avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Eu inteleg ca marea diferenta este ca atunci cand judec X isi declina competenta in favoarea judec Y, iar aceasta din urma judecat Z deja avem conflict negativ, pt ca doua judec si-au declinat competenta.

Inainte de L202, puteau sa-si decline in acest mod oricate instante comptenta pt ca tot nu era conflict. Pt conflict era obligatoriu ca judec Y sa-si decline din nou comptenta in favoarea judec X.

Asta era diferetna pe care vroiam sa o subliniez, nu neaparat exprimarea "o pricina" sau "aceeasi pricina". In fond "o pricina" fiind la singular nu poate fi decat una. :)
D.A.M. a scris:

lucutel a scris:

D.A.M. a scris:

lucutel a scris:

pe mine m ati pierdut pe drum:((
deci daca A declina comp lui B
B verifica, se declara necompetenta si declina in fav lui C
avem conflict negativ de competenta?????
nu tb ca A si B sa isi decline reciproc competenta???

in primul caz nu avem sub nici o forma conf de competenta (A,B,C)
dc este vb de A care declina lui B si apoi B declina inapoi lui A vb de conf de competenta doar dc vb de aceeasi pricina.

ok
dar asa fiind, de ce in grila lui patrick raspuns corect si c? chiar admitand ca varianta ca varianta c ar avea completare 'aceeasi pricina'

In materie civila avem conflict de competenta cand:
a) doua sau mai multe instante s-au declarat competente sa judece aceeasi pricina
b) doua sau mai multe instante si-au declinat reciproc competenta
c) doua sau mai multe instante s-au declarat necompetente sa judece o pricina

ok conform art 20 modificat exista conf de competenta :
1. cand 2 sau mai multe instante se declara deopotriva competente sa judece aceeasi pricina (conf +)
2. cand 2 sau mai multe instante s-au declarat necompetente de a judeca aceeasi pricina. (conf -)
Astea sunt sg 2 posibilitati. Cred ca intrebarea ta se referea si putin la exprimare ... stiu da si eu am obs in grile ca se foloseste pt proc civila doar ca s-au declarat necompetente sa judece aceeasi pricina si la proc penala ca si-au declinat competenta fara sa mai zica ca se declara sau nu competente sa judece cauza ... dar clar trebuie sa invatam codurile...

va multumesc mult si tie si lui patrick si tuturor care au incercat o explicatie
clar invat codurile si am sa retin solutia voastra
doar ca din explicatia lui les, ramasesem cu ideea ca se pastreaza situatia actuala (adica tb sa isi decline reciproc competenta) modificarea consta in ideea ca hot nu tb sa fie irevocabile

Legea nr. 202/2010 modifică şi dispoziţiile art. 20 pct. 2 C.proc.civ.,
precizând că există conflict de competenţă şi atunci „când două sau mai multe
instanţe s-au declarat necompetente de a judeca aceeaşi pricină”. Textul tinde să
păstreze soluţia promovată de Codul de procedură civilă în vigoare
, iar nu să
„susţină” principiul promovat de art. 128 pct. 2 NCPC
Textul introdus în codul actual nu mai impune condiţia ca hotărârile pronunţate de
instanţele care se declară necompetente să fi rămas irevocabile. Soluţia este totuşi conformă cu noile prevederi ale art. 158 alin. (3) C.proc.civ., text potrivit căruia hotărârea de declinare a competenţei „nu este supusă niciunei căi de atac”.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
lucutel, utilizator
D.A.M. a scris:

Patrick dar trebuie sa isi decline competenta una celeilalte caci altfel nu ai conflict dar declinarea o fac prin hotararile prin care se declara necompetente/competente sa judece cauza. Adik inst A zice : "ma declar necompetenta sa judec aceasta cauza si declin competenta in favoarea inst B"
B primid dosarul zice :" ma declar necompetenta sa judec aceasta cauza si declin competenta in favoarea lui A" si nu o mai trimite lui A ci inst superioare comune pt a rezolva pb pe calea regulatorui de competenta. Scuza-ti exprimarea de balta dar de multe ori asa imi explic pt a retine...

da, da, da....la asta ma refeream si eu
Lucutel exact asta am spus codul ramane sfant inclusiv la exprimare!
Patrick vezi ca am bagat un edit la penultimul meu mesaj. Nu s-a schimbat nimic prin L202 decat ca nu mai sunt supuse recursului. Este aceeasi procedura, aceleasi cdt, aceleasi solutii care pot fi luate. Nu sunt modif, asta din ce am inteles eu, legate de alte aspecte decat cel semnalat (recursul).
Va doresc mult spor!
D.A.M. eu tocmai asta obseerv ca modificarea nu mai cere declinarea reciproca.
Deci cel care isi declina competenta a doua oara, indiferent cui, declanseaza un conflict negativ.

Se poate interpreta altfel art 20 alin 2?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)