iubestedariarta a scris:
eumarian a scris:
Cred ca nu trebuie sa eludam intrebarea. Cunosc legea marcilor si regulamentul de aplicare, si nu cunosc asa ceva. Libertatea de circulatie a marfurilor nu poate fi ingradita de regimul marcilor si indicatiilor de provenienta. Va rog sa citati articolul de lege pe care va bazati.
Oricine poate aduce de aiurea parfumuri, imbracaminte, masini, daca le-a achitat legal. Ce nu poate face e sa le faca reclama sau sa afiseze in magazin sigla producatorului daca nu are un contract cu acesta.
www.avocatnet.ro/content/art...
Capitolul X - Indicatii geografice
Articolul 42 - Protectia indicatiilor geografice
(1) O indicatie geografica va fi protejata, potrivit art. 72 din lege, numai daca exista o legatura stransa intre produsele la care se refera indicatia geografica si locul de origine al acestora in ceea ce priveste calitatea, reputatia ori alte caracteristici ale produselor. O indicatie geografica nu poate fi protejata pentru simplul fapt ca produsul la care se refera indicatia geografica este originar dintr-o anumita regiune.
(2) In cazul indicatiilor geografice omonime pentru vinuri, fiecare indicatie va fi insotita de mentiunea denumirii asociatiei de producatori a vinurilor respective. Protectia va fi acordata fiecarei indicatii geografice, cu conditia ca indicatia geografica in cauza sa fie folosita in mod traditional si constant pentru a descrie si prezenta un vin produs in zona geografica la care se refera.
(3) In sensul art. 76 lit. b) din lege, este generic si nu poate fi protejat ca indicatie geografica numele unui produs care, desi se refera la locul sau regiunea in care acesta a fost initial fabricat, produs ori comercializat, a devenit nume comun pentru un anumit tip de produse.
(4) O indicatie geografica inregistrata nu va putea fi considerata ca a devenit generica si nici nu se va putea considera ca a intrat in domeniul public.
Articolul 43 - Cererea de inregistrare a unei indicatii geografice
(1) Cererea de inregistrare a unei indicatii geografice va contine:
a) solicitarea expresa cu privire la inregistrarea unei indicatii geografice si la acordarea dreptului de utilizare a acesteia;
b) denumirea si sediul asociatiei de producatori care solicita inregistrarea indicatiilor geografice;
c) lista cuprinzand persoanele autorizate sa utilizeze indicatia geografica;
d) indicatia geografica ce face obiectul cererii;
e) tipul de produse la care se refera indicatia geografica, precum si indicarea locului de fabricatie si a limitelor ariei geografice de productie;
f) numele sau denumirea si adresa ori sediul mandatarului autorizat, daca asociatia de producatori si-a desemnat un mandatar.
(2) Cererea de inregistrare a indicatiei geografice va fi insotita de:
a) un caiet de sarcini continand elementele prevazute de alin. (4);
b) un certificat de conformitate a produselor cu elementele prevazute in caietul de sarcini, eliberat de autoritatea publica centrala de specialitate;
c) dovada achitarii taxei de inregistrare a indicatiei geografice;
d) procura de reprezentare a solicitantului cererii, daca este cazul.
(3) Daca solicitantul inregistrarii unei indicatii geografice este o asociatie de producatori straina, cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
a) documentul justificativ, in copie certificata pentru conformitate, al titlului de protectie obtinut in tara de origine;
b) dovada achitarii taxei de inregistrare a indicatiei geografice;
c) procura de reprezentare a solicitantului cererii.
(4) Caietul de sarcini anexat la cererea de inregistrare a indicatiei geografice va contine cel putin urmatoarele elemente:
a) denumirea produsului la care se refera indicatia geografica;
b) descrierea produsului si a principalelor caracteristici ale acestuia;
c) delimitarea ariei geografice de productie;
d) elementele care dovedesc ca produsul este originar din aria geografica de productie;
e) descrierea metodei de obtinere a produsului;
f) elementele care justifica legatura produsului cu zona sau cu originea geografica a acestuia;
g) referinte privind procedurile de control a calitatii produselor, precum si organul competent sa efectueze acest control.
Articolul 44 - Procedura de inregistrare a unei indicatii geografice
(1) In termen de 3 luni de la depunerea la OSIM, cererea de inregistrare a unei indicatii geografice este supusa examinarii conditiilor prevazute la art. 73, 75 si 76 din lege si la art. 43 din prezentul regulament.
