor?( 20-21.10 ).
gata, s-au publicat deciziile in monitorul oficial.
s-a zis cu daunele morale. se vor mai da doar daca vom gasi un judecator care sa aplice efectiv jurisprudenta cedo si conventia cu prioritate fata de deciziile ccr ...
Legea 221/2009
lilianapop
Ce posibilitati juridice mai au fostii detinuti politici cu procese in curs de desfasurare, in urma pronuntarii deciziei nr. 12/2011 a Inaltei Curtii care ... (vezi toată discuția)
Recurs
ietam
Buna ziua.As dori sa-mi spuneti dca e bine sa fac recurs , pe durata , suspendarii, fiindca e vorba de controversata Lege 221/2009 detinutipolitici. Procesul ... (vezi toată discuția)