avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca creditoare a cesionat fara sa ma instiinteze
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca creditoare a cesionat fara sa ma instiinteze

Am credit ipotecar la [BANCA] si banca a cesionat unei firme [FIRMA] creditul meu fara sa ma instiinteze. Banca a trimis in bataie de joc o notificare la o adresa gresita, mi-am dat seama din documentul pus la dispozitie de [FIRMA]. Acestia din urma spun acum ca eu depun banii in conturile lor si ca nu mai am legatura cu [BANCA].
Intrebarea mea este:

- Pentru incheierea creditului am mers la notari, pentru cedare nici macar o hirtie oficiala nu au trimis. De unde am eu garantia ca banii nu-i returnez (mi-au transmis alte conturi, ale [FIRMA]) unui pirat? Nu e de ajuns sa spuna ei ca au primit creanta mea, de unde stiu eu ca au un contract cu [BANCA] in ceea ce ma priveste si peste citva timp nu ma trezesc ca [BANCA] cer si ei banii inapoi? Mi-au comunicat ca am de platit cu mult mai mult decit am imprumutat, penalitati de intirziere si altele, nu am primit nimic scris privind modul de calcul, doar suma totala. De unde stiu eu ca ei au facut corect calculele daca banca nici sa scrie o adresa corecta nu e n stare si nici aceasta firma nu par mai rasariti. Sunt multe greseli in documentele primite de la ei.
Va multumesc pentru un sfat, raspuns.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Masana , utilizator 23:43, 6 Februarie 2011
Se cheama retract litigios, nu litiginos, si se poate face numai daca exista un litigiu pe fondul dreptului. Prin urmare este o solutie numai in cazul in care se ajunge la un litigiu pe fond (suma datorata, mod de calcul, dobanzi, etc), nu pe formalitati (executare silita).

Si ca sa si explicam, retractul litigios este o procedura prin care, in cazul in care s-a facut o cesiune de creanta si exista un litigiu pe fondul dreptului cesionat, debitorul se poate libera platind cesionarului: pretul cesiunii, cheltuielile ocazionate de cesiune si dobanda legala incepand ziua cesiunii. Scopul este, evident, descurajarea cesiunii creantelor in mod speculativ, pe preturi de nimic.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
" Art. 1401. Cumpãrãtorul este dator si el sã întoarcã vânzãtorului sumele plãtite de acesta pentru datoriile si sarcinile succesiunii, si sã-i tinã seama de sumele de care era el însusi creditor al succesiunii, dacã nu e stipulatie contrarie.
Art. 1402. Cel în contra cãrui existã un drept litigios vândut se va putea libera de cesionar numãrându-i pretul real al cesiunii, spezele contractului si dobânda din ziua când cesionarul a plãtit pretul cesiunii. (C. civ. 1309, 1341, 1403, 1404).
Art. 1403. Lucrul se socoteste litigios când existã proces sau contestatie asupra fondului dreptului.
Art. 1404. Dispozitiile art. 1402 înceteazã:
1. când cesiunea s-a fãcut la un comostenitor sau coproprietar al dreptului cedat;
2. când s-a fãcut la un creditor, spre plata creantei sale;
3. când s-a fãcut cãtre posesorul fondului asupra cãruia existã dreptul litigios." Nu inteleg ce trebie sa faca cel cesionat,o explicatie, va rog.Multumesc!
Sa invoce in fata instantei retractul litigios si sa faca plata.
Multumesc doamnei Aly Ioana pentru sfaturi si mesaj, voi raspunde in curind. Si domnului care s-a retras la fel multumiri.
Am citit cu dreptul litigios/ginos :D. Mai pe limba mea se poate sa spuneti ce e cu el va rog?
Inteleg ca e de bine pentru mine...
Va pup, sarut mainile.=D>
Mai reclam la ANPC sau merg direct la avocat?
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Costica33, utilizator
Costica33 a scris:

Multumesc doamnei Aly Ioana pentru sfaturi si mesaj, voi raspunde in curind. Si domnului care s-a retras la fel multumiri.
Am citit cu dreptul litigios/ginos :D. Mai pe limba mea se poate sa spuneti ce e cu el va rog?
Inteleg ca e de bine pentru mine...
Va pup, sarut mainile.=D>
Mai reclam la ANPC sau merg direct la avocat?


Ca sa intelegeti mai bine cum sta treaba o sa va explic cum sta situatia intr-un asemenea caz .

1. Creditorul , adica banca ( lui peste prajit ;) ), vinde creditele pe care le considera neperformante unor investitori care cumpara exact astfel de creante .

2. Firma care a cumparat creditul dumneavoastra nu vrea ca dumneavoastra sa stiti care a fost pretul cesiunii acestei creante , pentru ca dumneavoastra o sa invocati retractul litigios daca o sa aflati ca banca ( lui peste prajit ) a cesionat contractul dumneavoastra pentru 10% din valoarea acestui contract , asa ca va preseaza sa recunoasteti datoria cesionata plus niste accesorii , ca sa va poata jumuli .

3. Tot ce trebuie sa stiti dumneavoastra este ca puteti invoca in fata instanteti retractul litigios si sa platiti doar pretul cesiunii plus o dobanda .

4. O sa aveti mari surprize sa aflati ca aceste creante sunt vandute de catre banca (lui peste prajhit) la cel mult 70% din valoare , cel putin in cazul creditelor ipotecare . Aceasta vanzare la cel mult 70% se face datorita unor studii facute de creditori si care arata ca in cazul unor astfel de credite nu se recupereaza mai mult de 70 % din valoare , asa ca bancile au interesul sa vanda creditele neperformante .

5. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa gasiti un avocat bun si cinstit care sa va ajute sa scapati de credit la valoarea cesionata de banca (lui peste prajit ) .

Alte discuții în legătură

Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)
Exista o lege care obliga firmele de recuperare creante sa iti dea acte doveditoare si modul de calcul a sumelor datorate? RadulescuAdi RadulescuAdi Buna ziua, Exista o lege prin care firmele de recuperare creante sa iti de toate informatiile privind sumele pretinse de ele si modul de calcul a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)