avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecinul ma inunda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecinul ma inunda

buna seara!
la prima vedere nu pare o problema asa grava, dar in realitate este chiar teribila. vecinul de la etajul superior imi inunda tavanul de la baie de aproape 3 ani (are o problema la sistemul de evacuare al cazii) si refuza reparatia daunei, mai rau are chiar o atitudine ostila si este imposibil de discutat cu el. am luat legatura cu administratorul blocului insa acesta si-a declinat competenta motivand ca vecinul in cauza refuza reparatia si nici administratorul nu se poate intelege cu el. As vrea sa stiu cum pot sa-l oblig sa faca reparatia , dar fara a recurge la instanta. am discutat cu o societate de asigurari si mi-au spus ca ma pot despagubi pt paguba produsa dar nu pot sa-l oblige pe el sa repare adevarata cauza a inundatiei.
cui ma pot adresa , in ce masura asociatia de propietarii trebuie sa-mi apere drepturile.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:57, 7 Mai 2008
Daca il va actiona in judecata pt daunele cauzate se va face o expertiza judiciara.
Daca nu il da in judecata nu inteleg la ce ii foloseste o expertiza extrajudiciara.
Si in proces poate avea probleme sa nu deschida usa vecinul de sus pt expertiza.
De pilda, daca nu e acasa nu o sa sparga nimeni usa.
Doamna, in primul rand o expertiza facuta in afara procesului nu este proba in proces. Ea este necesara numai dv. ca sa va formati o convingere ca veti actiona in judecata persoanele care sunt, intr-adevar, responsabile.

Am vazut inundatii pe coloana principala de apa care "sareau" un etaj. Asa incat, daca dv. il actionati in judecata pe vecinul de deasupra dar apa curge de la 2 etaje mai sus, scurgandu-se pe tevi si infiltrandu-se abia la dv., atunci pierdeti procesul si ati aruncat banii degeaba, problema nu se rezolva etc.
De aceea va recomand sa va asigurati, intai, ca este vina acelor vecini.
De asemenea, daca dv. actionati iin judecata vecinii dar este defecta alimentarea cu apa a blocului, atunci trebuia sa actionati in judecata si asociatia... deci iar pierdeti partial macar...

Expertiza extrajudiciara nu este proba in procesul civil pentru ca nu este prevazuta de legea procedurala civila. Nu va recomand sa va bazati pe "indulgenta" judelui ca va accepta o astfel de proba, se intampla foarte rar, de regula la tranzactii... Si nu stiu daca va fi si cazul dv.

Asa incat, puteti chema orice instalator in care aveti incredere ca sa va verrifice sursa de inundatii, ca tot valoarea aia e. Si dati mai putini bani.

Privitor la faptul ca expertul e posibil sa nu intre la vecini in timpul procesului pentru ca sa efectueze expertiza, acest lucru nu se prea intampla in practica nici cu cei mai incapatanati dintre vecini. Faptul ca e un proces in curs mai sperie... ii face sa inteleaga importanta faptului...
Si chiar de-ar fi, instanta ii poate amenda pe vecini pentru asta, iar in ultima instanta refuzul lor poate fi interpretat ca prezumtie ca dv. aveti dreptate in sustinerile dv. din cerere, anume ca defectiunea e la ei. Deci, per ansamblu, e tot aia pentru dv., mai mult, nu mai dati nici bani expertului...

In concluzie, aflati de unde vine problema si... actionati!
inainte de a ajunge la proces, am vrut sa ma asigur ca problema nu e la tevile comune. Un instalator a verificat tevile comune si la mine si la vecinul de sus (sunt perfect uscate, le mai verific si eu de cateva ori pe zi si nu se prelinge nimic pe ele niciodata) si a zis ca nu este de vina instalatia comuna, ci faptul ca pe jos in baie apa balteste pe un ciment mancat de umezeala si se infiltreaza pe langa tevi si prin alte fisuri ale cimentului. Aceasta verificare a facut-o in prezenta unui vecin care cu asta se ocupa pe scara, cu problemele tehnice, care a zis la randul lui ca nu sunt de vina tevile comune, ci problema este in apartamentul de sus. In primul rand se pare ca este o neglijenta, se uda cimentul mereu in baie cand spala rufe, cand fac dus, se spala cu furtunul pe jos. Inca sper sa se rezolve ceva pe cale amiabila, o sa incerc o izolare a cimentului, poate nu se ajunge la proces.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
anna_pop, utilizator
Toată lumea v-a recomandat în primul rând să abordaţi calea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă, şi numai în cazul în care nu aveţi succes, să apelaţi la instanţă pentru că orice litigiu între proprietari soluţionat în instanţă poate genera ură şi alte mizerii care pot dura toată viaţa... şi nu uitaţi că, fiind deasupra dv., ulterior o poate face intenţionat în scop de şicană.... ceea ce nu este de dorit....:D
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie balcon Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti, la etajul 4/8. Balconul meu (e vorba de balcon exterior) este inchis cu tamplarie aluminiu si geam termopan, ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini norby2 norby2 Buna ziua . De cateva zile bune vecina de deasupra ne inunda incontinuu . Cum sa spun . O mare parte din perete e ud, curge apa din tavan si a ajuns sa se faca ... (vezi toată discuția)
Hotarare pata de apa Jancker Jancker Dragul vicinu meu are o pată de apă pe perete, dupa cateva luni a fost o judecată si decizie de la judecator spune așa: Obliga parata la efectuarea ... (vezi toată discuția)