(2) Daca cererea indeplineste conditiile legale, OSIM decide inregistrarea indicatiei geografice si acordarea dreptului de utilizare a acesteia asociatiei de producatori solicitante. In termen de doua luni de la luarea acestei decizii, OSIM publica in BOPI indicatia geografica si lista cuprinzand persoanele autorizate sa utilizeze indicatia geografica.
(3) O opozitie la inregistrarea unei indicatii geografice poate fi formulata in termen de doua luni de la publicarea cererii, pentru nerespectarea dispozitiilor art. 76 din lege sau daca o persoana are un interes legitim fondat pe un drept de proprietate industriala anterior protejat, cu care indicatia geografica ar intra in conflict.
(4) OSIM notifica o copie a opozitiei solicitantului inregistrarii indicatiei geografice pentru ca acesta sa isi poata prezenta observatiile asupra motivelor opozitiei.
(5) Daca motivele opozitiei sunt intemeiate OSIM va respinge cererea de inregistrare a indicatiei geografice si va publica decizia de respingere in BOPI.
(6) In caz contrar situatiei prevazute la alin. (5), OSIM inregistreaza indicatia geografica in Registrul indicatiilor geografice, o publica in BOPI si elibereaza asociatiei de producatori solicitante certificatul de inregistrare a indicatiei geografice si de acordare a dreptului de utilizare a acesteia; OSIM va publica in BOPI si va mentiona in Registrul indicatiilor geografice si organul competent sa efectueze controlul produselor, stabilit prin caietul de sarcini al indicatiilor geografice.
Articolul 45 - Modificarea caietului de sarcini
(1) Persoanele autorizate de OSIM sa utilizeze indicatia geografica inregistrata pot solicita modificarea caietului de sarcini, cand evolutia cunostintelor stiintifice si tehnice sau revizuirea delimitarii geografice o impune.
(2) Cererea de modificare a caietului de sarcini va fi supusa procedurii prevazute la art. 44, in afara cazului in care modificarile cerute sunt neesentiale.
(3) OSIM va inscrie in Registrul indicatiilor geografice modificarile aduse caietului de sarcini si le va publica in BOPI.
Articolul 46 - Cererea de reinnoire a dreptului de utilizare a indicatiilor geografice
(1) Persoanele autorizate de OSIM sa utilizeze indicatia geografica pot inainte de expirarea fiecarei perioade de 10 ani sa solicite la OSIM reinnoirea dreptului de utilizare.
(2) Cererea de reinnoire va fi insotita de o confirmare din partea autoritatii publice centrale de specialitate cu privire la mentinerea caracteristicilor produselor, precum si de dovada achitarii taxei legale.
(3) In lipsa documentelor prevazute la alin. (2), OSIM decide respingerea cererii de reinnoire.
Articolul 47 - Apararea drepturilor asupra indicatiilor geografice
(1) Deciziile OSIM privind indicatiile geografice se iau de catre examinatorul dosarului in cauza.
(2) Daca o cerere in anularea inregistrarii unei indicatii geografice a fost prezentata in justitie, hotararea judecatoreasca definitiva se comunica la OSIM de persoana interesata; in situatia in care inregistrarea indicatiei geografice a fost anulata, OSIM va publica hotararea si va radia indicatia geografica din Registrul indicatiilor geografice.
(3) Daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva persoanele autorizate de OSIM sa utilizeze o indicatie geografica au fost decazute din acest drept, OSIM va publica hotararea in BOPI si va inscrie decaderea in Registrul indicatiilor geografice.
(4) Orice persoana care dovedeste un interes legitim poate solicita in justitie, in temeiul art. 82 alin. (1) din lege, interzicerea folosirii unei indicatii geografice de catre o persoana neautorizata, chiar daca pe produs este indicata originea reala a acestuia sau mentiuni precum: gen, tip, imitatie si altele asemenea.
(5) Indicatiile geografice pentru vinuri sau produse spirtoase beneficiaza de o protectie suplimentara, persoanele autorizate sa foloseasca aceste indicatii avand dreptul de a interzice actele prevazute la art. 82 alin. (2) din lege, fara a fi necesar sa se dovedeasca inducerea in eroare a consumatorului sau producerea unor acte de concurenta neloaiala.