avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecinul ma inunda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecinul ma inunda

buna seara!
la prima vedere nu pare o problema asa grava, dar in realitate este chiar teribila. vecinul de la etajul superior imi inunda tavanul de la baie de aproape 3 ani (are o problema la sistemul de evacuare al cazii) si refuza reparatia daunei, mai rau are chiar o atitudine ostila si este imposibil de discutat cu el. am luat legatura cu administratorul blocului insa acesta si-a declinat competenta motivand ca vecinul in cauza refuza reparatia si nici administratorul nu se poate intelege cu el. As vrea sa stiu cum pot sa-l oblig sa faca reparatia , dar fara a recurge la instanta. am discutat cu o societate de asigurari si mi-au spus ca ma pot despagubi pt paguba produsa dar nu pot sa-l oblige pe el sa repare adevarata cauza a inundatiei.
cui ma pot adresa , in ce masura asociatia de propietarii trebuie sa-mi apere drepturile.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:57, 7 Mai 2008
Faceti o notificare prin avocat, ceea ce inseamna ca trebuie sa mergeti la un avocat si sa achitati niste bani.
Daca nu vrea sa deschda usa este f complicat.
In instanta, daca notificarea nu va avea succes, va trebui sa cereti o expertiza si va trebui sa se intre la ei in casa.
Fara un avocat nu veti rezolva problema.
Faceti o cerere si la administrator si sa se incheie un proces-verbal constatator.
Daca nu va lasa sa intrati in casa se va incheia un proces verbal in care se va consemna acest lucru.
Procesul poate fi destul de costisitor, dar fara proces nu cred ca rezolvati ceva daca nu rezolvati problema prin administratia blocului.

avocat Claudiu Lascoschi
A reusit astazi un vecin mai in varsta sa intre in apartamentul de deasupra si mi-a confirmat ca problema este de acolo. Exista firme autorizate care pot efectua o expertiza si care sa imi poata elibera un document ca vina este a vecinilor din aparatamentul de deasupra? Un document pe care, in caz de nevoie, sa il pot folosi in instanta?
Cu siguranţă, numai că expertiza judiciară are o valoare probatorie mai mare decât o expertiză extrajudiciară care poate fi făcută conform "necesităţilor" beneficiarului.
De aceea, vă recomand introducerea unei acţiuni în instanţă în care veţi solicita ca mijloc de probă şi o expertiză tehnică construcţii pentru stabilirea cauzelor şi pentru stabilirea despăgubirilor, pentru că inundaţia nu vă degradează doar tencuiala, inundaţia repetată sau continuă poate afecta însăşi structura de rezistenţă a planşeului!;)
Daca cu apa din pantofi problema e simpla, cu apa de la vecini problema e mai complicata.

Argumente

1.Tehnice

Posibilitati de verificare tehnica a scurgerilor de apa pe coloana blocului extrem de reduse. Nisele au guri de vizitare ( din proiectare) insuficiente unei interventii sau sunt infundate de locatarii de la anumite nivele care nu le-au vazut rostul sau din motive de estetica.

Termenele de garantie ale coloanelor de apa sunt depasite si trebuie in m od normal inlocuite prin grija administratiei si locatarilor

Amenajarile interioare pe care foarte multi si le-au facut cum au putut si uneori cu mari eforturi nu au tinut cont de accesul la interventii pentru reparatii.

2. Umane

Prea putini meseriasi se angajeaza sa repare scurgerile pe coloana ( cu efecte in apartamente ). Accesul e limitat tehnic si blocat uman.

Cei care au dat "o caruta de bani" pe "opera din baie " si acum trebuie sa o sparga si sa o ia de la inceput pentru ca vecinul are o problema si nu e sigur ca din cauza lui, are o retinere individualista si tranteste usa in nas vecinului care sta mai jos. De cele mai multe ori cel care e pozitionat mai sus are impresia falsa a unor drepturi suplimentare in raport cu cel ce sta mai jos.

Orice problema globala necesita pentru a fi completa si definitiva, o rezolvare globala cu eforturi si implicari comune.

Majoritatea locatarilor din blocuri se centreaza doar pe propriile subiecte ignorand in mod anormal problemele celorlati dar si mai grav chiar si in situatia in care sunt cauza prima.

Solutii:

Sa adancesti conflictele producand inconveniente celui care nu-i pasa ca iti aduce prejudicii ( la judecata ) si prelungirea nejustificata a rezolvarii problemei care tehnic si umam tot impreuna trebuie sa se produca.

Sa abordati pe intregul bloc subiectul, nu la primarie sau in instanta ( ca nu vecinul iti rezolva problema ta cu nevasta decat numai in cazuri cu totul speciale ) si sa gasiti o solutie tehnica comuna. Cei recalcitranti isi vor mai muia din energiile cerbiciei lor in fata colectivitatii care ii propune o solutie normala. Sau nu vor mai suporta atata "nesimtire" si vor pleca sau vor trece pe la spital sa-si mai vada de sanatate. Dar pana una alta sanatatea sociala a locatarilor este in suferinta si atunci manifestarile antisociale accentuate ale unora dintre ei se produc fara solutii viabile.
anna_pop a scris:

A reusit astazi un vecin mai in varsta sa intre in apartamentul de deasupra si mi-a confirmat ca problema este de acolo. Exista firme autorizate care pot efectua o expertiza si care sa imi poata elibera un document ca vina este a vecinilor din aparatamentul de deasupra? Un document pe care, in caz de nevoie, sa il pot folosi in instanta?

Dacă, foarte greu, a reusit un vecin sa calce pragul proprietarului cu probleme, va dati seama ca reprezentantul unei firme nu va avea nici o sansa, iar chiar daca ar reusi, nici o firma nu va poate da un act legal valabil din care sa rezulte vina vecinilor. ;) Aceasta se poate stabili numai de catre un expert instalatii in constructii, fie printr-o expertiza judiciara, fie printr-una extrajudiciara.;)

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie balcon Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti, la etajul 4/8. Balconul meu (e vorba de balcon exterior) este inchis cu tamplarie aluminiu si geam termopan, ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini norby2 norby2 Buna ziua . De cateva zile bune vecina de deasupra ne inunda incontinuu . Cum sa spun . O mare parte din perete e ud, curge apa din tavan si a ajuns sa se faca ... (vezi toată discuția)
Hotarare pata de apa Jancker Jancker Dragul vicinu meu are o pată de apă pe perete, dupa cateva luni a fost o judecată si decizie de la judecator spune așa: Obliga parata la efectuarea ... (vezi toată discuția)